• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 5 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 5 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Diabetul

Diabetul

8 mai 2003
in Glob
A A

            Sunt adeptul ideii ca mai fabulos decât un univers plin de stele si galaxii este universul fiintei umane. Plecând de la abisul psihic pâna la fragilul fizic, universul uman, asa cum este el, mai palpabil, mai prozaic de finit si mai tulburator de necunoscut este infinit mai dens decât poeticul, himericul si nesfârsitul gol, plin de materie înghetata. Nu e de mirare ca biologia îsi bate capul de câteva decenii cu cel mai complicat lucru ascuns într-o banala si abisala singura celula: schema ultrasofisticata a moleculei de ADN.

       Locul în care sta invizibila si codificata toata istoria fiintei umane. Aceasta harta, a genomului uman, cum este ea numita, este astazi total decodificata, cel putin asa s-a anuntat în cadrul unei ceremonii organizate recent în SUA de catre Consortiul international pentru decriptarea genomului uman. O finalizare care are loc la exact 50 de ani de la publicarea structurii ADN-ului uman de catre cercetatorii Watson si Crick. "N-am visat niciodata în 1953 ca întreaga mea viata de cercetator va parcurge drumul de la dubla elice a ADN la cele trei miliarde de perechi ale genomului uman" a spus fericit James D. Watson. "În momentul când s-a ivit ocazia decriptarii genomului uman, am stiut imediat ca aceasta va fi posibila într-o zi" a mai adaugat cercetatorul american, ale carui lucrari au fost publicate pentru prima oara de catre revista "Nature" în 25 aprilie 1953. Consortiul a facut publica activitatea lui de mai bine de zece ani de lupta cu maladiile azi incurabile, cercetatorii promitând ca vor pune la punct noi instrumente apte sa înteleaga factorii ereditari care predispun oamenii la diabet, boli cardiace si maladii mentale. Ei au mai anuntat ca vor pune într-un viitor apropiat o tehnologie în stare sa decripteze genomul unui pacient pentru un pret mai mic de 1.000 dolari. Consortiul cuprinde câteva sute de cercetatori grupati în 20 de centre de decriptare aflate în SUA, Marea Britanie, China, Franta si Germania. Harta considerata completa atinge un grad de precizie de 99,99 la suta. Daca la începutul proiectului de decriptare erau cunoscute mai putin de 100 de gene responsabile de producerea unor boli umane, astazi mai mult de 1.400 de asemenea gene au fost descoperite. 99 la suta din secventele continând gene au fost descifrate, în jur de 400 de gene din cele 150.000 ale genomului uman au ramas nedecriptate. Proiectul care a debutat în 1990 trebuia sa se finalizeze în 2005 la un cost estimat la 3 miliarde dolari.
          
          Un milion de gene brevetate!
          
          Euforia anuntului despre descifrarea genomului uman cunoaste si unele regrete. Geneticianul francez Axel Kahn a declarat Agentiei de presa AP ca descifrarea genomului uman anuntata recent nu va putea, din pacate, sa fie accesibila tuturor. Motivul? "Descifrarea genelor ar trebui sa fie accesibila tuturor, dar în practica lucrurile nu stau deloc simplu. Este o mica problema, unii antreprenori, mai exact unii antreprenori privati, dar si universitati au brevetat unele gene. La ora actuala, în lume, peste un milion de gene fac obiectul unei cereri de brevet". Pentru geneticianul francez, "toti vor avea acces la aceste gene, dar atunci când cineva va dori sa le utilizeze în biologie sau pentru realizarea unor medicamente vor trebui platite drepturi detinatorului de brevet". O situatie, sa recunoastem, stranie pentru ca nu e vorba despre drepturi de autor pentru creatia intelectuala a unui oarecare autor de slagare, ci de dreptul unora asupra genelor din care e formata fiinta umana. Si, în acest caz, singurul drept de autor care ar putea fi platit ar putea fi platit doar Divinitatii.
          
          2. ÎN TEATRUL LUI PERICLE, SCENA SE VEDEA PROST!
          
          Cercetatorii britanici au recreat, cu ajutorul computerului, interiorul celui mai vechi teatru acoperit din lume si au descoperit ca vederea scenei din sala era foarte proasta. Teatrul Odeon din Atena, unde se producea Pericle, construit în secolul al V-lea î.Ch, a fost reconstruit virtual, în trei dimensiuni, cu acest prilej, cercetatorii de la Universitatea Warwick estimând ca zecile de coloane, care sustineau acoperisul de lemn, împiedicau serios privirea scenei de catre spectatorii aflati în sala. Construit sub guvernarea lui Pericle, artizanul democratiei si al puterii orasului Atena, teatrul Odeon este situat pa laturile Acropolisului, în apropierea teatrului lui Dionisos, cel mai vechi teatru în aer liber din lume. Odeonul lui Pericle putea primi în jur de 3.000 de spectatori si era folosit pentru repetitiile la piesele de teatru care urmau sa fie jucate la teatrul lui Dionisos, mult mai încapator.
          

ShareTweet
Articolul precedent

Cozonac umplut cu portocale

Urmatorul Articol

Rulada de carne

Articole Similare

Glob

Hiperimunitate la serpi

30 iunie 2025

Tim Friede avea moralul la pamânt dupa atacurile teroriste din 11 septembrie...

Glob

Pariu „nebunesc”

23 iunie 2025

Construirea unei capele romanice, a unui claustru si, apoi, a unei mari...

Glob

Pâine straveche

16 iunie 2025

O pâine a carei vechime a fost estimata la aproximativ 5.000 de...

Glob

De ce dintii umani sunt sensibili la frig si la durere?

9 iunie 2025

Poate pentru ca ei sunt mostenirea unor organe senzoriale care aveau, la...

Glob

Copiii, rol esential în societatile preistorice

2 iunie 2025

Un nou studiu realizat de o echipa de cercetatori israelieni a ajuns...

Glob

Tortilla conservata fara refrigerare

26 mai 2025

Aplecata peste un microscop, cercetatoarea Raquel Gomez priveste microorganismele care permit conservarea...

Urmatorul Articol

Rulada de carne

Budinca de legume

Rosii umplute cu ficat

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

26 iunie 363 d.Hr. – Moartea împaratului roman Iulian Apostatul

30 iunie 2025

În vara anului 363 e.n., împaratul Flavius Claudius Iulianus, cunoscut în istoriografia...

Citeste mai departe
Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Citeste mai departe
Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Citeste mai departe
Femina Club

Leac redutabil

30 iunie 2025

Suparatoarea acnee are în propolis un remediu valoros. S-a demonstrat ca propolisul...

Citeste mai departe
Femina Club

Ostropel cu aripioare

30 iunie 2025

1 kg aripioare, 125 ml ulei, 2 cepe, 1 morcov, o jumatate...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.