Ce poate fi mai de pret, atunci când vine vorba despre sanatate, decât linistea întregii noastre fiinte – atât în plan fizic, cât si din punct de vedere nervos, psihic sau afectiv?! De aceea, înainte sa apelati cu toata convingerea la produsele farmaceutice de sinteza, cu inevitabilul lor continut de chimicale, va recomandam sa încercati efectul unor leacuri vechi, provenite din medicina noastra populara.
Paducelul actioneaza asupra sistemului nervos central. Prin proprietatile sale sedative, el atenueaza nervozitatea, palpitatiile legate de o afectiune cardiaca si senzatia de greutate în zona inimii. Pentru a avea parte de un somn reconfortant si odihnitor, puteti încerca tinctura de paducel. O preparati din 20 g de flori si frunze ale acestui arbust, pe care le adaugati în 100 ml de alcool de 60-70 de grade. Lasati amestecul la macerat timp de 10 zile, dupa care puneti câte 10-15 picaturi în putina apa si beti de trei ori pe zi. Pentru combaterea insomniilor mai puteti încerca si un ceai din plante care au efect sedativ.
Passiflora. Folosita înca din secolul al XIX-lea ca somnifer, „floarea pasiunii” are proprietati calmante, sedative, anxiolitice si spasmolitice. Aceasta planta are o actiune benefica în caz de nervozitate si tulburari de somn si un efect calmant asupra spasmelor gastro-intestinale. De trei ori pe zi, preparati câte o cana de ceai din 250 ml apa si o lingurita de planta uscata. Puteti opta si pentru capsule cu passiflora pe care sa le luati dimineata si seara (câte una).
Verbina are efect antistres. Vestita de-a lungul timpului pentru nenumaratele sale virtuti terapeutice, ea contine substante sedative, digestive, fortifiante si, mai ales, antinevralgice. Recomandata contra stresului si tulburarilor gastro-intestinale, legate între ele, verbina are efecte excelente asupra tulburarilor de somn conditionate de anxietate. Beti trei cesti de infuzie zilnic, cu înghitituri mici, ca sa obtineti efectul dorit.
Sunatoarea si musetelul relaxeaza. Ceaiul de sunatoare înlatura anxietatea, starile de nervozitate sau de tensiune, iar ceaiul de musetel, acest remediu minunat transmis din generatie în generatie, are proprietati relaxante, contribuie la detensionarea muschilor si la eliminarea anxietatii.
Valeriana va ajuta si ea, daca aveti probleme cu somnul. Încercati tinctura de valeriana, pe care o preparati din 20 g de radacini de planta lasate la macerat timp de 8 zile, în 100 ml de alcool de 70 de grade. Dupa macerare, luati câte 15-20 de picaturi, de trei ori pe zi. Tot din valeriana mai puteti încerca si pulberea de radacina uscata. O puteti procura sub forma de capsule din magazinele cu produse naturiste; este recomandat sa luati o capsula de trei ori pe zi.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii