Minerale, fibre, vitamine: iata o veritabila comoara aflata la indemana pentru fiecare dintre noi, si care actioneaza cu consecventa in interiorul trupului nostru, la a carui stare de sanatate contribuie din plin. Este vorba despre un aliat dintotdeauna al organismului si vorbim aici despre fructele uscate, fie ele deshidratate in mod natural sau pe cale industriala, fie despre miezul unor fructe cu coaja tare.
O evolutie… in jos
O marca a societatii de consum actuale este din pacate, tot mai mult, si premisa a unei evolutii patologice. Ideea de a manca din necesitatea de a asigura exigentele naturale ale existentei a fost practic inlocuita cu aceea de a manca din placere, o placere impinsa uneori pana la extreme si ajunsa astfel sa nu mai tina seama decat de satisfacerea simturilor, incepand cu gustul si mirosul. In acest context, consumul de zaharuri a crescut in ultima suta de ani de 10 ori! Dar cresterea nici macar nu s-a facut sanatos, zaharurile naturale fiind tot mai mult inlocuite cu cele rafinate, cu asa-numitii indulcitori ce se obtin pe cale (si la scara) industriala. E un proces dirijat constient, devreme ce ingredientele naturale si preparatele traditionale se vand din ce in ce mai scump, ca adevarate delicatese. Totusi, putini consumatori se mai sinchisesc de acest adevar ori de fapt ca procedeele industriale aplicate produselor alimentare rafinate (faina, ulei, zahar) practic elimina din ele cea mai mare parte din ceea ce constituie valoare nutritionala – din oligoelemente, vitamine si minerale – si se axeaza pe zaharurile artificiale supraincarcate de calorii.
Oleaginoasele si inima
Dintre fructele uscate mentionate, cele cu coaja tare sunt bogate in minerale, fibre si mai ales in lipide, cu mentiune asupra protectorilor sistemului cardio-vascular. Indicele glicemic (IG) al acestora este slab. In schimb, el este ridicat la fructele deshidratate, care sunt si ele bogate in minerale, fibre si vitamine, insa nu si in lipide. Totusi, poate contrar asteptarilor, fructele oleaginoase nu ingrasa. De pilda, consumul zilnic a peste 20 de migdale timp de cateva luni s-a demonstrat ca nu presupune o crestere a masei corporale. La modul general aceste oleaginoase, in amestecuri de fructe ori cu alte produse, contribuie la tinerea sub control a apetitului, datorita proteinelor continute, care favorizeaza senzatia de satietate si fibrelor (23% la migdale). Pe de alta parte, ele nu trebuie consumate in cantitati mari. Un pumn de miez de nuca furnizeaza 93 de kilocalorii (kcal) si aceeasi cantitate de migdale, 107 kcal. De asemenea, cele preparate cu sare sau prin prajire trebuie limitate in cazul bolilor cardio-vasculare ori al retentiei de apa.
In apararea colesterolului
Fructele uscate si oleaginoasele contin numeroase fibre solubile, neasimilate de organism, insa cu un rol important in digestie. Ele formeaza un gel pe peretele intestinului, care regleaza absorbtia nutrimentilor si favorizeaza mentinerea unei glicemii constante. Totodata, permit scaderea nivelului colesterolului din sange, care se elimina numai prin scaun. Consumul mediu de fibre alimentare fiind de 20-25 g pe zi, el poate fi acoperit, de exemplu, de 100 g de caise uscate sau de migdale. Produsele despre care vorbim contin si fibre insolubile ("de balast"), favorizante ale activitatii florei intestinale si absorbtiei nutrimentelor. Astfel, 15 g de asemenea fibre pe zi maresc cu 10% rata asimilarii alimentelor. Prunele uscate datoreaza efectul lor laxativ recunoscut fibrelor, dar si sorbitorului, un zahar natural stimulator al secretiilor biliare, fara a fi iritant pentru colon.
Recomandari si atentionari
Mineralele, oligoelementele si vitaminele sunt de patru ori mai numeroase in fructele deshidratate decat in cele proaspete. Singura exceptie e vitamina C, in mare parte este anihilata la preparare. Indicele glicemic foarte ridicat impune limitarea consumului lor, dar trebuie stiut ca furnizeaza: glucide rapide, asociate cu vitamine din grupa B, necesare la metabolismul zaharului; o mare cantitate de potasiu (acesta se pierde in timpul activitatilor fizice, generand crampele musculare); fier si cupru, al caror deficit in organism provoaca anemii, oboseala musculara etc. De asemenea, nucile sunt bogate in melatonina – "hormonul somnului", care e si un puternic antioxidant. O atentionare speciala trebuie facuta pentru persoanele alergice, deoarece in mod deosebit arahidele si alunele de padure pot determina reactii de respingere mergand pana la socul anafilactic. In rest, natura se dovedeste din nou un aliat fidel al sanatatii noastre, contribuind cu succes la repararea a ceea ce omul, iresponsabil ori inrobit ispitelor, a stricat.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii