Multa vreme, fructele exotice erau considerate la noi un fel de alimente de lux, inclusiv portocalele sau bananele, care astazi se gasesc in orice magazin de profil. Au ramas totusi unele dintre acestea la capitolul „rasfat” culinar, insa dincolo de aspectele mentionate, de gust si savoare, adevarul este ca prea multe informatii despre aceste roade ale pamântului aduse de la mii de kilometri nu avem. Or, ele nu trebuie privite doar ca un desert delicios, ci si ca adevarate rezerve naturale de sanatate. Iata mai jos doua asemenea exemple de fructe exotice destul de usor de procurat si de utilizat.
Nuca de cocos, datorita continutului de molecule grase de buna calitate si vitamine din gama complex B, este indicata pentru copiii aflati in plina dezvoltare si pentru persoanele suspuse stresului intelectual. Acest fruct stimuleaza memoria si atentia, contribuind deopotriva la imbunatatirea sistemului nervos central si a sistemului nervos periferic. De pilda, persoanele cu parestezii, care acuza amortirea unor parti ale corpului pot consuma nuca de cocos pentru ameliorarea simptomelor de acest gen. De asemenea, prin continutul de antioxidanti si substante care stimuleaza activitatea maduvei osoase hematogene, ea ajuta la mentinerea activitatii sistemului imunitar. Având un continut ridicat in fibre si grasimi „bune” nuca de cocos stimuleaza digestia, previne arsurile la stomac si combate constipatia, stimulând totodata miscarile intestinale, astfel încât resturile alimentare sa nu stagneze timp îndelungat. Prin stimularea miscarilor intestinale, ea contribuie si la detoxifierea colonului, ajutând la eliminarea toxinelor acumulate.
Si laptele de nuca de cocos are o suma de virtuti terapeutice. El este steril, contine substante active cu o mare putere de vindecare asupra organismului uman, de asemenea e foarte bogat in albumina, aceasta stimulând functiile ficatului si regenerarea celulelor hepatice. Datorita continutului ridicat de substante cu proprietati antioxidante, de minerale si vitamine, nuca de cocos contribuie la prevenirea îmbatrânirii premature a celulelor, sporind astfel longevitatea organismului. Nu in ultimul rând, pentru persoanele care prezinta tulburari ale dorintei sexuale pe fond de stres sau din diverse alte cauze, consumul de nuca de cocos poate reprezenta un bun remediu natural, întrucât stimuleaza libidoul si creste fertilitatea.
Ananasul contine o enzima digestiva care favorizeaza digestia si împiedica balonarea. Aceasta enzima se regaseste doar in fructul proaspat, care trebuie consumat dupa mesele copioase. Ananasul este un bun diuretic si previne depunerea grasimilor in organism (asadar, e un aliat de încredere pentru o dieta echilibrata).
Foarte important: o ceasca de ananas proaspat furnizeaza doza zilnica de vitamina C si aproximativ 1/5 din cea de vitamina A; acestea protejeaza celulele sanatoase de amenintarea radicalilor liberi care favorizeaza aparitia cancerului si vindeca celulele deteriorate. La fel, o ceasca de fruct proaspat contine 1,55 miligrame de mangan, care întareste oasele si tesuturile conjunctive. Bogat in cupru, ananasul previne formarea cheagurilor de sânge si bolile osoase; carenta de cupru se stie ca determina aparitia osteoporozei, a anemiei, probleme cu glanda tiroida si scaderea numarului de limfocite. De asemenea, datorita continutului de betacaroten, ananasul reduce cu pâna la 35% riscul afectiunilor oculare, cum ar fi degenerescenta maculara a retinei.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii