Într-o lume atat de bogata în sisteme de detectare, de ascultare si de progres tehnic al informaticii, cercetarile în domeniul senzorilor minusculi au devenit o adevarata întrecere între oamenii de stiinta care, în laboratoare sofisticate, reusesc sa creeze ceea ce au numit „picaturi de roua inteligente”. Nu cu mult timp în urma, o echipa de cercetatori israelieni din cadrul Universitatii Tel Aviv, condusi de renumitul profesor Yoram Shapira aducea în atentia lumii întregi o realizare tehnica memorabila, ce face posibila constructia unor retele de senzori în miniatura, ce vor putea fi folositi pentru detectarea intrusilor.
Retea în miniatura
Acesti senzori se vor împrastia pe campuri, în case sau chiar vor putea fi pusi sa supravegheze granitele unui stat sau cladirile rezidentiale de importanta deosebita. Deloc complicat de realizat si, dupa cum sustin cercetatorii, destul de ieftina, reteaua „picaturilor de roua inteligenta” poate deveni un model al retelelor de protectie a celor mai importante obiective în viitorul apropiat. Daca acum cativa ani apareau primele sisteme GPS, astazi, tehnologia senzorilor portabili se bucura de o revolutie accelerata, încat acestia au ajuns la dimensiuni foarte mici. Se stie ca senzorii sunt folositi în mai multe domenii iar nu peste multa vreme, în Uniunea Europeana va fi obligatorie folosirea senzorilor de detectie a presiunii în cauciucuri. De altfel, trebuie sa amintim aici si de centurile de monitorizare a batailor inimii, folosite mai ales de sportivi dar si de accelerometrele în miniatura, pe baza carora se poate face monitorizarea miscarilor.
Comunicare fara fir intre piese de cativa milimetri
Urmarind progresele tehnologice ale ultimilor ani si, în special, tehnologia de comunicatie fara fir, tehnologia de consum redus de putere si cea de productie de masa, care duce la un pret destul de scazut, putem spune ca acesti senzori sunt beneficiarii parametrilor respectivi. Exista, de altfel, o tendinta generala ca peste tot sa avem senzori. Pornind de la aceasta realitate, probabil, si din dorinta de a descoperi ceva nou în domeniu, echipa oamenilor de stiinta israelieni a reusit sa construiasca un senzor în miniatura cu dimensiuni de cativa milimetri. Prin intermediul tehnologiei de radio frecventa, foarte mult folosita la aceasta ora în lume, acesti senzori pot comunica între ei, fara fir. Drept urmare, ei pot forma o retea inteligenta care va reactiona selectiv, adica vor face diferenta dintre un om, un animal sau o masina, atunci cand vor patrunde în raza lor de actiune.
Invizibili si rasfirati, pot monitoriza tot ce misca
Senzorii pot fi împrastiati, cum spuneam, prin casa, pe pamant, prin iarba, precum acele mici „margele” de roua care sclipesc dimineata pe firul de iarba si care se risipesc în bataia razelor de soare. Numai ca reteaua senzorilor minusculi nu se va topi în lumina soarelui ci vor sta de veghe, chiar daca sunt invizibili, iar puterea lor creeaza un sistem eficient în monitorizarea a tot ce misca prin zona aceea. Senzorul poate fi programat sa detecteze temperatura mediului ambiant, sunetul (prin încorporarea unui microfon), lumina (cu ajutorul unui fotodetector) sau, pur si simplu vibratia ce poate fi indusa de un obiect aflat în miscare prin apropiere. Toate aceste calitati fac posibila detectarea unei persoane pe o raza de 50 m, ceea ce înseamna ca vor fi foarte buni paznici împotriva intrusilor de orice fel.
Desigur, de la cercetarile din laborator si pana la punerea în practica a noilor descoperiri, mai trebuie sa treaca timp. Dovedirea în viata de zi cu zi a calitatilor si eficientei practice a nenumaratelor experimente realizate de oamenii de stiinta implica multe obstacole si destul de multa reticenta. Cat despre „picaturile de roua inteligente” ce sa zicem? Vom ajunge, oare, într-o zi sa fim întampinati dimineata, cand calcam iarba înrourata, de astfel de senzori nevazuti dar vigilenti?
N. FLORIA
Comentarii