Imprudenta, teribilismul, ignoranta ori cine stie ce alt motiv îi îndeamna pe unii sa se expuna la soarele arzator al verii mult mai mult decât poate suporta organismul lor si în primul rând pielea. Arsurile solare apar la persoanele cu un ten sensibil sau la cele care abuzeaza de expunerea la soare. Expunerea excesiva constituie un factor de risc pentru aparitia cancerului de piele sau poate agrava boli precum cele cardiovasculare, autoimune sau lupus eritematos sistemic.
Gradele de arsura
Gradul I este caracterizat de faptul ca leziunile sunt, în general, superficiale, fiind afectata doar epiderma.
Gradul II, în care este afectata si derma, se formeaza vezicule cu lichid.
Gradul III al arsurii este considerat atunci când sunt afectate toate straturile pielii, caz în care este indicata interventia personalului medical calificat pentru evitarea complicatiilor ce pot sa apara.
Sugestii
Expunerea prudenta la soare, în sedinte de scurta durata, asigura un bronz frumos si sanatos. Secretia de melanina din celulele pielii se face în timp si este un mecanism natural de protectie împotriva razelor ultraviolete, de aceea se recomanda moderatie în expunerea la soare.
Factori de risc: timpul de expunere la soare si intensitatea acestuia, sensibilitatea pielii, consumul de alcool înaintea expunerii la soare (are efect deshidratant), expunerea la soare în zone de reflexie a razelor solare (apa, nisip, gheata), altitudinea (cu cât creste altitudinea, scade gradul de filtrare a razelor UV).
Beneficiile expunerii la soare. Expunerea corecta la soare are beneficii atât estetice si psihologice, cât si metabolice. Se întareste sistemul imunitar, se combat starile depresive, este favorizata sinteza vitaminei D.
Cum se previn arsurile solare. Prima regula este limitarea expunerii la soare la 15 minute pe zi pentru început, apoi se mareste treptat timpul. Înaintea expunerii la soare se recomanda folosirea cremelor cu factor de protectie UVB de minimum 15. O alta masura de protectie este folosirea hainelor cu tesatura deasa de bumbac sau in si a culorilor deschise. De asemenea, trebuie evitata expunerea în orele de vârf (10:00-15:00), se recomanda ingerarea de lichide multe pentru hidratare si o palarie cu boruri largi.
Tratament. Vitamina C si vitamina E grabesc vindecarea arsurilor prin formarea de colagen, acesta fiind responsabil de cicatrizarea leziunilor cutanate. Dintre produsele farmaceutice amintim Fenistil gel, benefic atât pentru arsuri solare, cât si pentru întepaturi de insecte; se gaseste în farmacii la preturi rezonabile. De asemenea, se pot folosi medicamente pentru a calma durerea, febra, precum si pielea. Acestea sunt antiinflamatoarele nesteroidiene: Ibuprofen, Aspirina, Ketoprofen.
Tratamente naturiste. Se poate unge pielea cu iaurt rece, cu ulei de menta sau de levantica, se pot folosi comprese cu ceai de musetel sau menta ori solutie de bicarbonat de sodiu dizolvat în apa calduta.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii