Aspectul limbii poate spune foarte multe despre starea de sanatate a organismului nostru, iar marele avantaj ce decurge din acest fapt este ca diagnosticarea diverselor afectiuni se poate face relativ usor, doar privindu-ne organul gustului în oglinda. Singura conditie, dar esentiala, este sa cunoastem semnificatia culorilor si a celorlalte semne care pot aparea pe limba, ca indicii ale unor posibile maladii.
Limba de culoare neagra apare astfel atunci când papilele gustative se alungesc si capata o tenta întunecata. Nu este un fenomen dureros, însa de obicei limba de aceasta culoare este cumva vâscoasa, încarcata. Nu trebuie confundat acest aspect cu o micoza, deoarece pigmentatia anormala respectiva este deseori cauzata de abuzul de antiseptice, de consumul de antibiotice sau de fumat. Ca regula generala, se recomanda curatarea energica a limbii, pentru a permite descuamarea papilelor. Uneori însa medicul poate prescrie o solutie decapanta (care curata de grasimi si de acizi) pe baza de retinoide.
Limba de culoare alburie este de fapt acoperita cu un strat de substanta straina, ceea ce face dificila miscarea ei în cavitatea bucala, ceea ce împiedica regenerarea celulelor mucoasei bucale. Acest lucru se observa deseori în urma episoadelor de febra provocate de o rinofaringita sau de o gripa, dar poate sa corespunda si cu tulburari digestive de genul gastro-enteritelor. Pentru a remedia situatia este suficient sa se efectueze un raclaj al limbii cu ajutorul unei periute de dinti (nu omiteti faptul ca unele dintre acestea au prevazuta, pe partea opusa perilor, o suprafata abraziva speciala).
Limba cu pete are de fapt mici depozite de culoare alba raspândite pe suprafata, însa acestea dispar daca sunt razuite. Poate fi vorba despre afte sau o micoza generata de ciupercile din familia Candida, care pot aparea în urma unui tratament cu antibiotice. În asemenea cazuri, cel mai bine ar fi sa se mearga la medic, retinând faptul ca acest tip de candidoze se vindeca usor prin tratament cu antifungice.
Limba prezinta ulceratii situate de jur-împrejur; aftele sunt albe, cu margini foarte rosii. Rotunde si regulate, acestea nu trebuie confundate cu un început de cancer, care se caracterizeaza prin umflaturi mici, tari, iesite în relief. Durerea pricinuita de asemenea afte este îndepartata cu aspirina sau solutie pe baza de rubarba. Daca dupa circa 10 zile aftele nu dispar, este absolut necesar sa se mearga la medic.
Limba este acoperita cu vezicule care se erodeaza, eliberând o substanta alba, ceea ce indica faptul ca este vorba despre un început de infectie cu virusul herpesului. Problema este cel mai frecvent si dureroasa, putând fi însotita de febra. În asemenea cazuri nu se recomanda automedicatia, ci prezentarea neîntârziata la medic. Trebuie stiut ca ulterior acestei stari pot aparea recidive sub forma unor complicatii febrile, în special în zona buzelor si a boltei palatine („cerul gurii”).
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii