Se stie bine ca, practic, toate vegetalele folosite în alimentatie au si remarcabile calitati terapeutice, iar azi vom prezenta o asemenea leguma ce poate fi considerata si un fel de rezervor de sanatate, însa din pacate prea putin utilizata la noi. Vorbim despre sparanghel, în mod oarecum inexplicabil confundata, cel putin în ceea ce priveste denumirea, cu planta ornamentala înrudita denumita asparagus (leguma se cheama, în latina, Asparagus officinalis).
În compozitia sa se regasesc cantitati mai mici sau mai mari de vitamina C, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, mangan, seleniu, precum si fibre alimentare. Desi este lipsit practic de grasimi, sparanghelul contine suficienti acizi grasi omega-3 si doar câteva bucati ne ofera 22% din valoarea zilnica de acid folic recomandata de specialisti. De asemenea, sucul contine multe vitamine, inclusiv vitaminele A, E, K, si B6, în cantitati relativ mari.
În fitoterapie este utilizata partea aeriana a plantei, care se poate consuma ca atare, în diferite preparate culinare sau sub forma de sirop, tinctura sau infuzie din lastari tineri. În trecut, sparanghelul era folosit pentru tratarea afectiunilor care provocau inflamatii precum artrita sau reumatismul. Folatii sunt cei care ajuta la reducerea inflamatiilor si la ameliorarea durerilor.
Datorita proprietatilor antiinflamatorii si antioxidante, sparanghelul este si un luptator desavârsit împotriva cancerului la vezica urinara, la sân, colon, plamâni, prostata, cel ovarian etc. Tot folatii contribuie si la reducerea riscului de boli ale inimii: acidul folic regleaza homocisteina aminoacizilor, care la niveluri ridicate poate fi un puternic factor de risc în dezvoltarea bolilor de inima. Acidul folic si folatii din sparanghel sunt foarte indicati în regimul alimentar al viitoarelor mame.
Consumul regulat al sucului de sparanghel cu miere întareste muschii inimii, îmbunatateste sanatatea tractului digestiv si al colonului, rezolvând si problemele legate de constipatie.
De asemenea, are efecte benefice si asupra tractului urinar, prevenind infectiile si aparitia pietrelor la rinichi. Bogat în vitamina K, ajuta la dezvoltarea si cresterea densitatii osoase, prevenind astfel osteoporoza si osteoartrita, aceeasi vitamina fiind esentiala pentru sinteza osteocalcinului, proteina structurala din oase, cu rol de preluare si depunere a calciului acolo unde este nevoie.
Consumul de sparanghel contribuie la scaderea tensiunii arteriale si protejeaza ochii împotriva aparitiei premature a cataractei. O alta substanta pe care o contine, inulina, este favorabila dezvoltarii bacteriilor considerate prietenoase pentru organism, facând astfel digestia un proces mult mai usor. Nu în ultimul rând, ceaiul de sparanghel are efecte remarcabile în tratarea cistitei si constipatiei.
Acesta se prepara si se utilizeaza astfel: se pun trei lingurite de sparanghel deshidratat în 250 ml de apa, si se fierbe la foc potrivit. Când ajunge la punctul de fierbere, ceaiul trebuie strecurat. Se consuma câte o cana dupa fiecare masa principala, timp de 10 zile; dupa o pauza de patru saptamâni, tratamentul se poate repeta.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii