E de neinchipuit o lume fara ambalaje din plastic. Fac parte din aproape fiecare clipa a vietii noastre cotidiene (in urma cu câteva decenii, o punga sau o sticla din plastic, aduse „clandestin” din strainatate, erau un lux pentru români). Ne usureaza viata dar, in acelasi timp o complica indirect, prin consecintele negative asupra mediului.
Aceste ambalaje non-biodegradabile au invadat deja solul si apele (cele care prin nesabuinta noastra au scapat controlului depozitarii corecte si in final al incinerarii). Materialele plastice biodegradabile sunt, pe acest fond, o alternativa credibila sau doar un efect de marketing amagitor? Opiniile sunt diferentiate.
Material plastic „verde”, de „origine vegetala”, „biofragmentabil”, „biodegradabil”… O gama de produse (ambalaje) din aceeasi familie care ii seduce pe consumatori oferind si o sansa mediului. Materialele plastice de origine vegetala („verzi”) sunt fabricate in mare parte din materii prime agricole. Nu toate sunt insa si biodegradabile. In schimb, cele biodegradabile, odata descompuse sub efectul caldurii, luminii, umiditatii, oxigenului pot fi digerate de microorganismele din sol, transformându-se in apa, dioxid de carbon si eventual o noua biomasa.
Prefixul „bio” e uneori folosit abuziv, ca argument comercial pentru a sublinia respectul fata de mediu. E imposibil sa se afle secretele de fabricatie ale acestor materiale, testele permitând doar determinarea continutului in hidrogen, azot si cabon. Relevante sunt mai ales testele de evaluare globala a degradarii, realizate in bioreactoare in care microorganismele asimileaza carbonul, multiplicându-se. Amestecul gazos rezultat e uscat, filtrat pentru a putea fi masurat nivelul de dioxid de carbon.
In Uniunea Europeana s-a pus problema ca pâna in 2010 sa se renunte la fabricarea ambalajelor din plastic non-biodegradabile. Unii oameni de stiinta considera ca o astfel de decizie nu e eficace in lupta impotriva resurselor petroliere intrucât fabricarea ambalajelor fosile consuma doar 4% din productia mondiala de petrol. Pe de alta parte, poate interveni o problema psihologica: oamenii ar putea fi tentati sa arunce fara discernamânt ambalajele biodegradabile, stiind ca in câteva saptamâni sau luni vor disparea inghitite de microorganisme.
O alta problema consta in faptul ca o productie mare de materiale plastice de origine vegetala va avea consecinte asupra mediului. Vor fi extinse culturile (pentru productia de biocarburanti) ceea ce va antrena un consum sporit de apa, ingrasaminte si pesticide. Efectele se vor resimti si asupra pretului materialelor care va fi de pâna la 3 ori mai mare decât in cazul celor clasice.
DORIN MARAN
Comentarii