• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 17 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 17 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » In spatiul Cosmic

In spatiul Cosmic

29 martie 2001
in Glob
A A

           La ora când cititi aceste rânduri, urmele pasilor umani pe solul Lunii se vor fi învechit cu aproape 32 de ani – atât a trecut de la celebrul prim pas selenar al lui Neil Armstrong, de la momentul când un reprezentant al singurei forme de viata rationala cunoscute de noi a rostit profetice cuvinte: „Un mic pas pentru om, unul urias pentru omenire”. Cuvinte pe care miliardele de coplanetari ai eroilor de pe nava Apollo 11 le-au înteles asa, atunci, în 21 iulie 1969: de acum încolo, frati de pe planeta Pamânt, începem sa ne desprindem din leaganul copilariei omului si sa pornim catre Americile care ne asteapta pe alte planete.

           La ora când cititi aceste rânduri, urmele pasilor umani pe solul Lunii se vor fi învechit cu aproape 32 de ani – atât a trecut de la celebrul prim pas selenar al lui Neil Armstrong, de la momentul când un reprezentant al singurei forme de viata rationala cunoscute de noi a rostit profetice cuvinte: „Un mic pas pentru om, unul urias pentru omenire”. Cuvinte pe care miliardele de coplanetari ai eroilor de pe nava Apollo 11 le-au înteles asa, atunci, în 21 iulie 1969: de acum încolo, frati de pe planeta Pamânt, începem sa ne desprindem din leaganul copilariei omului si sa pornim catre Americile care ne asteapta pe alte planete…
           Dar n-a fost sa fie asa. În visele de colonizare a spatiului cosmic a intervenit elementul profit. Sutele de miliarde de dolari si ruble cheltuite de americani si sovietici au raportat, surprinzator, dividende uriase. S-a îmbogatit know-how-ul militar, în primul rând, dar au explodat, pur si simplu, gigantica industrie a telecomunicatiilor, fabuloasa lume a televiziunii planetare, inimaginabilul universal – înca in nuce – al Internet-ului informatic. Au câstigat bani grei companiile de teledetectie, agricultura, minerit, cartografii, navigatorii aerieni si maritimi. Aventura cosmica si-a schimbat, în consecinta, alura si tendintele. A aparut mai profitabila exploatarea cosmosului de deasupra capetelor noastre decât desprinderea de planeta. Dupa încheierea misiunilor Apollo, pe Luna am uitat-o, ocupati prea mult cu treburile Pamântului, cu darâmarea Zidului Berlinului, cu big-bang-ul computerelor, electronicii si robotizarii si, mai nou, cu transformarea cetatenilor Terrei în 6 miliarde de consumatori, cum bine sade unei planete capitaliste.
           …Si n-a mai zburat nimeni spre stele… Ba da, robotii. Sonde robotizate au a-martizat, în 1976, urmate de un confrate robot, dupa 21 de ani. Americanii au inventat un avion cosmic navetist, util carausiei catre tara de deasupra stratosferei, rusii au construit prima „locuinta” cosmica permanenta, statia MIR, apoi, împreuna, luându-i parteneri si pe vest-europeni, au pus prima „caramida” la ISS – Statia Spatiala Internationala – poate nucleul viitorului mare laborator spatial, poate primul „cvartal” de apartamente cosmice, în care urmasii lui Homo Sapiens se vor obisnui cu viata în imponderabilitate, sau, poate primul complex de uzine pentru produse farmaceutice ultrafine si pentru sensibile cip-uri electronice. Aventura martiana care urmeaza, în primele decenii ale secolului ce vine va fi data tot în seama robotilor: în 2003, profitând de o „fereastra” în alinierea planetelor, o astronava va ajunge în zona gravitationala a lui Marte si va lansa pe planeta rosie un vehicul robotizat, de fapt, un prospector care colecteaza roci si – atentie – le expediaza catre o „cutie postala”, un vehicul cosmic aflat pe orbita circummartiana. Dupa doi ani, întâmplarea se va repeta, iar în 2008 un vehicul transportor va prelua cele doua containere cu roci si le va aduce pe planeta Pamânt. Naveta Pamânt-Marte-Pamânt va deveni de rutina, spre anii 2015, când deja pe firmamentul martian vor fi circulând, cu diverse treburi, zeci si sute de navete robotizate fabricate de inginerii Homo faber. La acea vreme, cerul de lânga noi va fi întesat de sateliti, de fel si fel de laboratoare (aproape) extra-terestre si, probabil, o unitate de minerit, laborator în acelasi timp, va începe sa functioneze pe Luna – poate în ideea ca atât retelele de sateliti, cât si solul martian si cel lunar pot aduce profit investitorilor, de aici, de pe Pamânt. Dar Homo Sapiens, în carne si oase, va ramâne acasa. Într-o superba povestire „Vizitecii”, vizionarul, care este Mihail Gramescu, imagineaza o astronava-planeta, care pleaca, încarcata cu semeni de-ai nostri, sa descopere planete, pe care oamenii sa le colonizeze. Nava Viziteca se va întoarce, peste mii de ani, din periplul sau, pentru a gasi însa, în locul Pamântului înfrigurat de curiozitate si aventura, o planeta placida, pe care o conduc hipercomputere omniprezente si unde omul a gasit cu cale sa-si raspunda la marile lui întrebari doar prin simulare si modelare pe calculator. Asa ca aparitia „vizitecilor” din negura timpului va fi considerata de computere si oameni drept… producatoare de instabilitate si dezordine publica – în consecinta artileria robotizata care apara Terra de eventuale atacuri extraplanetare intra în actiune. Viziteca va fi spulberata, asa cum spulberate ar putea sa fie, din prea mare dorinta de profit, de catre prea capitalistii sai urmasi, visele de aventura cosmica ale romanticului cetatean al Mileniului II al Erei Omului.
          

