Un ocelot albinos orb îsi petrece zilele vânând prada fictiva si catarându-se pe busteni mici, la un centru de conservare din orasul columbian Medellín, unde oamenii de stiinta interpreteaza descoperirea fara precedent ca fiind un simptom legat direct de defrisarile efectuate în habitatul natural al acestei feline.
Animalul a fost descoperit în noiembrie 2021 de locuitorii unei zone rurale din Amalfi (nord-vest), în departamentul Antioquia. La început, biologii de la Parcul de Conservare Medellín, unde a fost gazduit, s-au limitat la a prezenta descoperirea ca „extrem de neobisnuita”, fara a identifica specia acestuia.
Dupa luni de evaluari genetice, expertii au confirmat ca este „singura înregistrare a unui ocelot albinos din lume”, dupa cum a explicat pentru AFP Jorge Aubad, directorul institutiei.
Pentru Aubad, mutatia genetica a acestei feline dezvaluie o realitate îngrijoratoare: distrugerea padurii de catre oameni. „Populatiile de oceloti se izoleaza si astfel are loc consangvinizarea, reproducerea între membri strâns înruditi”, detaliaza expertul, care atribuie acestui fenomen starea animalului. Albinismul în acest caz apare pentru ca exista o problema de fragmentare a padurilor tropicale în care traieste specia respectiva.
Potrivit expertilor, exemplarul de aproape 13 kilograme (cântarea doar 400 de grame când a fost descoperit) nu ar fi putut supravietui în habitatul sau natural, din cauza culorii blanii, care îl expune pradatorilor. În plus, felina este „complet oarba”. În urma cu un an era un pui foarte slab si fragil, iar speranta sa de viata era foarte scazuta. Astazi, ocelotul alb este capabil sa gaseasca hrana pe care o lasa în habitatul sau artificial, datorita celorlalte simturi si prezinta „comportament normal” pentru specia sa. Amalfi, locul unde a fost gasit ocelotul, se afla în unul dintre centrele de defrisare din nord-vestul Columbiei. Mai mici decât jaguarii si pumele, ocelotii acopera o zona vasta, din sud-vestul Statelor Unite pâna în Argentina, populatia totala depasind 40.000 de indivizi.
În legatura directa cu acest caz, trebuie mentionat ca, numai într-un an, Columbia a pierdut aproximativ 1.700 de kilometri patrati de padure.
Cresterea intensiva de vite, acapararea de teritorii pentru imobiliare, incendiile forestiere si culturile de droguri sunt activitatile care distrug cele mai multe paduri în una dintre cele mai periculoase tari din lume.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii