Oamenii care calatoresc cu avionul pe distante mari stiu ce inseamna a dormi in timpul unui zbor, dupa cum marii visatori cunosc deliciul zborurilor onirice. Fara nicio legatura cu aceste aspecte ale personalitatii umane, pasarile migratoare sunt obligate sa adopte aceasta modalitate de odihna, daca odihna se poate numi efectuarea simultana a deplasarii active prin aer si a dormitului.
Totusi, de-a lungul miilor de kilometri strabatuti catre sau dinspre ceea ce numim „tarile calde”, nu toate speciile de inaripate sunt capabile de o asemenea performanta uimitoare. Cercetatorii fenomenului au constatat ca pasarile migratoare pot dormi fie odihnindu-si cate o emisfera a creierului in timpul zborului, fie avand ambele emisfere inactive in acelasi timp. Intre cele care se odihnesc zburand se numara lastunii sau pasarile cantatoare. De altfel, intr-un mod similar se odihnesc si delfinii, care au dezvoltat capacitatea de a dormi odihnindu-si cate o emisfera a creierului in timpul inotului si evitand astfel inecul.
Un caz spectaculos este cel al drepnelei alpine (Tachybaptus melba), specie care cuibareste in Eurasia si iarna migreaza in Africa. Aceasta poate petrece chiar si 200 de zile consecutive in aer, fara a se aseza sa se odihneasca nici macar dupa lunga sa migratie. Drepnelele se hranesc cu insecte, pe care le prind din zbor si, aproape sigur, dorm tot in aer.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii