• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 28 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 28 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Batranete in haine de primavara

Batranete in haine de primavara

12 octombrie 2006
in Remedii naturale
A A

Pentru lumea de azi, „tineretea fara batranete” ramane o formula de basm. Exista totusi destul de multe metode de mentinere, pe tot parcursul vietii, a unui tonus ridicat, a unui organism viguros, a gandirii pozitive si a linistii interioare – elemente echivalente cu aerul, apa si hrana fara de care nu am putea trai. Doamna Elena Constantin din Ploiesti, veche cititoare a „Magazinului”, ne marturiseste intr-o scrisoare ca a adunat de-a lungul anilor numeroase insemnari legate de sanatatea fiintei umane. Din manuscrisul respectiv, ne-a trimis un fragment care considera ca „ar putea constitui un tipar de viata nturista pentru cei ce vor sa traiasca multi ani sanatosi sau pentru cei cu sanatatea subreda, care doresc sa o consolideze”.

A trai impreuna cu natura

Doamna Constantin isi intituleaza manuscrisul oferit spre folosul ctitorilor nostri, foarte sugestiv, Trai naturist – Tinerete sanatoasa – Batranete linistita. Fara a interveni in esenta materialului, ne-am permis sa operam mici reordonari, pentru a facilita mai mult accesul la informatiile respective al oricarei persoane doritoare sa le utilizeze. Tratarea subiectului porneste de la cateva intrebari carora li se da raspuns in ordinea formularii lor, ceea ce vom face si noi in continuare, cu precizarea ca, textul fiind foarte dens, l-am impartit in doua „episoade”. Pentru inceput, cititoarea noastra incearca sa defineasca ceea ce numeste modul de viata naturist, care insumeaza respectarea unor norme si reguli de hranire naturala, a unor precepte de medicina complementara (acupunctura, presopunctura, fitoterapie, automasaj, bai de plante), precum si a unor precepte yoghine de autosugestie si respiratie.

Reversul medaliei in alimentatie

Elementul asupra caruia insista doamna Constantin intr-o prima etapa este regimul alimentar, evocand faptul ca, la inceputurile existentei sale, omul s-a hranit foarte simplu, natura oferindu-i cu generozitate ceea ce constituia alimentatia sa de fiecare zi: fructe salbatice, plante, radacini, oua de pasari, insecte, miere din scorburile unde traiau albine salbatice, nuci, alune si asa mai departe. Din toate acestea organismul lua toate principiile alimentare de baza ale unei hraniri simple si naturale suta la suta.

O data cu evolutia societatii omenesti, s-au inventat si s-au diversificat tehnici de preparare si de rafinare, pe parcursul carora se pierd multe dintre elementele nutritive ale alimentelor. De exemplu, prin fierbere, uscare, prajire, afumare, cele 25% proteine din carnea proaspata se reduc la jumatate (12,5%), iar daca produsul respectiv este tinut in congelator sau nu este consumat intr-un timp suficient de scurt, acestea ajung la aproximativ 7%. La fel se petrec lucrurile si cu vitaminele, enzimele, aminoacizii, astfel ca organismul nostru nu profita, din cantitatea de alimente initiala, decat de o mica parte.

Crud si/sau gatit

Un exemplu la indemana oferit de doamna Constantin se refera la „o farfurie rasa cu macaroane cu branza, scoase din cuptor si mancate cu pofta. Ele abia daca ii asigura bietului organism cateva miligrame de calciu si hidrati de carbon, ceva lipide si zaharuri, iar in rest – reziduuri pentru care organismul face un efort deosebit sa secrete sucurile necesare pentru a le digera, sa le absoarba la nivelul intestinului si sa metabolizeze ceea ce a absorbit, incarcand insa ficatul cu produsi neutilizabili”. In schimb, o cana cu lapte de vaca sau de capra contine calciu, magneziu, lactoza naturala, vitamine si anticorpi necesari organismului, fara ca acesta sa faca un efort atat de mare pentru digestie si pentru metabolizare.

„S-a constatat, prin determinari detaliate realizate in laborator ca alimentele pierd prin fierbere mai mult de jumatate din cantitatea de elemente nutritive: proteine, vitamine, aminoacizi. Pierd uneori si saruri minerale, pentru ca, in timpul fierberii, unele dintre acestea precipita cu altele si nu mai pot fi absorbite la nivelul intestinului”. La fel, fructele si legumele, prin preparare la cald pierd cea mai mare parte din vitaminele si enzimele de care au nevoie celulele corpului nostru si in special globulele albe din sange, adevarati aparatori ai organismului, in fata microbilor si a celuelor canceroase aparute – in cazuri totalmente nedorite, fireste – in fluxul sangvin si in tesuturi”. Dar despre acest subiect, in numarul viitor vom prezenta analiza detaliata a cititoarei noastre din Ploiesti.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Actorii si puterea magica a amuletelor

Urmatorul Articol

Stresul, prietenul nostru

Articole Similare

Remedii naturale

Biserica Sfantul Spiridon – Iasi

30 mai 2022

Monument de arhitectura, Biserica Sfantul Spiridon din Iasi a fost construita intre...

Remedii naturale

“Negrilica”, leacul lui Dioscoride

2 mai 2018

Celebrul medic grec Dioscoride, care era si farmacolog, si botanist, chirurg in...

Remedii naturale

Ce puteti face, daca…

7 martie 2018

...aveti transpiratie urat mirositoare. Se amesteca, în parti egale, apa si otet...

Remedii naturale

Ce puteti face, daca…

5 martie 2018

...va cade parul. Puneti 100 g de busuioc proaspat intr-un litru de...

Remedii naturale

Banana – fructul antistres

21 februarie 2018

Daca pana prin anii 90 bananele constituiau chiar un exotism alimentar in...

Remedii naturale

Bucataria si materiile prime naturale

14 februarie 2018

Asa cum industria farmaceutica de astazi isi datoreaza reusitele practicilor terapeutice traditionale,...

Urmatorul Articol

Stresul, prietenul nostru

Strabatand Sahara

Bolovani cu suflet de matase

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

19 iunie 1953 – Executia sotilor Rosenberg

23 iunie 2025

În seara zilei de 19 iunie 1953, închisoarea Sing Sing din New...

Citeste mai departe
Blitz

Tom Cruise, actor si cascador

23 iunie 2025

Într-o epoca în care efectele speciale generate pe calculator domina industria cinematografica,...

Citeste mai departe
Blitz

Milenii de exploatare a sarii

23 iunie 2025

Rezultatele a 20 de ani de cercetare arheologica în vechea zona de...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Urgente pe canicula

23 iunie 2025

Este foarte limpede ca transformarile climatice anuntate de meteorologi au si o...

Citeste mai departe
Femina Club

„Secretele” rujurilor

23 iunie 2025

Pentru a fi... senzuale, netede si catifelate, buzele se îngrijesc la fel...

Citeste mai departe
Femina Club

Rizoto cu limba de vitel

23 iunie 2025

O ceasca orez, o limba de vitel, o ceapa, 1 morcov, 1...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.