Brundby se afla pe insula daneza Samsö, care are 4.400 locuitori, toti decisi sa treaca pe energii neconventionale.
Brundby se afla pe insula daneza Samsö, care are 4.400 locuitori, toti decisi sa treaca pe energii neconventionale. Ei chiar si-au fixat ca limita pentru renuntarea totala la energiile fosile anul 2008. Încurajati de guvern – Danemarca este adevarata „campioana mondiala” în utilizarea energiilor „moi” – si sprijiniti de compania de consultanta Samsö Energiselskab, locuitorii din Brundby au atacat pe toate fronturile. În primul rând în energia eoliana, cu 11 centrale de 1 megawatt, silentioase si… mai putin vizibile în peisaj, deci nepoluante estetic, construite în anul 2000. Repartizarea lor este tipica pentru societatea daneza: 9 turbine sunt proprietate a tot atâtia fermieri („vânzatori” de energie, nu numai de produse agricole!) si 2 apartin unei cooperative de 450 de rezidenti – iar calculul aritmetic spune ca cele 11 eoliene se vor amortiza în circa 6 ani si jumatate, mai ales ca o parte din energie se si „exporta” insulelor vecine. Deci: fara gaze sau motorina în termocentrale poluante, rentabil – ceea ce a facut ca, în 2002, alte 10 centrale duble ca putere, sa fie adaugate retelei, pe coasta de sud a insulei – ceea ce înseamna deja profit, cu care profit localnicii îsi platesc benzina de care, tot ei, au nevoie pentru autovehiculele lor. Dar pe care localnicii se gândesc s-o înlocuiasca, în viitor, cu hidrogenul lichid pe care îl vor obtine în centralele lor, pentru a fi folosit în vehicule cu celula de combustie ca motor.
Dar localnicii fiind, în mare majoritate, fermieri, cresterea animalelor este ocupatia lor principala: 80.000. de porci sunt crescuti anual pe insula: Cu, inevitabil, probleme ecologice, deseurile trebuind neutralizate. În consecinta, o uzina energetica a fost construita, pentru a transforma dejectiile porcine în biogaz (se adauga si alte plante în amestecul pus la „dospit”), care se arde, punând în miscare o turbina si trimitând si apa calda catre locuintele de pe insula. La fel, alte doua instalatii folosesc combustibili organici – paiele ramase de la seceratul grâului, cocenii de porumb si crengutele si resturile de lemn din padurea locala (pe care nu o atinge nici o secure!). Baloturi de paie, coceni si vreascuri taiate si compactate iau calea unui cuptor de mari dimensiuni, sunt arse în instalatii de foarte mare randament (cu foarte putin fum si cenusa), produc apa si abur cald, dar misca si o turbina, care furnizeaza energie. Pentru localnici sau pentru comercializat, ca si la celelalte instalatii energetice de pe insula.
Ca sa fie tacâmul complet, danezii din Brundby au si o baterie de 20 de panouri solare, pe un câmp din apropierea satului – chiar daca soarele nu straluceste prea tare în Tarile Nordului, cel putin da bine în peisaj si mai si adauga ceva energie, spun locuitorii…
O contabilizare a actiunii arata un profit net, declara specialistii de la Samsö Energiselskab, nu numai în producerea de energie ci mai ales în câstiguri ecologice: emisiile de acid azotic s-au redus cu 41%, cele cu oxid de sulf cu 71%, cele de CO2 cu mai mult decât impune Tratatul de la Kyoto (adica 8% pâna în 2015). Iar experienta insulei Samsö se raspândeste în jur, în valuri concentrice, trecând de la Danemarca spre alte tari europene si chiar peste Oceanul Atlantic, în SUA. Caci nu-i putin sa ai 13,2% din totalul energiei utilizate obtinuti din energii neconventionale (hidroenergia nu se pune la socoteala!) – fata de 3,3% cât au SUA – nici ca otravitoarea emisie de CO2 sa fie doar de un rezonabil 9,9 tone fata de 19,8 tone CO2, cât „scuipa” SUA în atmosfera planetei…
În asteptarea zapezii de altadata
Mos Craciun si spiridusii lui din regiunea finlandeza Laponia sunt ocupati sa...
Comentarii