Arborii ar trebui sa fie considerati adevaratii stapani ai Planetei Albastre sau, cel putin, sa se bucure de respectul cuvenit varstei, rolului si nobletii lor. Din nefericire, ei sunt astazi victimele unui barbar masacru global ce pare sa duca insasi viata terestra catre implacabila extinctie. Astazi ne vom referi insa la un aspect pozitiv din ceea ce inseamna lumea padurilor, mentionand cateva recorduri absolut uluitoare. Asadar – arbori singulari pe planeta Pamant!
Cel mai masiv. „Generalul Sherman” este un gigant din Parcul National Sequoia din California, SUA. Trunchiul sau are volumul estimat la 1.487 metri cubi, la inaltimea de 83,8 metri; varsta e de circa 2200 de ani.
Cel mai inalt. Se numeste Hyperion, este tot un sequoia din California de Nord si masoara nu mai putin de 115,55 metri in inaltime. Un amanunt foarte semnificativ: localizarea sa exacta nu este publica, pentru a fi ferit de potentiala degradare cauzata de turism si de alte interventii umane…
Cel mai batran. Greu de imaginat, totusi veteranul arborilor are incredibila varsta de 9550 de ani. Se numeste Old Tijikko, este un molid comun si traieste pe Muntele Fulufjället din Suedia. De fapt, varsta amintita este cea a unicei sale radacini, arborele fiind alcatuit din trunchiuri multiple.
Cel mai „larg”. Situat in Bengalul Occidental, India, ficusul numit si marele Banian din Howrah, la cei peste 250 de ani ai sai numara cel putin 3.511 radacini aeriene (la ultima „contabilizare”), gratie carora se intinde pe mai mult de 14.500 de metri patrati, ceea ce-l face sa poata fi lesne confundat cu o veritabila padure!
Cea mai mare circumferinta. El Árbol del Tule, numit si „Arborele vietii”, se afla in statul mexican Oaxaca si are o varsta incerta, estimata foarte generos intre 1200 si 3000 de ani. Se inalta la numai 41 de metri, insa faima si-o datoreaza circumferintei iesite din comun: la diametrul de 14,4 metri (masurat la 1 metru de sol), are o „talie” incredibila de peste 42 de metri.
Merita, de asemenea, sa amintim aici si arborele cu cele mai lungi frunze – Raphia regalis, cu extraordinarele sale frunze de pana la 25 de metri lungime, precum si pe cel care ofera cele mai mari fructe (comestibile si foarte gustoase!) – jaquierul din subcontinentul indian, al carui rod poate atinge intre 20 si 70 de centimetri lungime si o greutate de 1 pana la 38 de kilograme. Sa recunoastem ca avem de-a face cu insusiri suta la suta imperiale!
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii