„Uratenia este, într-un fel, superioara frumusetii, pentru ca dureaza” – zicea Serge Gainsbourg si, poate, avea dreptate. In lumea celebritatilor un lucru este evident. Femeile nu mai doresc barbati frumosi, ci pe cei cu umor si cu… bani. Un studiu realizat de sociologi canadieni a scos la iveala care sunt cele mai raspandite prejudecati ale societatii ce afecteaza relatiile personale ale indivizilor cat si viata sociala. Dupa observarea unor cupluri proaspat casatorite, autorii studiului au constatat ca barbatii care erau foarte atragatori în comparatie cu sotiile lor erau mult mai predispusi la a fi nefericiti si aveau sentimente negative în legatura cu casnicia. În cuplurile unde femeia era mai atragatoare, ambii parteneri erau multumiti si fericiti. Astfel, cercetarile au aratat ca femeile sunt mai putin selective în privinta aspectului unui barbat. Adevarata relatie într-un cuplu se bazeaza, mai ales, pe comunicare nu pe frumusete.
Prejudecati si discriminare
Oamenii de stiinta au ajuns si la concluzia ca persoanele urate au castiguri mult mai mici fata de semenii lor care arata mult mai bine. „Nu ne dam seama, dar fara sa vrem avem o atitudine discriminatorie fata de persoanele mai putin atractive – spunea Anthony Synnott de la Universitatea din Montreal, unul din autorii studiului. Aceasta prejudecata este evidenta. Ne comportam diferit cu oamenii, în functie de cat de bine arata”, a conchis omul de stiinta. Nici sexul, nici culoarea, nici rasa nu cantaresc asa de mult în formarea parerii despre cei din jur precum felul în care arata. Uratenia este una dintre cele mai mari prejudecati ale societatii noastre.
Uratenia doar în mintea unora dintre noi?
Nu întotdeauna însa o persoana care se crede urata, si este. Cercetatorii sustin ca la acesti oameni, uratenia este doar în mintea lor. Ei se percep urati si, ca atare, oricat ai încerca sa-i convingi de contrariu, nu-si vor schimba parerea. Echipa de cercetatori condusa de Dr. Jamie Feusner, profesor de psihiatrie la University of California, din Los Angeles, a demonstrat, în urma unui studiu realizat de-a lungul anilor, ca aproximativ un procent de 2% din populatia globului sufera de tulburarea de dismorfie corporala, adica persoanele sunt convinse ca sunt urate. Unele dintre ele apeleaza la chirurgia estetica, de nenumarate ori, însa fara nici un rezultat. Multe dintre ele ajung la suicid.
Cauza acestei tulburari a ramas un mister. Oamenii de stiinta suspecteaza o varietate de factori, de la cei genetici la cei de mediu. E-chipa condusa de Feusner a comparat rezultatele înregistrarilor scanarii cerebrale a 12 persoane ce sufereau de dismorfie cu cele ale altor persoane ce nu manifestau aceasta tulburare. S-au observat diferente în modul în care partea stanga sau dreapta a creierului a functionat la persoanele ce se credeau urate. Feusner este de parere ca prin acest studiu s-a demonstrat ca „exista un tip de anormalitate biologica care ar putea contribui la instalarea simptomelor acestei tulburari”.
Scanarea creierului a aratat ca persoanele care sufereau de tulburarea dismorfiei corporale (se credeau urate), si-au folosit mai mult partea stanga a creierului. Oamenii de stiinta sustin ca persoanele ce sunt afectate de sindromul BDD (asa este numita aceasta tulburare), se considera desfigurate, deoarece atunci cand privesc o imagine îsi folosesc mai mult partea stanga a creierului care se ocupa de redarea în amanunt, fata de partea dreapta a creierului care reda imaginile în ansamblu. Uratenia din mintea unora nu-i totuna cu uratenia fizica a altora. Dar, oricat de urata ar fi o persoana, dincolo de aspectul exterior exista o frumusete interioara pe care trebuie s-o descoperim.
N. FLORIA
Comentarii