• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 15 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 15 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Gigantica unealta

Gigantica unealta

25 decembrie 2003
in Glob
A A

          În a doua saptamâna a lunii decembrie s-a desfasurat, la Geneva, Summit-ul Mondial al Societatii Informatice, cel mai important eveniment economic-social-politic al anului 2003, cu greutate net mai mare, pentru viitorul speciei umane, decât, de pilda, razboiul din Irak si tribulatiile Constitutiei Uniunii Europene. Instinctele sociale functionând, deja, globalizant, la întâlnirea utilizatorilor noii unelte se anuntasera 6.

          În a doua saptamâna a lunii decembrie s-a desfasurat, la Geneva, Summit-ul Mondial al Societatii Informatice, cel mai important eveniment economic-social-politic al anului 2003, cu greutate net mai mare, pentru viitorul speciei umane, decât, de pilda, razboiul din Irak si tribulatiile Constitutiei Uniunii Europene. Instinctele sociale functionând, deja, globalizant, la întâlnirea utilizatorilor noii unelte se anuntasera 6.000 de specialisti – si au venit 15.000, de toate culorile, rasele, nationalitatile si etniile! Au venit fabricanti de hard (echipamente de comunicare si tehnologie informationala – al acestui teribil de repede crescator fenomen care este ITC), de soft (programe de computer) dar si negustori din noua industrie, dar si politicieni, sefi de companii transnationale si responsabili de organizatii internationale, guvernamentale si neguvernamentale. Spre cinstea noastra, din România au participat peste 150 de persoane, cu presedintele Ion Iliescu în frunte (care a si fost vedeta nr.1 a Summit-ului). Dar poate cel mai însemnat eveniment pentru noi, românii, a fost premierea inginerului Dan Nica, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, pentru programul de e-government, adica guvernare prin mijloace ITC, ale tehnologiilor informationale si de comunicare electronica. Ca si interesul stârnit de programul AEL (Educatie Asistata pentru Licee, folosit în scolile noastre si pe care l-a prezentat compania SIVECO, în fata a, nu exagerez, câteva sute de clienti potentiali din mai multe tari ale lumii.
          Îmi place sa închei turbulentul an 2003 prezentându-va aceasta „poveste de succes”. Dar pentru ca succesul îl datoram „fenomenului ITC”, voi însira, pentru cititorii „Magazin”-ului, pietrele de hotar ale noii industrii, cea care a nascut si a crescut gigantica unealta numita computer, cu al sau fratior, candidat la ubicuitate, care este PC-ul, micul computer personal, prezent astazi în, probabil, jumatate de miliard de birouri si locuinte.
          Scurta istorie ar trebui sa înceapa cu ENIAC, un urias cu un volum cât un bloc de 10 etaje, care „gândea” cu ajutorul lampilor electronice – dar ENIAC era o combinatie experimentala pur savanta; asa ca vom desfasura doar agenda de „democratizare” a urmasilor sai si vom începe cu anul 1975, când revista „Popular Electronics” – un fel de „Tehnium” american, l-a prezentat în pagini pe „Altair 8800”, pe care cititorii trebuiau sa si-l construiasca singuri, acasa la ei!
          A urmat, în 1977, „TRS-80”, vândut la taraba, cu mare succes si, în acelasi an, „Apple II”, cu monitor (ecran) color, ideal pentru elevi si studenti si la îndemâna multor familii.
          Un soft (program) special apare în 1979, prin el utilizatorii de PC-uri pot face desen tehnic – a „ucis” planseta proiectantilor, tragatorul cu tus, trusa de compase; tot atunci a aparut WORDSTAR, „nimicitorul” masinii clasice de scris, cel atât de iubit de dactilografele lumii.
          1981: firma „Osborne” propune primul PC portabil, de „doar” 13 kg iar IBM PL „înghite” noua piata, înarmat cu un cip (tranzistor) INTEL si un program Microsoft.
          În 1982, un pas înainte, cu „Commodore 6”, în 1983 „Compaq Portable” cucereste inimile, urmat de o interfata grafica „Macintosh”, peste un an si o ploaie de PC-uri cu adevarat portabile, „Radio Shaq”, „Compaq”, „NEC” plus instalarea amenintatoare pe cerul planetei (pentru Posta lumii) a minunatei unelte numite e-mail, adica posta electronica (astazi trec prin Internet, zilnic, câteva miliarde de mesaje electronice); toate acestea se întâmpla pâna în 1989, an în care un cercetator de la celebrul CERN din Geneva, Tim Berners-Lee, leaga mai multe computere între ele, le face sa comunice – si asa apare World Wide Web, reteaua retelelor, Internet-ul care astazi stapâneste lumea.
          În prima jumatate a deceniului urmator: „Oracle”, computer de retea, foarte ieftinul „iMac”, browsere („to browse” înseamna, pe româneste, „a paste”!) care cauta site-uri (adica pagini pe care utilizatorii si le deschid, pe Internet) si masinaria „Google”, cea mai importanta institutie de cautare de pe WWW.
          De la 2000 încoace nu mai exista, practic, limite: „laptop”-uri, adica PC-uri portabile, cântarind doar 1-2 kg, programe (soft-uri) de uluitoare performanta, comunicare aproape instantanee, între oricine, oriunde, cu oricine, de oriunde, acces universal la muzee (e-cultura), ziare, librarii (amazon.com are un succes teribil!), pravalii (e-comert), administratii (e-guvernare), institute de cercetare (e-stiinta), afaceri, burse de valori (e-bussiness), universitati (e-educatie), etc., etc.
          2003, ultimele zile: nu am – si nimeni nu are – nici cea mai mica idee ce se mai poate întâmpla mâine, cu aceasta uluitoare unealta care este computerul + Internet-ul. Personal am ajuns sa cred ca este vorba de „coloana a V-a”, pe care ne-o introduce IA, inteligenta artificiala, cea care, asa cum pronostica scriitorul de Science Fiction Arthur C. Clark, va da, într-o buna zi, o „lovitura de stat” si va trece la pupitrul de comanda al lui Sapiens sapiens. Si poate ca, la urma urmei, nici nu ar fi chiar atât de rau…
          

