Dupa cum cunoastem, Iisus a murit in ziua de vineri 3 aprilie, anul 33, ora 15 si a inviat duminica 5 aprilie, anul 33 intre orele 3:30-4:00 dimineata. Prin inaltarea la cer, se termina misiunea sau viata sa pamanteasca. Deci, firesc, se pune intrebarea: unde si cum s-a inaltat? Deoarece este bine sa se stie ca ideea de Inaltare isi are originea in cartea lui Isaia (anul 726 i.Hr.). Numai in Faptele Sfintilor Apostoli (scrisa de evanghelistul Luca in anul 90) citim ca Iisus, dupa Inviere, "aratandu-li-Se timp de patruzeci de zile" apostolilor, a mai stat pe Pamant. O aluzie indirecta avem si in Evanghelia lui Nicodim (scrisa intre anii 85-100), cand Iisus inviat i-a spus lui Iosif din Arimateea: "Sa nu iesi din casa patruzeci de zile!"
In evangheliile canonice nu se pomeneste nici un cuvant despre Inaltarea lui Iisus. Conform unui calcul elementar pe care fiecare dintre noi poate sa-l faca, patruzeci de zile dupa duminica 5 aprilie, este ziua de joi 14 mai anul 33. In aceasta zi s-a inaltat, sau a fost Inaltat, Iisus. In acest an, Biserica Ortodoxa Romana sarbatoreste Inaltarea lui Iisus in ziua de joi 24 mai.
Nimic despre Inaltare
Matei, in evanghelia sa, nu spune nimic despre Inaltare, cu toate ca a scris-o in anul 85, deci la 52 de ani de la crucificarea lui Iisus. Atata doar ca cei 11 ucenici, dupa Inviere, au mers "la muntele unde le poruncise lor Iisus", care era in Galileea. Deci Iisus s-a inaltat din Muntii Galileii, situati la 15-20 km nord-vest de Lacul Ghenizaret (Marea Galileii), care au o inaltime maxima de 1049 m.
In Evanghelia dupa Marcu, scrisa in anul 75, tanarul din mormant le spune femeilor: "Dar mergeti si spuneti ucenicilor Lui si lui Petru ca va merge in Galileea, mai inainte de voi; acolo Il veti vedea dupa cum v-a spus." (16,7). Iar la sfarsit: "Deci Domnul Iisus, dupa ce a vorbit cu ei, S-a inaltat la cer" (16,19). Problema spinoasa este ca biblistii considera ultimele 12 versete din aceasta evanghelie ca fiind false, adica nu sunt scrise in original de Marcu, ci adaugate (interpolate) dupa 50-100 ani de un oarecare copist. Aceste versete interpolate sunt de la numarul 9 la 20 din ultimul capitol 16. Deci si versetul citat mai sus (19) cu Inaltarea, este un fals. Concluzionam ca Marcu ne trimite, dupa Inviere, doar in Galileea si nu spune nimic despre Inaltare.
In Evanghelia dupa Luca, scrisa in anul 90, citim: "Si i-a dus afara pana spre Betania" (24,50) "si pe cand ii binecuvanta, S-a despartit de ei si S-a inaltat la cer" (24,51). Dar acest verset, numarul 51, care contine Inaltarea, biblistii il considera un fals, o interpolare introdusa dupa 100-200 de ani in aceasta evanghelie de un oarecare copist. Deci nu este scris in original de Luca. Rezulta ca si Luca nu scrie nimic despre Inaltare. Totusi, el ne da un indiciu ca Iisus s-a despartit de ucenici "spre Betania". Ierusalimul de pe timpul lui Iisus, adica cetatea propriu-zisa, era situata la stanga Muntelui Maslinilor (daca noi suntem cu fata spre nord), care are o inaltime maxima de 772 m. Altitudinea medie a vechiului Ierusalim era cuprinsa intre 700-740 m. De la varful Muntelui Maslinilor si pana la primul zid al cetatii Ierusalim (cel din est) este aproximativ 1 km. Satul Betania este situat catre poalele Muntelui Maslinilor, pe versantul estic. Deci cetatea Ierusalimului este pe versantul vestic. De la Ierusalim la Betania, in linie dreapta catre est, sunt aproximativ 5 km. Pe vechiul drum care lega Ierusalimul de Betania, sau aproape de el, la 1-3 km de satul Betania, deci pe versantul estic al Muntelui Maslinilor, s-a despartit Iisus de ucenicii sai. Chiar daca Luca nu o spune, copistul de mai tarziu a scris ca aici Iisus s-a si inaltat. Din aceasta evanghelie tragem concluzia ca Iisus s-a inaltat de pe versantul estic al Muntelui Maslinilor.
O adaugare tarzie
Trebuie sa subliniem aici ca anumite codice ale Bibliei contin textul Evangheliei dupa Luca, fara aceasta scena a inaltarii la cer. In afara de aceasta, cei mai vechi parinti ai Bisericii, Clement Romanul (aproximativ anul 95), autorul lucrarii "Didache", Ignatiu din Antiohia (mort in anul 107), Policarp (sec. al II-lea) si Hermas, pastreaza tacere cu privire la acest eveniment. Despre Inaltare se vorbeste abia in scrierile parintilor Bisericii din secolul al IV-lea. De aceea, cei mai seriosi comentatori ai Bibliei au ajuns la concluzia ca scena inaltarii la cer descrisa de Luca este o interpolare introdusa destul de tarziu in textul evangheliei, sub influenta legendelor care incepusera sa circule pe aceasta tema printre crestini.
