In fiecare an, in mod traditional de-acum, exact cu o saptamana inaintea anuntarii Premiilor Nobel, la Stockholm, este organizat un alt eveniment unde sunt acordate Premiile Ig Nobel. Un fel de "satira" care-i scoate in evidenta pe cei care elaboreaza studii si realizari stiintifice dintre cele mai stupide. Anul acesta (2012), la Harvard, in sala Teatrului Sanders al prestigioasei universitati, a avut loc ceremonia celei de-a 22-a manifestari de acordare a acestor premii alternative, ce onoreaza inventii care "inainte te fac sa razi si apoi sa gandesti".
Premiul pentru pace, literatura si chimie
Aceste Ig Nobel recompenseaza lucrari absurde, realizate nu numai de cercetatori, persoane fizice, ci si unele inventii sau lucrari stiintifice ale unor societati sau guverne. Anti-Nobel-ul pentru pace a fost atribuit anul acesta companiei rusesti SKN care a reusit sa converteasca "in diamante munitiile vechi" din Rusia. Premiul a fost ridicat de Igor Petrov. Pentru literatura, premiul revine US Government General Accountability Office care a publicat un "raport despre rapoartele despre rapoartele care recomanda cum sa fie pregatite rapoartele despre rapoarte despre rapoarte despre rapoarte". Credeti ca este cumva o gluma? Nu. Asa s-a numit "studiul". Nici chimia nu a fost ocolita de aceasta distinctie. Premiul i-a revenit lui Johan Pettersson pentru rezolvarea dilemei legata de faptul ca in anumite case din Anderslov, Suedia, parul oamenilor capata culoarea… verde.
Premiile in psihologie, neurostiinte si acustica
La neurostiinta, Ig Nobel a revenit pentru o cercetare cu adevarat bizara, americanilor Craig Bennett, Abigail Baird, Michael Miller si George Wolford (prezenti la festivitate). Ei au reusit sa demonstreze, cu instrumente complicate si statistici relativ simple, existenta unei activitati cerebrale fara semnificatie la orice specie, chiar si la somonii morti.
In psihologie, premiul a revenit celor care sustin ca daca ne inclinam spre stanga, Turnul Eiffel pare mai… mic. In articolul publicat in Psychological Science, din 2011, autorii Anita Eerland, Rolf Zwaan si Tulio Guadalupe incearca sa demonstreze cele afirmate. Cum vor fi privit cei trei cercetatori, oare, turnul? Cand vine vorba de acustica, rasul este la el acasa. Japonezii Kazutaka Kurihana si Koji Tsukada au obtinut premiul pentru masina "anti-cicaleala". Ei au pus la punct instrumentul SpeechJammer care perturba discursul unei persoane. "Genialii" cercetatori au fost prezenti in sala de premiere.
Medicina si anatomie
La categoria medicina au triumfat doi francezi, Emmanuel Ben-Soussan si Michel Antonietti care au reusit, sa explice medicilor cum pot reduce la minim posibilitatea unei… explozii in timpul colonoscopiei. Pentru anatomie, premiul a fost acordat si ridicat de doi cercetatori americani, Frans de Waal si Jennifer Pokorny, ei fiind cei care au demonstrat ca cimpanzeii reusesc sa identifice alti cimpanzei din imagini luate din spate. Premiile Ig Nobel sunt inmanate, pe cat posibil, ce catre laureatii Premiilor Nobel. Distractia e mare dar si gradina Domnului!!!
IOANA FLORIA
Comentarii