Sunt zone din tara noastra unde, din timpuri stravechi, se practica pâna nu demult o procedura de vindecare a reumatismului nu tocmai usor de suportat de catre suferind, însa extrem de eficace: lovirea corpului cu urzica vie. Despre aceasta planta raspândita în flora noastra spontana se mai stie ca e excelenta pentru primenirea sângelui, primavara, preparata de obicei ca tocanita si consumata în mod curent cât „e vremea ei”. De asemenea, urzica e folosita cu efecte remarcabile la prepararea unor sampoane contra matretii. Dar acestea nu sunt singurele foloase pe care ni le ofera „neprietenoasa” planta vezicanta.
Iata o serie de beneficii ale consumului de ceai de urzica vie: – ajuta la detoxifierea organismului de substante chimice si metale grele; – fiind bogat în minerale si vitamine, este excelent pentru vitaminizarea, remineralizarea si echilibrarea sistemului imunitar al organismului; – elimina starile de anemie, care apar mai ales primavara; – ajuta la reducerea retentiei de apa, este în mod particular foarte eficient în sindromul premenstrual si menoragie; – stimuleaza lactatia la femeile care alapteaza si ajuta la recuperarea energiei dupa nastere; – cu ceai de urzici se mareste concentratia de testosteron în mod natural, crescând vitalitatea la barbati; – este diuretic, marind secretia de acid uric, dar în acelasi timp este eficient si în tratamentul enurezisului nocturn; – contine steroli (din frunzele de urzici), care reduc activitatea dehidrotestosteronului (acesta cauzeaza afectiuni ale prostatei); – prin actiunea antiinflamatoare, ceaiul de urzici reduce simptomele cauzate de artrita. Cantitatile însemnate de bor si siliciu din frunzele de urzici sunt de ajutor în reducerea durerilor provocate de osteoartrite, tendinite, bursite, artrita reumatoida sau guta.
De asemenea, frunzele pot fi folosite si pentru a se obtine o pasta care se poate aplica direct pe locurile dureroase; – proprietatile antihemoragice pot fi utile în hemoragiile interne sau în tratarea ranilor ori a taieturilor de mici dimensiuni; – actioneaza bactericid, limitând sau înlaturând multiplicarea bacteriilor; – are efect pozitiv în tratarea bronsitei si astmului; – magneziul din urzici tempereaza durerea cauzata de fibromialgie; – contine antihistaminice naturale, care sunt eficace împotriva diferitelor alergii; n are proprietati analgezice; n se poate folosi ceai de urzici ca tonic pentru femei, mai ales pentru tinerele aflate la începutul menstruatiei, precum si pentru femeile aflate la vârsta menopauzei.
Ceaiul de urzica se prepara prin oparire sau infuzie, astfel încât planta sa nu îsi piarda virtutile terapeutice. Peste o lingura de urzici se toarna o ceasca de apa clocotita, se acopera câteva minute, dupa care se strecoara. Daca se pregateste o cantitate mai mare, se va repeta procedeul folosind 4-5 linguri cu frunze uscate la un litru de apa fiarta. Se consuma zilnic pâna la 4 cesti de ceai, cu înghitituri mici, neîndulcit.
Atentie: unele medicamente pot interactiona în negativ cu planta. De asemenea, datorita proprietatilor de detoxifiere, urzicile pot provoca, la unele persoane, un usor disconfort gastrointestinal, iar datorita actiunii diuretice, un consum în exces poate cauza un dezechilibru electrolitic. Femeilor însarcinate li se recomanda sa se fereasca de consumul de urzici.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii