Orasul New Orleans este cel mai atipic dintre orasele Statelor Unite. Asezat intre Lacul Portchartrain si fluviul Mississippi este vestit pentru muzica sa, rasunand in toate pietele publice si cu prilejul tuturor evenimentelor. Executata fie de artisti profesionisti, fie de muzicieni ambulanti, muzica aceasta o combina pe cea vest-europeana a creolilor francezi cu cea afro-americana.
Strazile rasuna de ritmurile de jazz, zydeco, blues, cajnu si gospel, iar ziua care umple inimile de bucurie prin avalanse de melodii este cea din ziua de Mardi Gras (Lasata Secului). Orasul gazduieste o multime de etnii, fiecare aducandu-si contributii la cultura locului.
Europenii l-au descoperit in anul 1699 cand doi calugari francezi Pierre Le Moyne si Jean Baptiste Le Moyne de Bienville au pus piciorul aici, fiind aflati intr-o misiune de recunoastere pe Mississippi. Tinutul era populat numai de triburile nomade ale amerindienilor, asa ca cei doi nu au fost interesati initial de teritoriu. Dupa aproape 20 de ani, in 1718, Bienville se reintoarce si fondeaza orasul Nouvelle Orleans. Tinutul mlastinos nu a atras la inceput prea multi colonisti. Acestia, veniti din Franta, Canada, Germania, au adus cu ei o multime de sclavi, dar economia stagna datorita conditiilor vitrege. Statul Luisiana devine impovarator pentru Franta si, in 1762, este vandut spaniolilor. In 1800 Napoleon il recumpara, dar in 1803 il vinde Statelor Unite de teama ca ar putea cadea in mainile englezilor. Aceasta vanzare a constituit un motiv de mare ingrijorare pentru creoli, care ii considerau pe americani vulgari si se temeau de religia protestanta a acestora.
Importanta orasului a crescut in timp si, in 1840, era cel de al patrulea din Statele Unite. Dupa 10 ani a devenit capitala comertului cu sclavi. De aceea in timpul Razboiului Civil, Luisiana a trecut de partea Confederatiei. Dupa incheierea razboiului, New Orleans a devenit un important centru industrial si cel de al doilea port din tara. Orasul s-a extins mult, dar cea mai frumoasa parte a sa ramane cartierul vechi. In acest cartier, supranumit „cartierul francez” casele sunt ridicate insa in stil spaniol. Ele au fost create de creoli dupa ce casele vechi, frantuzesti, au fost distruse de doua incendii cumplite in 1788 si 1794. Constructiile au totusi elemente coloniale din Quebec.
Cele mai multe dintre acestea, inaltate dupa canoanele arhitecturii creole, sunt in Regent Street. Aici acoperisurile se prelungesc peste balcoanele cu ornamente bogate din fier forjat. In centrul orasului se afla Piata Jackson dominata de Catedrala St. Louis, cea mai mare din Statele Unite. Constructia inceputa in 1794 a fost terminata in 1812 si a fost ridicata pe fundatia a doua biserici distruse de incendii.
Universitatea, ridicata in 1834, emana o deosebita eleganta neo-clasica iar Muzeul de arta contine, printre alte comori, o bogata colectie de picturi olandeze din secolul al XVII-lea, arta coloniala si un numar impresionant de fotografii. Dupa Cel de al Doilea Razboi mondial, New Orleans a devenit unul dintre cele mai renumite centre artistice de pe continent, iar dragostea pentru frumos a locuitorilor nu poate fi stavilita nici de uragane nici de inundatii. O plimbare pe Mississippi cu vaporul te intoarce cu sufletul in secolul al XIX-lea de unde revii intr-o lume mai agitata dar plina de frumusete animata de muzicienii ambulanti din Vieux Carré.
IRINA STOICA
Comentarii