Gratie turistilor care doresc sa se bucure de o priveliste panoramica asupra Big Ben, Catedralei St. Paul si Palatului Buckingham, „London Eye” (Ochiul Londrei), de la inaugurarea caruia se împlinesc 25 de ani, a devenit cea mai vizitata atractie londoneza.
Este formata din 32 de cabine, în greutate de 10 tone fiecare, care pot transporta 25 de persoane si a costat aproximativ 70 de milioane de lire sterline. Roata de observatie, care le ofera vizitatorilor o calatorie de 30 de minute în cabine din sticla, a fost planificata initial sa ramâna instalata timp de cinci ani, iar apoi urma sa fie dezasamblata, însa popularitatea ei a convins autoritatile locale sa o transforme anul trecut într-o instalatie permanenta pe malul fluviului Tamisa.
Daca ziua este senina, turistii care se dau în roata pot zari Castelul Windsor, resedinta cu o vechime de 900 de ani a familiei regale britanice, situat la o distanta de 40 de kilometri, în timp ce pentru britanici, roata a devenit sinonima cu spectacolul de artificii din noaptea de Anul Nou.
Roata a fost ideea arhitectilor David Marks si Julia Barfield, sot si sotie, care au creat acest pro-iect pentru a celebra intrarea în noul mileniu. Forma constructiei simbolizeaza ciclul vietii, informeaza Reuters/Agerpres.
„Un cerc nu are nici început, nici sfârsit. Este simbolic pentru trecerea timpului”, a declarat Julia Barfield, adaugând ca atunci când a fost inaugurata, roata era una dintre putinele constructii care ofereau o perspectiva de la înaltime asupra Londrei.
Ulterior, linia de orizont a orasului s-a îmbogatit cu noi zgârie-nori, care pot fi vazuti din celebra roata: The Gherkin, inaugurat în 2004, The Shard, cea mai înalta cladire din Londra, deschisa în 2013, iar Cheesegrater, în 2014.
Anual, circa 3,5 milioane de persoane platesc 29 de lire sterline pentru a urca în London Eye, care cu o înaltime de 135 de metri si un diametru de 120 de metri ramâne cea mai mare roata de observatie de tip consola din lume.
Potrivit planurilor arhitectilor, roata urma sa revitalizeze economic o parte din malul sudic al Londrei, iar 1% din veniturile anuale încasate de aceasta atractie sunt destinate întretinerii zonei publice din apropiere. Popularitatea sa a inspirat zeci de versiuni asemanatoare în orase de pe tot globul.
NICUSOR DINCA
Comentarii