ShareTweet
Articolul precedent

Palmier cu cafea

Urmatorul Articol

Perisoare în orez

Articole Similare

Glob

Pâine straveche

16 iunie 2025

O pâine a carei vechime a fost estimata la aproximativ 5.000 de...

Glob

De ce dintii umani sunt sensibili la frig si la durere?

9 iunie 2025

Poate pentru ca ei sunt mostenirea unor organe senzoriale care aveau, la...

Glob

Copiii, rol esential în societatile preistorice

2 iunie 2025

Un nou studiu realizat de o echipa de cercetatori israelieni a ajuns...

Glob

Tortilla conservata fara refrigerare

26 mai 2025

Aplecata peste un microscop, cercetatoarea Raquel Gomez priveste microorganismele care permit conservarea...

Glob

Descoperire la fortareata Tell Abu Saifi

19 mai 2025

Accesul spre marea fortareata antica egipteana din nordul desertului Sinai se facea...

Glob

Ruine din Marele Zid Chinezesc

12 mai 2025

Noua sectiuni ce ar fi facut parte din Marele Zid Chinezesc, despre...

Urmatorul Articol

Perisoare în orez

Rulada de iepure

Aperitiv cu sunca sau parizer

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

12 iunie 1519 – S-a nascut Cosimo de Medici

16 iunie 2025

Cosimo I de’ Medici (1519-1574) a fost primul Duce de Florenta si,...

Citeste mai departe
Blitz

Cleopatra, superproductia care a adus Hollywood-ul la un pas de ruina

16 iunie 2025

Filmul „Cleopatra”, regizat de Joseph L. Mankiewicz, este cunoscut nu doar ca...

Citeste mai departe
Blitz

Rubens la Palat

16 iunie 2025

Cea mai valoroasa pictura din România este prezentata la Palatul Culturii din...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Citeste mai departe
Femina Club

„Amprentele” tineretii

16 iunie 2025

Ingrijirea tenului matur este esentiala în lupta cu ridurile, pentru mentinerea „amprentelor”...

Citeste mai departe
Femina Club

Pui haiducesc

16 iunie 2025

3 pui mici, 100 ml ulei, 5 rosii, 1 pahar vin, 100...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.