Tusea reprezinta un simptom intalnit in majoritatea afectiunilor pulmonare, dar si in caz de viroze respiratorii, care, stim cu totii, sunt extrem de agresive anul acesta. Indiferent de tipul manifestarii, poate fi combatuta sau macar ameliorata cu ajutorul plantelor medicinale cu efect expectorant ori calmant, administrate sub forma de ceaiuri. Tusea nu este o boala de sine statatoare, ci un reflex pornit de la terminatiile senzitive aflate in faringe, laringe si la bifurcatia traheei in bronhii. Prin actiunea de a tusi, organismul elimina secretiile aflate in aparatul respirator inferior, ce contin bacterii. In felul acesta, se obtine curatarea intregului arbore bronsic, de aceea, mai ales cand avem de-a face cu o tuse cu expectoratii, nu trebuie sa facem tot posibilul pentru a o stopa, caci in felul acesta obtinem doar o prelungire a perioadei de boala, ci sa cautam sa usuram expectoratia, iar acest lucru se obtine cat se poate de usor si de ieftin cu ajutorul plantelor medicinale.
Sunt foarte numeroase speciile cu efect antitusiv. Unele fluidifica secretiile laringiene, faringiene sau bronsice, precum lemnul dulce, eucaliptul sau ungurasul, in timp ce altele calmeaza iritatia gatului, precum nalba de padure, cimbrul sau macul de camp. Lumanarica, la fel ca si nalba, badijoneaza gatul si inlatura raguseala, iar mugurii de pin actioneaza la nivelul bronhiilor si faciliteaza respiratia, la fel ca si podbalul.
Aceste plante sunt deosebit de eficiente, caci detin substante active precum uleiurile esentiale; de exemplu, eucaliptolul din eucalipt sau mirtolul din mirt sunt doua antiseptice si antimucolitice de exceptie ce favorizeaza evacuarea secretiilor pulmonare. Timolul este un alt ulei esential ce se gaseste in frunzele de cimbru, si este un spasmolitic reputat contra tusei ce se produce in accese. Alte substante cu efect binefacator sunt mucilagiile, ce badijoneaza gatul si harpagositele cu efect antiinflamator, continute de lumanarica, eficace contra inflamatiilor gatului si traheitei. De asemenea, alcaloizii din cimbru au proprietati antitusive.
In caz de tuse productiva
– Infuzie de frunze: faceti un amestec din eucalipt, mirt, iedera salbatica, salvie (cate o lingurita din fiecare pentru o jumatate de litru de apa). Lasati sa fiarba mirtul si salvia timp de doua minute, apoi infuzati amestecul 10 minute.
Beneficiile acestui ceai sunt multiple, caci salvia are efect stimulant si, ca si mirtul, faciliteaza digestia. Uleiul esential pe care il contine este antiseptic si febrifug.
E bine de stiut: eucaliptul este o planta des intrebuintata in industria farmaceutica, pentru actiunea curativa in afectiunile pulmonare. Uleiul esential pe care il contine, la fel ca si cel de mirt, se poate folosi in lampa de aromaterapie, pentru a dezinfecta atmosfera.
– Cocteil de plante: merisor, lemn-dulce, eucalipt, muguri de pin (cate o lingurita din fiecare la o jumatate de litru de apa). Lasati amestecul sa fiarba doua minute, apoi strecurati.
In plus: merisorul este bogat in mucilagii cu efect antiinflamator, excelente in tratamentul amigdalitei. De asemenea, actioneaza ca febrifug si faciliteaza somnul. Daca ceaiul vi se pare prea amar, renuntati la merisor. Daca sunteti hipertensiv, nu folositi lemnul dulce.
In caz de tuse uscata
– Infuzie de frunze: mac de camp, nalba, podbal, nalba de padure (in parti egale), o lingura de amestec la un sfert de litru de apa clocotita. Timp de infuzare, 10 minute.
Gratie substantelor pe care le contine, macul de camp are un usor efect sedativ, benefic in caz de tuse nervoasa.
De asemenea, mucilagiile continute de nalba au un usor efect laxativ.
– Cocteil de plante: cimbrisor de camp, mac de camp, cimbru, lumanarica (in parti egale), o lingura de amestec la un sfert de litru de apa clocotita. Timp de infuzare: 10 minute.
Cimbrisorul de camp faciliteaza nu este doar un bun antitusiv, planta faciliteaza digestia, iar cimbrul previne balonarea si aerofagia. Lumanarica contine o substanta activa cu efect antimicrobian si analgezic, ce completeaza actiunea celorlalte specii. Bine de stiut: filtrati cu atentie acest ceai, pentru a elimina perii iritanti continuti de lumanarica. Cimbrisorul de camp are efect laxativ.
Bautura calda cu uleiuri esentiale
Intr-un pahar de apa calduta topiti doua linguri de miere si adaugati patru picaturi de ulei esential de levantica, cinci picaturi de ulei de eucaliptus radiata, sase picaturi de ulei de pin. Luati cate o lingurita de patru ori pe zi. Acest remediu dulce 100% natural calmeaza tusea uscata si amelioreaza tusea productiva.
Ceai cu gust excelent
Nu sunteti amatori de ceaiuri pentru ca va displace gustul lor? Urmatorul preparat convine si celor mai mofturoase persoane si este excelent in combaterea tusei.
Faceti un amestec punand laolalta cate o lingurita din urmatoarele specii de plante: lemn-dulce, mac, levantica, coacaze negre. Fierbeti lemnul dulce si coacazele negre intr-o jumatate de litru de apa timp de 2 minute, apoi adaugati si restul de plante si lasati sa se infuzeze 10 minute. eti seara, inainte de culcare, o ceasca de astfel de ceai indulcit in prealabil cu miere de conifere. Pe langa efectul antitusiv, acest ceai este si sedativ, gratie continutului de levantica, dar si diuretic, datorita coacazelor negre.
MIHAELA VLAD
Comentarii