• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 20 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 20 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » PAMFIL SEICARU, pamfletarul

PAMFIL SEICARU, pamfletarul

31 mai 2001
in Glob
A A

          1. PAMFIL SEICARU, pamfletarul
          
           Despre forta articolelor lui de fond la ziarul „Curentul” auzisem de la profesorii mei, stiam, tot din auzite, ca atunci când Pamfil Seicaru scria, cadeau guverne.

          1. PAMFIL SEICARU, pamfletarul
          
           Despre forta articolelor lui de fond la ziarul „Curentul” auzisem de la profesorii mei, stiam, tot din auzite, ca atunci când Pamfil Seicaru scria, cadeau guverne. Nu i-am citit înca articolele de presa pentru ca n-am simtit nevoia imperioasa de a i le citi, dar trebuie sa recunosc ca lucrarea lui Victor Frunza „Destinul unui condamnat la moarte – Pamfil Seicaru” ma împinge de la spate sa acopar aceasta lacuna. Sincer sa fiu, nu cred ca un articol de ziar poate darâma guverne, dar asta are mai putina importanta. Important este ca Seicaru avea o forta iesita din comun si ca nu întâmplator este considerat cel mai mare ziarist al presei românesti. Întâmplator sau nu, si singurul ziarist din lume care a fost condamnat la moarte pentru articolele sale. Dar trebuia sa se instaleze comunismul în tara noastra pentru ca sa putem sa ne laudam cu aceasta unica performanta.
          
           „Contele de Ciorogârla”
          
           O devastatoare forta etaleaza Seicaru si atunci când lasa articolele de politica interna sau externa si se înarmeaza cu palosele pamfletului. Unul dintre cele mai ucigatoare este cel închinat lui Sadoveanu. Si probabil ca este si singurul, dintre multii sai detractori, care îsi putea permite asa ceva. Sadoveanu nu doar ca se lipise de comunisti, dar îi furase lui Seicaru tot: conac, mobila, tacâmuri, pat si probabil chiar si nadragii, cum spune Victor Frunza.
           Cândva cei doi fusesera apropiati. Petrecusera chiar o seara la Falticeni, când crâsmarul le-a scos din hruba de doi kilometri lungime, sticle vechi de Cotnari. Si apoi, brusc, viata casca între ei o prapastie fara pod de unire. Prapastia s-a numit atitudinea fata de soarta României: unul reprezenta destinul învinsului, celalalt al învingatorului. Unul anticomunist, celalalt stalinist. Tocmai aceasta diferenta de atitudine îl face pe Pamfil Seicaru sa-i scrie lui Sadoveanu, poreclit la vremea respectiva „contele de Ciorogârla” (unde se afla conacul lui Seicaru) în termenii cei mai duri: „Dimensiunile talentului dumitale, tovarase, nu pot acoperi galeata cu laturi a marxismului de ocazie pe care o porti cu atâta zel… Este trist, tovarase Sadoveanu, si o stii mai bine decât mine ca faci parte din Comitetul de administratie a coloniei care pâna la 23 august 1944 a fost un stat suveran… M-am gândit mai ales la dumneata, la rolul sinistru pe care îl joci în aceasta crucificare a neamului românesc. Si cu atât mai mult ne doare, cu cât mânjesti ca un netrebnic tot ce ne-a încântat tineretea noastra de pretuitori ai literaturii”. Fata de cel care scrisese „Mitrea Cu-Cur”, cum spunea Pastorel Teodoreanu, Pamfil Seicaru avea numai dizgratie. Acest pamflet a fost scris si tiparit în 1954, când Sadoveanu mulsese bine vaca Ciorogârla, unde statea pe locul „tradatorului” condamnat la moarte. Prin 1949 mosia lui Seicaru de la Ciorogârla avea sa intre în patrimoniul proaspat înfiintatului GAS, Sadoveanu primind o alta vila de lux, de data asta „la sosea”. Oricum, în urma lui nu mai ramasese nimic din inventarul si mobilierul fermei care apartinuse pâna în 1944 lui Pamfil Seicaru. Orice ai face, daca dai la o parte durerea din glasul lui Seicaru din acest pamflet, gasesti omul care stia ca nu se va mai putea întoarce niciodata în tara din pribegia pe care si-o impusese, pentru ca în curtea casei lui, la masa lui, în patul lui avea sa dea peste un ins pe care îl stia foarte bine: Sadoveanu. Omul care tinea în mâna sentinta „Tribunalului poporului”. Despre acest ins, Seicaru se putea doar întreba: „ma întreb ce mârsave dovezi de slugarnica fidelitate ai putut da ca sa fii mentinut”. Unde? La masa învingatorilor. Tragic loc.
          
