• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 4 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 4 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Scrisori de pe lumea cealalta

Scrisori de pe lumea cealalta

4 ianuarie 2001
in Glob
A A

           În aceasta saptamâna va propun spre lectura creatia literara a unui prozator bulgar, pe nume Boian Biolcev. Este vorba despre un scriitor a carui activitate literara a fost foarte intensa în anii ’80 si ’90, perioada în care a publicat volumele „Învierea”, „Safir”, „Ochii plâng diferit”, „Inelul lui Saturn”, „Miraj cu chirie”, „Birou de obiecte gasite 2001” sau „Scrisori din Rai”, „Epistole din Iad”.

           În aceasta saptamâna va propun spre lectura creatia literara a unui prozator bulgar, pe nume Boian Biolcev. Este vorba despre un scriitor a carui activitate literara a fost foarte intensa în anii ’80 si ’90, perioada în care a publicat volumele „Învierea”, „Safir”, „Ochii plâng diferit”, „Inelul lui Saturn”, „Miraj cu chirie”, „Birou de obiecte gasite 2001” sau „Scrisori din Rai”, „Epistole din Iad”. Biolcev este profesor de literaturi slave la Universitatea „Kliment Ohridski” din Sofia. Cartea asupra careia ma voi opri este o selectie din ultimele sale doua volume de povestiri si a aparut în traducere româneasca la editura Dalsi din Bucuresti, sub titlul „Scrisori din Rai, Epistole din Iad”.
           În prima parte a volumului, Biolcev îsi grupeaza scrisorile ca si cum acestea i-ar fi sosit de la câteva personalitati cunoscute si mai putin cunoscute noua, si asta înseamna ca au sosit din Rai, locul din trecut în care s-au retras cu toti. Într-un stil ironic si parodic, care lasa impresia ca a cunoscut scrierile Generatiei ’80 din România, Biolcev compune proze scurte simpatice, distractive, scrisorele care vin de la Noe, Nero, Shakespeare, Darwin, Churchill, Hitler, Levski, revolutionarul bulgar, Hristo Botev, poetul revolutionar bulgar.
           Iata cum arata un fragment de scrisoare „sosita” de la Shakespeare care se plânge ca în Rai, viata fiind vesnica, este pus sa modifice piesele sale, în functie de noile realitati: „Voi, acolo, jos, repetati ca nebunii „a fi sau a nu fi”. În ultima versiune, comisia teatrala (din Rai, evident, n.n.) a acceptat urmatoarea varianta: Hamlet e beat si spune «a fost sau nu a fost!». Atât au periat piesa, ca pâna si actorul s-a indignat si a redus reprezentatia la doua propozitii. Iese pe scena si spune «asta n-o sa fie si restul e tacere!» si se strapunge singur cu spada otravita. Ca sa nu mai vorbesc despre restul pieselor. Ecologistii interzic sa se taie padurea la sfârsitul lui «Macbeth». Miscarea feminista nu e de acord ca lady Macbeth sa moara”. Din atitudinea asta ironica, în care sunt amestecate realitati cotidiene cu aluziile culturale, reiese umorul scrisorilor lui Biolcev. Hitler îi scrie bulgarului cam asa:”În Rai e plictiseala, noi, national-socialistii, nu am atins cota de patru procente si ne-am împrastiat pe la celelalte grupuri, dupa interese. Unii s-au dus la nationalisti, altii s-au dus la socialisti. Asa ca toata ziua zac cu Marx”. Realitatea literara seamana cu cea de la noi, dar si cea politica si ce spune ironic Biolcev seamana aproape perfect cu turistii politici de pe la noi, care, ca si ai lor, se muta la acel partid unde stiu ca pot prinde un loc de parlamentar. Diferentele ideologice si de doctrina nu mai exista. Hristo Botev „scrie” un PS ironic si trist: „Am cunoscut aici un inventator. Îmi spune: de ce ai facut pe revolutionarul pe Radetki (vasul cu care Botev a trecut Dunarea din România spre Bulgaria pentru a participa la miscarea de eliberare a Bulgariei, în 1876, n.n.). Trebuia sa ceri brevet de inventie pentru ca ai descoperit feribotul. Te-ar fi tinut minte o lume întreaga. Dar asa, cel mult te poate uita o Bulgarie”. Epistolele din Iad, adica din Bulgaria actuala, sunt fragmente de atitudini pamfletaro-politice de pe marginea si din inima societatii actuale a tarii de la sud de Dunare. Iata un exemplu din epistola „Drept la cetatenie nula”, în care un cetatean vrea cetatenie dubla, în vreme ce altul vrea sa renunte la singura pe care o are: „Rog sa mi se retraga cetatenia bulgara. De trei luni nu mai primesc salariu de la întreprindere, pentru ca statul nu are bani. În acelasi timp, vecinul meu, care e somer, primeste regulat ajutor de somaj, pentru ca apartine unei categorii «social razvratibile». Am cerut sa fiu concediat. M-au refuzat, pentru ca acest lucru ar împovara finantele statului. Nu voi mai fi cetatean al unei tari în care cel care lucreaza nu poate înceta sa mai lucreze pentru a începe sa primeasca bani”. Unde am mai auzit noi despre o situatie ca asta?
          

ShareTweet
Articolul precedent

Crostata cu zarzavat

Urmatorul Articol

Fasole verde pentru garnituri

Articole Similare

Glob

Hiperimunitate la serpi

30 iunie 2025

Tim Friede avea moralul la pamânt dupa atacurile teroriste din 11 septembrie...

Glob

Pariu „nebunesc”

23 iunie 2025

Construirea unei capele romanice, a unui claustru si, apoi, a unei mari...

Glob

Pâine straveche

16 iunie 2025

O pâine a carei vechime a fost estimata la aproximativ 5.000 de...

Glob

De ce dintii umani sunt sensibili la frig si la durere?

9 iunie 2025

Poate pentru ca ei sunt mostenirea unor organe senzoriale care aveau, la...

Glob

Copiii, rol esential în societatile preistorice

2 iunie 2025

Un nou studiu realizat de o echipa de cercetatori israelieni a ajuns...

Glob

Tortilla conservata fara refrigerare

26 mai 2025

Aplecata peste un microscop, cercetatoarea Raquel Gomez priveste microorganismele care permit conservarea...

Urmatorul Articol

Fasole verde pentru garnituri

Gem de prune

Conopida In suc de rosii

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

26 iunie 363 d.Hr. – Moartea împaratului roman Iulian Apostatul

30 iunie 2025

În vara anului 363 e.n., împaratul Flavius Claudius Iulianus, cunoscut în istoriografia...

Citeste mai departe
Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Citeste mai departe
Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Citeste mai departe
Femina Club

Leac redutabil

30 iunie 2025

Suparatoarea acnee are în propolis un remediu valoros. S-a demonstrat ca propolisul...

Citeste mai departe
Femina Club

Ostropel cu aripioare

30 iunie 2025

1 kg aripioare, 125 ml ulei, 2 cepe, 1 morcov, o jumatate...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.