• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 1 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 1 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Fiordurile, o lume vie si atractiva

Fiordurile, o lume vie si atractiva

29 august 2013
in Glob
A A

Luând nastere prin patrunderea apei marii în vaile formate de topirea ghetarilor din era glaciara, fiordurile au aparut, de regula, în regiunile de coasta, în zonele reci ale Terrei. Ghetarii au largit albiile râurilor si au format vai cu forma literei „U”, a caror adâncime variaza. În urma cu peste trei milioane de ani, ghetarii au împins o masa uriasa de pietris a carei energie, când a ajuns la mare, a scazut în intensitate, linistindu-se. Masa de pietris depusa în gura fiordului poarta denumirea de morena terminala. Adâncimea ei este mare spre interiorul uscatului iar spre mare este relativ mica.

Formare si caracteristici

Dupa retragerea treptata a ghetarilor, mult timp dupa era glaciara, apa marii a patruns în fiorduri si le-a umplut. Departe, spre interiorul uscatului, râul initial al vaii continua sa curga iar când a ajuns la capatul fiordului a format o delta cu pamânt fertil. Descoperind aceste locuri bogate în apa dulce, oamenii s-au stabilit aici. Norvegia, numita si Tara Fiordurilor, brazdata de vai abrupte si fiorduri, este una dintre cele mai spectaculoase regiuni ale Europei. Multe dintre fiordurile acestei tari fac parte din Patrimoniul UNESCO. Dintre cele mai cunoscute amintim: Sognefjord, Geiranger si Hardanger.

Fiordul Sognefjord

 Este cel de-al doilea fiord ca marime din lume, dupa Scoresby Sund din Groenlanda, având 205 km lungime. Sognefjord este o creatie a eroziunii glaciare a ghetarilor care cu mii de ani în urma au acoperit Alpii Scandinaviei. La gura de varsare în mare, acest fiord are adâncimea relativ mica, de circa 100 m, datorita unui prag format din morenele depuse de ghetarii de altadata. Acest prag separa, în buna masura, apele calde ale fiordului de cele reci ale Oceanului Atlantic ceea ce a dus la diferentierea climatului. Astfel în zona de contact cu apele oceanului, peisajul este arid, în timp ce spre interior se gaseste o vegetatie abundenta si multe asezari umane. Diferenta de nivel maxima este de 1308 m iar altitudinea medie a falezelor ajunge la 1000 m.

Fiordul Hardanger

 Al doilea ca marime din Europa si al treilea din lume, Hardanger patrunde spre uscat de la Marea Nordului pâna la platoul Hardanger, pe o lungime de 113 km si are adâncimea de 891 m. Aflat în sud-vestul Norvegiei, din 2005 a devenit parc national protejat, fiind renumit pentru peisajele inedite din zona ghetarului Folgefonna, dar si a cascadelor cu înaltimi de pâna la 1500 m ce se varsa în el.

Geiranger fjord

 Inclus si el în Patrimoniul UNESCO acest fiord se numara printre cele mai renumite din Norvegia, fiind unic prin combinatia peisajelor formate în Epoca Glaciara cu cele din vremuri mai recente. Cu privelisti încântatoare oferite de cascadele Brudesloret (Voalul Miresei) si Desyvsostrene (Cele sapte surori), Geiranger se afla, în acelasi timp, sub amenintare constanta. Muntele Akemeset se erodeaza treptat si ar putea cadea în fiord, ceea ce ar produce un tsunami care ar distruge centrul orasului Geiranger.

 Aceste trei fiorduri importante ale lumii îsi dezvaluie povestile prin forta peisajelor spectaculoase si a ghetarilor fascinanti prin albul nesfârsit.

IOANA FLORIA

ShareTweet
Articolul precedent

Castelul Windsor

Urmatorul Articol

Rulouri cu carne

Articole Similare

Glob

Hiperimunitate la serpi

30 iunie 2025

Tim Friede avea moralul la pamânt dupa atacurile teroriste din 11 septembrie...

Glob

Pariu „nebunesc”

23 iunie 2025

Construirea unei capele romanice, a unui claustru si, apoi, a unei mari...

Glob

Pâine straveche

16 iunie 2025

O pâine a carei vechime a fost estimata la aproximativ 5.000 de...

Glob

De ce dintii umani sunt sensibili la frig si la durere?

9 iunie 2025

Poate pentru ca ei sunt mostenirea unor organe senzoriale care aveau, la...

Glob

Copiii, rol esential în societatile preistorice

2 iunie 2025

Un nou studiu realizat de o echipa de cercetatori israelieni a ajuns...

Glob

Tortilla conservata fara refrigerare

26 mai 2025

Aplecata peste un microscop, cercetatoarea Raquel Gomez priveste microorganismele care permit conservarea...

Urmatorul Articol

Rulouri cu carne

Anotimpul vacantelor poate fi prelungit

Documentele militare britanice OZN complet desecretizate

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

26 iunie 363 d.Hr. – Moartea împaratului roman Iulian Apostatul

30 iunie 2025

În vara anului 363 e.n., împaratul Flavius Claudius Iulianus, cunoscut în istoriografia...

Citeste mai departe
Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Citeste mai departe
Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Citeste mai departe
Femina Club

Leac redutabil

30 iunie 2025

Suparatoarea acnee are în propolis un remediu valoros. S-a demonstrat ca propolisul...

Citeste mai departe
Femina Club

Ostropel cu aripioare

30 iunie 2025

1 kg aripioare, 125 ml ulei, 2 cepe, 1 morcov, o jumatate...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.