          2. Inaltarea Domnului
          
           Astazi 24 mai crestinii sarbatoresc ziua Inaltarii Domnului. Este ziua care incheie Sarbatorile Pascale si care marcheaza sfârsitul sederii Mântuitorului pe pamânt. Asa cum subliniaza si preotul Nicolae N. Barbu in cartea sa „Codul bunelor maniere in raportul OM-BISERICA” se stie ca Domnul nostru Iisus Christos a aparut de mai multe ori in fata credinciosilor dupa Invierea Sa din morti. Inaltarea Domnului se serbeaza in cea de-a sasea joi dupa Duminica Pastelui, a 40-a zi, cifra respectiva având o multitudine de semnificatii. In aceasta zi Mântuitorul a mers impreuna cu apostolii si ceilalti ucenici pe Muntele Maslinilor si le-a poruncit sa ramâna la Ierusalim pâna la pogorârea Duhului Sfânt. Dupa ce Domnul nostru Iisus Christos a fost invaluit intr-un nor si ridicat la ceruri apostolii s-au intors cu bucurie in Ierusalim.
           In aceasta zi, numita in popor si Ispas, se vopsesc iarasi oua, fiind o sarbatoare a bucuriei. Tot acum poporul nostru sarbatoreste si Ziua Eroilor ca un omagiu celor cazuti pe câmpurile de lupta, pentru apararea patriei. (I.S.)
          

ShareTweet
Articolul precedent

Foi dobos cu frisca

Urmatorul Articol

Salata umpluta

Articole Similare

Glob

Pâine straveche

16 iunie 2025

O pâine a carei vechime a fost estimata la aproximativ 5.000 de...

Glob

De ce dintii umani sunt sensibili la frig si la durere?

9 iunie 2025

Poate pentru ca ei sunt mostenirea unor organe senzoriale care aveau, la...

Glob

Copiii, rol esential în societatile preistorice

2 iunie 2025

Un nou studiu realizat de o echipa de cercetatori israelieni a ajuns...

Glob

Tortilla conservata fara refrigerare

26 mai 2025

Aplecata peste un microscop, cercetatoarea Raquel Gomez priveste microorganismele care permit conservarea...

Glob

Descoperire la fortareata Tell Abu Saifi

19 mai 2025

Accesul spre marea fortareata antica egipteana din nordul desertului Sinai se facea...

Glob

Ruine din Marele Zid Chinezesc

12 mai 2025

Noua sectiuni ce ar fi facut parte din Marele Zid Chinezesc, despre...

Urmatorul Articol

Salata umpluta

Oua cu spanac

Pateu de carne cu maioneza

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

12 iunie 1519 – S-a nascut Cosimo de Medici

16 iunie 2025

Cosimo I de’ Medici (1519-1574) a fost primul Duce de Florenta si,...

Citeste mai departe
Blitz

Cleopatra, superproductia care a adus Hollywood-ul la un pas de ruina

16 iunie 2025

Filmul „Cleopatra”, regizat de Joseph L. Mankiewicz, este cunoscut nu doar ca...

Citeste mai departe
Blitz

Rubens la Palat

16 iunie 2025

Cea mai valoroasa pictura din România este prezentata la Palatul Culturii din...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Citeste mai departe
Femina Club

„Amprentele” tineretii

16 iunie 2025

Ingrijirea tenului matur este esentiala în lupta cu ridurile, pentru mentinerea „amprentelor”...

Citeste mai departe
Femina Club

Pui haiducesc

16 iunie 2025

3 pui mici, 100 ml ulei, 5 rosii, 1 pahar vin, 100...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.