O intrebare cu o mie de ipoteze si fara un raspuns cert, cel putin pana la aceasta noua cercetare: ce se intampla cu corpul nostru cand inima inceteaza sa bata? Cu totii am dori sa stim ce ne asteapta cand corpul nostru moare, dar nimeni nu ne poate spune ce vom simti.
Stiinta ne poate da in sfarsit o idee, datorita unei descoperiri intamplatoare: medicii au inregistrat activitatile creierului unui pacient in timpul si dupa stopul cardiac, obtinand informatii complet noi si surprinzatoare.
Se vorbeste de multa vreme despre experimente in care persoane aflate in pragul mortii isi vad viata in imagini, dar acestea nu au fost niciodata dovedite. In 2017, un studiu psihologic a aratat ca persoanele care au trait aceste momente nu au vizualizat amintirile in ordine cronologica, ci aleatoriu. In schimb, noua cercetare a analizat cauzele neurologice ale fenomenului, oferind o revelatie: creierul poate ramane activ si functiona chiar si atunci cand inima a incetat sa mai bata.
Dr. Raul Vicente de la Universitatea din Tartu, Estonia, si echipa sa au monitorizat crizele epileptice ale unui pacient de 87 de ani, prin electroencefalografie continua (EEG). In timpul EEG, barbatul a facut stop cardiac si a murit.
Fenomenul le-a permis specialistilor sa inregistreze, pentru prima data in istoria medicala, activitatea unui creier uman pe masura ce corpul se stinge. S-au masurat 900 de secunde de activitate a creierului in momentul tranzitiei, cu concentrare pe ceea ce s-a intamplat in 30 de secunde care au precedat si au succedat insuficienta cardiaca.
In acele momente, s-au observat schimbari intr-o banda specifica de oscilatii neuronale, asa-numitele oscilatii gamma, dar si in altele precum oscilatiile delta, theta, alfa si beta. Undele cerebrale in cauza sunt aceleasi cu cele prezente intr-un creier viu. Oscilatiile de tip gamma apar in stari de concentrare profunda, cum ar fi amintirile, visele, procesarea informatiilor si meditatia.
Prin generarea de oscilatii implicate in regasirea memoriei, creierul ar putea reproduce o ultima amintire a evenimentelor semnificative ale vietii chiar inainte de deces, similare cu cele raportate in experimentele unor persoane aflate la un pas de moarte.
Aceste rezultate maresc intelegerea despre momentul in care viata se termina si genereaza intrebari fundamentale cu privire la momentul prelevarii de organe pentru transplant.
Concluzia echipei de cercetatori, exprimata de Ajmal Zemmar: „…ceva am putea invata din aceasta cercetare: desi cei dragi au ochii inchisi, creierul lor poate relua o parte din cele mai frumoase momente pe care le-au trait in viata lor”.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii