• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 13 noiembrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 13 noiembrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Buruiana „doftoroaie”

Buruiana „doftoroaie”

19 iunie 2014
in Remedii naturale
A A

La noi, aproape in exclusivitate, pirul este cunoscut ca o „buruiana rea”, din cauza rizomilor care impiedica realizarea normala a lucrarilor agricole. In medicina populara romaneasca insa, ca si la alte popoare, se recunoaste si se utilizeaza destul de frecvent virtutile terapeutice ale plantei si in special ale amintitei radacini. Rizomii se spala cu apa, se indeparteaza partile aeriene si radicelele, apoi se usuca si se taie in bucati de 5-6 cm lungime. In traditia de vindecare populara ceaiul de pir se bea contra indigestiei; decoctul rizomilor se lua ca diuretic.

La constipatie, se usca radacina de pir, se taia in bucati, se fierbea in apa si se consuma peste zi, pana le trecea afectiunea. In acest timp nu era voie sa se consume bauturi spirtoase. In unele zone ale tarii, rizomii de pir se fierbeau si decoctul obtinut se bea in loc de apa in timpul frigurilor, ca sa taie setea, deoarece se spunea ca daca bolnavul bea apa curata, sangele se preface in apa si da in ascita. Rizomul de pir se lua „plamadit” (adica macerat) in tuica in cazul ascitei. Contra hipertensiunii se bea de 3 ori pe zi cate o lingura inainte de masa de ceai preparat din pir, frunze de vasc si paducel.

 Decoctul de pir are actiune diaforetica (provoaca transpiratia), depurativa, diuretica si antiinflamatorie a aparatului genito-urinar. Astfel, pirul trateaza afectiunile renale, lipsa urinarii, bolile vezicii urinare, cistitele, colicile renale, litiaza urinara, pielo-cistita si uretritele venerice. In general pirul se foloseste ca diuretic usor, eliminand uratii si clorurile (in caz de guta). Pirul are si o importanta actiune hipotensiva, dar de scurta durata, mai ales asupra tensiunii maxime (mai putin asupra minimei). Planta mareste circulatia prin artera renala si se sporeste diureza. De asemenea, se recomanda si in afectiunile digestive. Ea mareste secretia bilei (in dispepsia biliara), este usor laxativa si are eficacitate in induratia ficatului si a splinei.

 In afectiunile respiratorii pirul trateaza bronsitele, gripa, raceala, rinita, starile virotice respiratorii si transpiratiile abundente. Pirul este recomandat si in dermatologie pentru tratarea celulitei, a dermatozelor, a disfunctiei glandelor sudoripare, a eczemelor cronice, a mancarimilor pielii si a psoriazisului. Nu in ultimul rand pirul trateaza si ascita, diabetul zaharat, edemele, hepatita si reumatismul.

 Iata cateva moduri de preparare si de utilizare a remediilor din pir:

 Infuzie: se pune o lingura de rizom la 200 ml apa clocotita, se acopera pentru 10 minute, dupa care se strecoara si se consuma 2-3 portii caldute pe zi. Este util si la colicile renale sau alte afectiuni renale.

 Decoct 1 – se pun 3 linguri de planta la 1 litru de apa si se lasa sa fiarba 2-3 minute, apoi se arunca apa. Peste plantele ramase se pun 1,250 ml de apa si se lasa sa fiarba pana scade apa la un litru. Se strecoara si se consuma in cursul unei zile, in colici renale sau in afectiunile mentionate mai sus.

 Decoct 2 – se pune o lingurita pulbere de rizom sau rizom uscat maruntit la 250 ml apa si se fierbe pentru 5 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi. Se indica in dischinezii biliare, bronsita, gripa, guta si obezitate.

 Tinctura – se pun 50 g de planta maruntita la 250 ml alcool alimentar de 70 grade. Se va tine timp de 15 zile dupa care se strecoara. Se va lua o cantitate de maximum 25 ml pe zi impartita in mai multe reprize.

 Sirop – se fierb 20 g de radacini de pir in 250 ml apa, timp de 10 minute, dupa care se strecoara. Se pune din nou pe foc si se adauga 100 g de zahar. Se va fierbe transformandu-se in sirop prin fierberea inca 10 minute. Se toarna apoi in sticlute mici si se ia cate o lingura la 3 ore.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Cealalta femeie – comedie cu stil si gaguri

Urmatorul Articol

Vinovatul de serviciu criza!

Articole Similare

Remedii naturale

Biserica Sfantul Spiridon – Iasi

30 mai 2022

Monument de arhitectura, Biserica Sfantul Spiridon din Iasi a fost construita intre...

Remedii naturale

“Negrilica”, leacul lui Dioscoride

2 mai 2018

Celebrul medic grec Dioscoride, care era si farmacolog, si botanist, chirurg in...

Remedii naturale

Ce puteti face, daca…

7 martie 2018

...aveti transpiratie urat mirositoare. Se amesteca, în parti egale, apa si otet...

Remedii naturale

Ce puteti face, daca…

5 martie 2018

...va cade parul. Puneti 100 g de busuioc proaspat intr-un litru de...

Remedii naturale

Banana – fructul antistres

21 februarie 2018

Daca pana prin anii 90 bananele constituiau chiar un exotism alimentar in...

Remedii naturale

Bucataria si materiile prime naturale

14 februarie 2018

Asa cum industria farmaceutica de astazi isi datoreaza reusitele practicilor terapeutice traditionale,...

Urmatorul Articol

Vinovatul de serviciu criza!

Cea de-a doua viata a frescelor din Angkor Vat

Visele „Divinului Dalí”

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

6 noiembrie 1494 – S-a nascut sultanul Soliman Magnificul

11 noiembrie 2025

Soliman Magnificul, cunoscut si sub numele de Soliman I, a fost unul...

Citeste mai departe
Blitz

Filme de Oscar despre laureatii cu… Nobel!

11 noiembrie 2025

De la savanti care au schimbat cursul stiintei pâna la lideri care...

Citeste mai departe
Blitz

Tinutul Momârlanilor, Tara dintre Jiuri

11 noiembrie 2025

Cunoscuta si ca Tinutul Momârlanilor, o denumire de suflet pentru locuitorii zonei,...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Cea mai frecventa boala articulara

11 noiembrie 2025

Osteoartrita se caracterizeaza printr-o „durere mecanica”, din ce în ce mai accentuata...

Citeste mai departe
Femina Club

Pasi esentiali

11 noiembrie 2025

Un adevar ce nu poate fi ignorat este acela ca pielea din...

Citeste mai departe
Femina Club

Pateuri cu sardele

11 noiembrie 2025

Un pachet cu aluat de pateuri. Umplutura: o conserva cu sardele, piper....

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.