• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Lupta împotriva îmbatrânirii nu cunoaste odihna

Lupta împotriva îmbatrânirii nu cunoaste odihna

18 martie 2004
in Glob
A A

          Vom trai 800 de ani?
          
          Ideea nemuririi este la fel de veche ca si cele mai vechi texte ale umanitatii. Nemurirea înteleasa nu neaparat ca o viata fara sfârsit (acest privilegiu este conferit doar Universului) ci ca o viata care sa dureze macar câteva secole daca nu un mileniu.

          Vom trai 800 de ani?
          
          Ideea nemuririi este la fel de veche ca si cele mai vechi texte ale umanitatii. Nemurirea înteleasa nu neaparat ca o viata fara sfârsit (acest privilegiu este conferit doar Universului) ci ca o viata care sa dureze macar câteva secole daca nu un mileniu. O idee care, e drept, pare de-a dreptul inimaginabila în zilele noastre, când durata de viata obisnuita a omului, depasita doar rareori, este cam de o suta de ani. Si cu toate acestea, „sursa de inspiratie” pentru o viata care sa dureze câteva secole bune, ramâne si azi Vechiul Testament. Cercetatorii au permanent în minte datele oferite de capitolele din „Facerea”: „Si se facura toate zilele lui Adam carele au trait ani 900 si 30, si au murit…. si se facura toate zilele lui Sith ani 900 si 12 si au murit… si se facura toate zilele lui Enoh ani 900 si 5 si au murit… si se facura toate zilele lui Cainan ani 800 si 10, si au murit…” (citate extrase din Biblie, adica Dumnezeiasca Scriptura, Bucuresti, 1688).
          
          Celule îmbatrânite, dar mereu tinere
          
          Au trait, realmente, acesti oameni aproape un mileniu sau durata anilor biblici era alta decât ce numaram noi azi? Nu stim cu siguranta, dar asta nu înseamna ca cercetatorii nu încearca sa ajunga la acest mister al vietii omului. Recent, un universitar american a facut o declaratie surprinzatoare, dând glas unei convingeri stiintifice sau doar unei dorinte arzatoare: „omul ar putea trai secole la rând”, dar asta numai în momentul în care batrânetea ar putea fi tratata si învinsa ca o simpla raceala. Nu e mai putin adevarat ca si cercetarile privind genomul uman, acea faimoasa harta a vietii omului, care a fost realizata la sfârsitul unui deceniu de cercetare asidua si complexa, au în vedere descoperirea misterului duratei vietii. Este aproape sigur ca durata vietii este înscrisa în gena umana, asa cum este scrisa si informatia privind culoarea ochilor, a parului, privind înaltimea sau cresterea dintilor. Cine va ajunge la secret, va putea modifica informatiile despre durata vietii si ar putea da nastere unui om care sa traiasca 800 de ani sau un mileniu. Ce au reusit deocamdata cercetatorii este „reîntinerirea” unor celule ale pielii în laborator, dar exista un real potential pentru a aplica aceasta tehnologie si a modifica procesul de îmbatrânire a fiintei umane. Asta crede profesorul de medicina Michael Fossel de la Universitatea Michigan (SUA) si asta este ceea ce a declarat în cadrul unei conferinte de presa recente la Sydney (Australia). Desi s-au înmultit „noutatile” stiintifice „aruncate” în direct, în cadrul unor conferinte de presa, ideea pare logica. „Suntem pe punctual de a modifica expresia genetica si, în cazul tesutului celular al pielii, putem sa realizam în laborator o rasturnare a ceasului biologic, facând ca acele celule îmbatrânite sa functioneze ca unele tinere” a declarat cercetatorul.
          
          Resetarea ceasului biologic
          
          „Întrebarea este: putem face acelasi lucru si cu fiintele umane? Ideea ca nu putem rasturna procesele celulare în organismul uman este falsa. Putem. Practic, nu stim daca aceasta ar fi eficace în plan clinic. Multi dintre noi banuiesc ca da, dar înca n-am testat aceasta posibilitate” a mai adaugat universitarul american. Iata, în continuare, câteva idei principale ale prezentarii prof. Fossel: „Ceea ce facem noi este sa încercam sa reprogramam celulele pentru a le forta sa faca ceea ce faceau când erau tinere. Nu le schimbam pe cele îmbatrânite cu altele tinere, nu le modificam, nu facem decât sa le reprogramam pentru a face ceea ce faceau cu decenii în urma”. „Ceea ce declanseaza ceasul biologic în noi este o schimbare în expresia genetica care survine atunci când îmbatrânim”. „Daca dam ceasul de la început, nu stim care va fi limita de viata. Cineva de la Cambridge, din Marea Britanie, vorbeste despre 5.000 de ani, în vreme ce altii spun ca nu se va întâmpla nimic. Personal, cred ca asta ar însemna o viata de câteva secole pentru om, dar înca nu stiu nimic cu exactitate”. Pe de alta parte, în ciuda visurilor de nemurire ale fiecaruia, mai exista si observatia plina de întelepciune conform careia batrânetea trebuie acceptata atunci când vine. Partea proasta este ca „acelasi biolog care va spune ca batrânetea nu este o maladie îsi vopseste parul si îsi face injectii pentru reîntinerirea pielii” raspunde universitarul Fossel. „Încerc sa înving simptomele îmbatrânirii, nu radacinile ei” spune Fossel, fiind obligat de realitate sa recunoasca faptul ca multi din colegii lui ramân foarte sceptici la teoriile sale, expuse ostentativ, parca mai curând pentru a atrage atentia autoritatilor finantatoare. Invingerea batrânetii va ramâne pe vecie un vis milenar?
          

ShareTweet
Articolul precedent

Crap cu rosii la cuptor

Urmatorul Articol

Tartine cu sardele si masline

Articole Similare

Glob

Frica de zbor

7 iulie 2025

Un ofiter în retragere din Fortele Aeriene indiene, Dinesh K., a constatat...

Glob

Hiperimunitate la serpi

30 iunie 2025

Tim Friede avea moralul la pamânt dupa atacurile teroriste din 11 septembrie...

Glob

Pariu „nebunesc”

23 iunie 2025

Construirea unei capele romanice, a unui claustru si, apoi, a unei mari...

Glob

Pâine straveche

16 iunie 2025

O pâine a carei vechime a fost estimata la aproximativ 5.000 de...

Glob

De ce dintii umani sunt sensibili la frig si la durere?

9 iunie 2025

Poate pentru ca ei sunt mostenirea unor organe senzoriale care aveau, la...

Glob

Copiii, rol esential în societatile preistorice

2 iunie 2025

Un nou studiu realizat de o echipa de cercetatori israelieni a ajuns...

Urmatorul Articol

Tartine cu sardele si masline

Pasta de peste proaspat

Ciorba de peste

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Citeste mai departe
Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.