In Evanghelia dupa Ioan, scrisa in jurul anului 97, nu se spune nimic despre Inaltare. Doar ca Iisus, dupa inviere, s-a infatisat ucenicilor in Ierusalim. Ultimul capitol (21) incepe cu: "Dupa acestea, Iisus S-a aratat iarasi ucenicilor la Marea Tiberiadei" (21,1), adica la Marea Galileei. Dar tot capitolul 21 (ultimul din Evanghelia dupa Ioan) este o interpolare ulterioara, probabil scrisa de redactorii evangheliei, asa ca valoarea lui demonstrativa este mai curand indoielnica. Chiar daca Ioan nu a scris nimic despre Inaltare, putem considera ca Iisus s-a ridicat la cer din imprejurimile Ierusalimului, cel mai probabil de pe Muntele Maslinilor.
In Faptele Sfintilor Apostoli este scris: "Pe cand ei priveau, S-a inaltat si un nor L-a luat de la ochii lor. Si, privind ei, pe cand El mergea la cer, iata doi barbati au stat langa ei, imbracati in haine albe, care au si zis: Barbati galileieni, de ce stati privind la cer? Acest Iisus care S-a inaltat de la voi la cer, astfel va si veni, precum L-ati vazut mergand la cer. Atunci ei s-au intors la Ierusalim de la muntele ce se cheama al Maslinilor, care este aproape de Ierusalim, cale de o sambata." (1,9-12). Aici este descrisa decolarea unei rachete, exact ca astazi. Cum calea sambetei (sabatului) are circa 1 km lungime, aceasta era distanta dintre Muntele Maslinilor si vechea cetate a Ierusalimului. Aceste versete nu ne lasa nici un dubiu: Iisus s-a inaltat de pe Muntele Maslinilor. Trebuie sa fac precizarea ca lucrarea Faptele Sfintilor Apostoli a aparut in acelasi timp cu Evanghelia dupa Luca, adica in jurul anului 90. Autorul evangheliei si al Faptelor Sfintilor Apostoli este Luca (mort la varsta de 84 de ani), tovarasul de calatorie, secretarul si medicul lui Pavel (19-67).
Si totusi, a fost vazut!
In Evanghelia lui Nicodim este scris ca dupa invierea lui Iisus, "un preot pe nume Finea, un doctor, Ada, si un levit, Agheu, veniti la Ierusalim tocmai din Galileea, au povestit mai marilor sinagogii, preotilor si levitilor, urmatoarele: "L-am vazut pe Iisus impreuna cu discipolii sai. Cobora de pe muntele Mamilch… Pe cand Iisus inca le mai vorbea discipolilor, am vazut cum a fost ridicat la cer" (XIV,1). Nu dupa mult timp, cei trei sunt din nou chemati in fata Sinedriului si, personal, Ana (socrul lui Caiafa) ii interogheaza separat pe fiecare. "Ada raspunde: Iisus statea pe muntele Mamilch si le vorbea discipolilor. Dintr-o data am vazut un nor care si-a lasat umbra peste ei. Apoi norul l-a ridicat pe Iisus la cer, in vreme ce discipolii stateau intinsi cu fetele la pamant". Si Finea a raspuns la fel. Agheu le-a spus acelasi lucru" (XVI, 6). Conform Evangheliei lui Nicodim, Iisus s-a inaltat la cer din Muntii Galileii.
Deci nu putem identifica exact locul unde s-a inaltat Iisus. La Matei Inaltarea s-a produs in Muntii Galileii, la Marcu aceasta se petrece intr-un loc nedefinit (totusi posibil in Galileea), la Luca in apropiere de Betania (deci de pe Muntele Maslinilor), la Ioan in imprejurimile Ierusalimului (posibil Muntele Maslinilor), iar daca avem in vedere interpolarea finala din evanghelie, de pe Marea Galileii. Numai din Faptele Sfintilor Apostoli aflam ca Iisus, dupa inviere, a fost in randul ucenicilor patruzeci de zile si s-a inaltat de pe Muntele Maslinilor. Iar Nicodim, in a sa evanghelie (in realitate Faptele lui Pilat), ne trimite in Muntii Galileii. Concluzia este ca Iisus s-a inaltat la cer, adica a parasit planeta Pamant, in ziua de joi 14 mai anul 33 in jurul amiezii. Locul: de pe Muntele Maslinilor sau din Muntii Galileii. Dumneavoastra care loc credeti ca este cel real?
Pana in prezent, astronomii au descoperit peste 600 de planete extrasolare, prima fiind descoperita in anul 1995. Recent, s-a detectat prima planeta locuibila de tip Pamant la o departare de 20,5 ani lumina de noi, care graviteaza in jurul stelei Gliese 581. Deci sunt civilizatii extrasolare pe alte planete din jurul altor stele si acolo a plecat Iisus la Inaltare.
Ec. TURCU VASILE
Comentarii