Notiunea de radiatii nu trebuie sa ne sperie: pretutindeni în lume, ele exista în mod natural, având intensitate mai mare sau mai mica, în functie de multe proprietati ale zonei. Nivelul respectiv determina (sau nu) si posibile reactii adverse ale organismului uman. De aceea, e bine sa cunoastem faptul ca Timisoara si Zimnicea sunt orasele din România cu cele mai ridicate niveluri de radiatii naturale. Specialistii au semnalat faptul ca în aceste zone din tara exista un nivel de 5 Bq/mc. Nivelul de radiatie este sub limita de avertizare de 50 de Bq (Becquere)/mc sau decât limita de alarmare de 200 Bq/mc, dupa cum rezulta din datele Comisiei Nationale pentru Controlul Activelor Nucleare (CNCAN). Clasamentul referitor la orasele din România cu cele mai mari radiatii naturale este completat de Turnu Severin, Craiova, Vaslui si Calarasi.
Este vorba despre radon, un gaz radioactiv care exista în sol. A existat dintotdeauna si face parte din radiatiile naturale, iar gradul de periculozitate este foarte mic. Valorile sunt total nesemnificative. În orasele din Transilvania, spre exemplu în Cluj-Napoca, nivelul de radiatii, care oricum este mult mai mic decât nivelul de avertizare, este mai mic decât în Bucuresti, de exemplu. Aceasta, datorita solului din zona respectiva. Multi ar spune ca nivelul de radiatii ar trebui sa fie cel mai mare în zona Cernavoda, pentru ca acolo exista cele doua reactoare nucleare, însa nici vorba de asa ceva, acolo nivelul este foarte mic.
Pe de alta parte, specialistii ne recomanda sa aerisim spatiile închise, deoarece nivelul de radiatii din interiorul cladirilor este mai mare decât cel din exterior. Odata cu aparitia aglomerarilor urbane si modificarea substantiala a tehnologiilor de constructie, a aparut, la nivel global, o tendinta de control al acestei cantitati de gaz, radonul, care era în mod normal vehiculat prin aerisirea care se facea zilnic în locuinte, spatii de lucru, hale, subsoluri, tuneluri, birouri si asa mai departe. Dupa ce au fost luate masuri de eficientizare a energiei, gradul de etansare a usilor si ferestrelor a crescut, iar materialele de constructii au fost modificate. Specialistii CNCAN sustin ca este nevoie de masuratori si norme cu privire la tipurile de materiale de constructii. Ei au explicat ca nu au existat situatii nici în România, nici în Uniunea Europeana, când nivelul radonului sa fi ridicat semnale de alarma.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii