Situat la o altitudine de 2220 metri, orasul nu este numai capitala Statelor Unite Mexicane ci si un oras cu o istorie pe cat de interesanta pe atat de tragica. Depresiunea in care a fost inaltat era odinioara presarata cu lacuri. Vechile legende spun ca aici, pe una din insule, s-a oprit cu aproape 1000 de ani in urma tribul Mehica. Oamenii au vazut, catarat pe un cactus, un vultur cu un sarpe in cioc si au intepretat totul ca un semn de bunavointa din partea zeului Huitzilopochtli care ii indemna sa se aseze aici. Asa a luat nastere cel mai stralucitor oras al civilizatiei aztece, Tenochtitlan, capitala imperiului.
In 1519 a ajuns aici conchistadorul spaniol Hernan Cortez. Orasul avea o populatie de 300.000 de locuitori si era accesibil doar printr-o trecatoare ingusta. Spaniolii au patruns cu usurinta inauntru, locuitorii crezandu-i acei zei de care vorbeau traditiile. Strainii au fost uimiti de frumusetea constructiilor si a gradinilor si au fost primiti cu prietenie de regele Montezuma al II-lea, care i-a invitat la palat. Spaniolii au aflat repede unde erau tinute rezervele de aur si argint ale tarii, l-au capturat pe rege si au dezlantuit un adevarat macel cu armele de foc. Dupa cateva luni de lupta, teritoriul a fost declarat provincie spaniola iar Montezuma a murit, in 1520, in bratele celor care ramasesera in jurul sau.
Orasul, desi admirat de conchistadori, a fost ras de pe suprafata pamantului si din materialele vechilor constructii au fost ridicate biserici si palate pentru cuceritori. Din pietrele fostului palat al lui Montezuma al II-lea, Cortez si-a ridicat el insusi un palat si, treptat, in 1521 orasul latino-american s-a inaltat pe ruinele aztece. Intre 1535-1821 orasul a fost capitala viceregatului „Noua Spanie” iar din 1824 a devenit capitala republicii independente Mexic. Sufletul noului oras pare a fi Zocalo, o piata enorma, pavata cu blocuri de piatra neagra.
Aici se afla cea mai mare catedrala in stil baroc din America Latina, catedrala construita in secolele XVI-XIX. Tot aici se inalta o cladire uriasa, Palacio National, sediul guvernului, impodobit cu frescele faimosului artist Diego Rivera. In coltul nord-estic al pietii a fost dezvelita o parte a zidului vechiului templu aztec Templo Mayor. Orasul s-a dezvoltat sub influenta celor trei culturi: azteca, spaniola si mexicana, aceasta din urma fiind un rezultat al amestecului celorlalte doua. Rafinamentul stilului colonial spaniol poate fi admirat in Plaza Santo Domingo cu minunata ei biserica baroc, cea mai frumoasa din tara.
O amintire a Europei din anii belle époque este marele bulevard „Paseo de la Reforma” in vreme ce Palacio de las Bellas Artes este o eleganta constructie art-nouveau. Orasul are opt universitati, cea mai veche fiind din 1521, o Academie de Stiinte din 1884 si un castel din secolele XVI-XIX. Tore Latinoamericana, un turn inalt de 166 metri si aeroportul international Benito Juaréz sunt semne ale vietii moderne, dar in Plaza Garibaldi trupele de artisti populari „mariachi” isi tin spectacolele asa cum si le tinusera si cu multi ani in urma, numai pentru cativa banuti. Multimea muzeelor pastreaza minunate obiecte din vremea imperiului aztec si la numai 50 de kilometri distanta de oras se inalta inca faimoasele temple piramida de la Teotihuacan.
Cateva dintre cladirile abandonate inca din anii 700 d.Hr. au slujit ca exemplu pentru cei care au refacut orasul distrus de Cortez. Regele Montezuma parcurgea pe jos distanta dintre ruinele templelor de aici si orasul lui Teochtitlan, intr-un pelerinaj ale carui semnificatii au ramas necunoscute. Oras al traditiilor, amestec de realitate si legenda, fosta capitala a imperiului aztec pare sa fi fost parasita de zei pentru o vreme, pentru ca printr-o forta neobisnuita sa se inalte din nou din propria ei cenusa.
IRINA STOICA
Comentarii