Creierul nostru oboseste daca nu-l solicitam intr-un mod adecvat, mai ales la batranete. Viteza de tratare a informatiilor scade, odata cu capacitatea de recuperare a amintirilor, cu slabirea atentiei, a memoriei imediate (de lucru)… Potentialul cognitiv exista insa la varstnici si trebuie exploatat. Pentru a contracara acest fenomen, acest deficit de memorie firesc, medicii recomanda o activitate fizica asociata unui regim alimentar adecvat si mai ales o viata intelectuala cat mai intensa asociata unor antrenamente cerebrale organizate, pentru a mari capacitatile cognitive. Specialistii au imaginat o serie de programe informatice care pot evalua gradul de imbatranire al creierului stimulandu-i totodata functiile (MindScape, MindFit, Happy Neuron etc.).
Aceste programe destinate marelui public nu vizeaza insa persoanele bolnave. Se adreseaza celor in varsta, dar sanatoase, care acuza o slabire a activitatii neuronilor, o plasticitate diminuata. Unele antrenamente cerebrale sunt dirijate doar de specialisti, altele doar de calculator, initiativele autodidactice nefiind eficace in orice situatie. De pilda, antrenamentele de tip Sudoku nu te pot ajuta sa gasesti cheile ratacite ale masinii sau masina parcata in fata unui supermarket. Si asta pentru ca creierul nostru e in asa fel organizat (sistemele de memorii sunt compartimentate) incat sa nu permita foarte usor transferurile capacitatilor cognitive.
Aceste programe pe calculator nu sunt recomandate persoanelor depresive sau anxioase intrucat se vor confrunta cu esecuri sau dificultati in parcurgerea rationala a etapelor, care le vor inrautati starea. Dar pot atenua deprimarea persoanelor care sufera de singuratate. Jocuri care trebuie sa fie de calitate, elaborate, care sa furnizeze practicantului exemple, comentarii instructive, sa-l indrume, sa-l rasfete cu cuvinte linistitoare, sa-i propuna nivele de dificultate progresive. Au fost semnalate cazuri in care subiectii s-au confruntat cu esecuri, ceea ce ridica semne de intrebare asupra eficacitatii acestui tip de remediu care a fost experimentat si in cazul primatelor.
S-a constatat, in urma unor studii intreprinse in cazul maimutelor anxioase, ca acestea isi pierd capacitatile de invatare, creierul lor incetand sa produca noi neuroni. Solutiile cele mai la indemana si fara factori de risc in ameliorarea functiilor neuronale raman totusi cele mai putin sofisticate, cu conditia sa prezinte neincetat elemente de noutate: insusirea unei limbi straine, auditii din genuri de muzica diferite de cele cu care ne-am obisnuit, lecturi, calatorii, practicarea sportului, largirea cercurilor de prieteni si multe, multe alte trucuri de acest gen.
DORIN MARAN
Comentarii