ShareTweet
Articolul precedent

Vinul

Urmatorul Articol

Pizza

Articole Similare

Glob

Colectie neobisnuita

14 iulie 2025

Arheologii care efectueaza sapaturi în perimetrul unui vechi fort roman de lânga...

Glob

Frica de zbor

7 iulie 2025

Un ofiter în retragere din Fortele Aeriene indiene, Dinesh K., a constatat...

Glob

Hiperimunitate la serpi

30 iunie 2025

Tim Friede avea moralul la pamânt dupa atacurile teroriste din 11 septembrie...

Glob

Pariu „nebunesc”

23 iunie 2025

Construirea unei capele romanice, a unui claustru si, apoi, a unei mari...

Glob

Pâine straveche

16 iunie 2025

O pâine a carei vechime a fost estimata la aproximativ 5.000 de...

Glob

De ce dintii umani sunt sensibili la frig si la durere?

9 iunie 2025

Poate pentru ca ei sunt mostenirea unor organe senzoriale care aveau, la...

Urmatorul Articol

Pizza

Supa de Pavia

Orez Lombardia

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

10 iulie 138 d.Hr. – A murit împaratul roman Hadrian

14 iulie 2025

Pe 10 iulie 138 d.Hr., la vârsta de 62 de ani, împaratul...

Citeste mai departe
Blitz

Pedro Pascal – gloria nu vine niciodata prea târziu

14 iulie 2025

Pedro Pascal este astazi una dintre cele mai iubite si respectate figuri...

Citeste mai departe
Blitz

Povestea Trovantilor

14 iulie 2025

Formarea Trovantilor de la Ulmet si Ciupercile de la Odaile pot fi...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Cancerul de tiroida si sarea iodata

14 iulie 2025

Proprietatile si efectele folosirii unor preparate si produse nu se limiteaza niciodata...

Citeste mai departe
Femina Club

Riscurile ultravioletelor

14 iulie 2025

Agresivitatea si nocivitatea razelor ultraviolete impun prudenta din partea dumneavoastra. Se stie...

Citeste mai departe
Femina Club

Piept de pui în sos

14 iulie 2025

1 piept de pui mare, 5 ml ulei de masline, 3 catei...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.