Am ajuns la începutul unui nou mileniu si omenirea priveste cu mândrie în urma la performantele incredibile reusite de-a lungul istoriei (nu prea mari de altfel prin comparatie cu istoria Universului însusi) de când primul om s-a ridicat în picioare si a luat în stapânire lumea. Evident, oricine este constient cât de mult mai ramâne de facut.
Am ajuns la începutul unui nou mileniu si omenirea priveste cu mândrie în urma la performantele incredibile reusite de-a lungul istoriei (nu prea mari de altfel prin comparatie cu istoria Universului însusi) de când primul om s-a ridicat în picioare si a luat în stapânire lumea. Evident, oricine este constient cât de mult mai ramâne de facut. Problema este ca, asa cum sustin o serie de oameni de stiinta, s-ar putea sa existe lucruri pe care sa nu ajungem sa le facem niciodata! Sa fie cu adevarat acestea obstacole în fata carora chiar si omul mileniului trei sa fie obligat sa se opreasca?
Microcosmosul – o fortareata care va rezista. Fizica secolului 20 a deschis omenirii granitele lumii subatomice. O lume extrem de stranie, guvernata de legile Mecanicii Cuantice. Am ajuns sa stim CUM functioneaza aceste legi, dar nu stim înca DE CE! Si daca am sti? Ei bine, atunci am putea construi de exemplu un calculator din doar doua trei mii de atomi, care sa fie însa de miliarde de ori mai rapid decât calculatorarele de astazi. Cu ce efecte nu este greu de imaginat! Si totusi se pare ca nu putem face asa ceva. Pentru ca, dupa cum explica un cunoscut fizician italian, Tito Arecchi, nu l-am putea „feri” de influentele exterioare! Ceea ce l-ar face inutilizabil. O secunda doar de „expunere” la forta gravitationala a Terrei ar fi de ajuns pentru a-l… face K.O.! Desi, înainte de a se inventa cusca lui Faraday, cine se gândea ca s-ar putea proteja împotriva influentei unui câmp electric…
Cursa de 100 de metri – record mondial imposibil! Daca atletismul este regele sporturilor olimpice, cursa de o suta de metri este regina sa necontestata! Cine nu a urmarit macar o data cu rasuflarea taiata sa vada cum acele cronometrului se opresc sub 10 secunde! Dar de destul de multa vreme cronometrele cam oscileaza în jurul acelorasi valori. Si, dupa cum se pare, va trebui sa ne multumim ca am ajuns aici: organismul uman are si el limitele sale si specialistii în medicina sportiva sunt convinsi ca timpii realizati în cursele de viteza nu vor putea coborî mai jos de o anumita valoare. 9 secunde pe suta de metri pare o performanta pe care omul nu o va atinge niciodata! Puck nu se va mai juca niciodata! Va amintiti câte dezastre a creat spiridusul Puck în „visul unei nopti de vara” turnând aiurea flirtul dragostei în ochii cui nu trebuia si facându-i sa se îndragosteasca de prima fiinta zarita! Ei bine, descoperirea Viagrei i-a facut pe multi sa se gândeasca la un viitor în care vom putea lua de la farmacie un „medicament” care… sa genereze dragostea! Dar nu: Viagra si toate substantele asemanatoare nu fac decât sa stimuleze dorinta sexuala. Dragostea – nu. „Flirtul iubirii” al lui Tristan si al Isoldei si al altor minunate legende, se pare ca va ramâne pentru totdeauna doar o frumoasa poveste, si atât…Slabim… mâncând! Se pare ca nici acest vis nu se va împlini! Desi de data aceasta specialistii nu sustin imposibilitatea, ci timpul enorm necesar pentru cercetarea si punerea la punct a unor alimente… cu calorii negative. Care, în loc sa furnizeze calorii organismului, le absorb pe cele pe care le gasesc în el. Pâna atunci însa, Nancy Esposito, castigatoare în 1996, cu cele 161 kg ale sale, a concursului pentru cea mai frumoasa grasa, poate fi sigura de succesul barului din Manhattan pe care si l-a deschis, menit sa satisfaca apetitul celor la fel cu ea. Fara teama de pierdere a caloriilor… 17.00-17.13: în program, ploaie! Iata un alt lucru pe care se pare ca nu vom ajunge sa-l realizam – cel putin nu înainte de secolul 22!
Si cum am putea controla clima globala, spun specialistii, cînd nu am ajuns înca nici macar sa o putem prevedea cum trebuie? Nici macar pe zone relativ mici nu se pot face predictii meteo precise pentru doua-trei zile. Desi, având în vedere gravitatea problemei, s-ar putea ca în viitor sa se aloce fondurile necesare care sa permita chiar si asemenea performante…
Medicamentul care regenereaza dintii
Cercetatorii japonezi propun o solutie pentru „cosmarul” zâmbetelor fara dinti, testând un...
Comentarii