Prea putin cunoscut la noi ca aliment-medicament uman (caii, în special, sunt „beneficiarii” calitatilor deosebite ale plantei) bautura obtinuta din ovaz constituie un adevarat elixir tamaduitor si poate vindeca chiar si cei mai bolnavi pacienti. Ea poate fi preparata sub forma de ceai: o lingura de ovaz la doua cani de apa, se fierbe timp de aproximativ o ora la foc mic, sub capac, reprezinta una dintre cele mai bune retete pentru recuperare.
Sau, putin mai complexa, însa si mai utila organismului, o alta se prepara astfel: l O cana de ovaz (sau daca nu aveti ovaz boabe puteti folosi fulgi) se pune in cinci cani de apa, se fierbe pana ce volumul apei se înjumatateste, si bautura se face lichida ca jeleul. – Se strecoara si se toarna o cantitate egala de lapte (aproximativ doua pahare), apoi se fierbe din nou. – În lichidul obtinut se adauga patru linguri de miere (dupa gust) si se fierbe din nou. – Bautura obtinuta se consuma fierbinte sau încalzita, pe parcursul zilei, în doua sau trei reprize.
Reteta „elixirului vietii” preparat din ovaz este reteta unui celebru medic francez, care ar fi folosit-o cu mare succes pana la varsta de 120 de ani. Potrivit acestuia, tot secretul longevitatii consta în faptul ca de trei ori pe an – primavara, vara si toamna – timp de cate doua saptamani bea asa-numitul elixir.
Iata metoda de preparare: 400 de grame de ovaz se spala bine si se toarna în 6 litri de apa clocotita, se fierbe pana cand raman 3 litri de lichid, apoi se strecoara printr-o panza de bumbac, se adauga 100 g de miere si din nou se pune la fiert. Dupa ce se raceste se toarna în sticle curate, bine închise si se pastreaza la rece. Înainte de utilizare, stoarceti într-un pahar cu „elixir” zeama de lamaie (dupa gust). Se bea cu o jumatate de ora înainte de masa (cate 100 de grame, cu înghitituri foarte mici). Decoctul de ovaz curata bine organismul, favorizeaza slabirea si întinerirea, contine substante nutritive si vitamine.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii