• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 29 noiembrie 2023
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 29 noiembrie 2023
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Fructe cu virtuti benefice ascunse

Fructe cu virtuti benefice ascunse

3 mai 2012
in Remedii naturale
A A

Minerale, fibre, vitamine: iata o veritabila comoara aflata la indemana pentru fiecare dintre noi, si care actioneaza cu consecventa in interiorul trupului nostru, la a carui stare de sanatate contribuie din plin. Este vorba despre un aliat dintotdeauna al organismului si vorbim aici despre fructele uscate, fie ele deshidratate in mod natural sau pe cale industriala, fie despre miezul unor fructe cu coaja tare.

O evolutie… in jos

O marca a societatii de consum actuale este din pacate, tot mai mult, si premisa a unei evolutii patologice. Ideea de a manca din necesitatea de a asigura exigentele naturale ale existentei a fost practic inlocuita cu aceea de a manca din placere, o placere impinsa uneori pana la extreme si ajunsa astfel sa nu mai tina seama decat de satisfacerea simturilor, incepand cu gustul si mirosul. In acest context, consumul de zaharuri a crescut in ultima suta de ani de 10 ori! Dar cresterea nici macar nu s-a facut sanatos, zaharurile naturale fiind tot mai mult inlocuite cu cele rafinate, cu asa-numitii indulcitori ce se obtin pe cale (si la scara) industriala. E un proces dirijat constient, devreme ce ingredientele naturale si preparatele traditionale se vand din ce in ce mai scump, ca adevarate delicatese. Totusi, putini consumatori se mai sinchisesc de acest adevar ori de fapt ca procedeele industriale aplicate produselor alimentare rafinate (faina, ulei, zahar) practic elimina din ele cea mai mare parte din ceea ce constituie valoare nutritionala – din oligoelemente, vitamine si minerale – si se axeaza pe zaharurile artificiale supraincarcate de calorii.

Oleaginoasele si inima

Dintre fructele uscate mentionate, cele cu coaja tare sunt bogate in minerale, fibre si mai ales in lipide, cu mentiune asupra protectorilor sistemului cardio-vascular. Indicele glicemic (IG) al acestora este slab. In schimb, el este ridicat la fructele deshidratate, care sunt si ele bogate in minerale, fibre si vitamine, insa nu si in lipide. Totusi, poate contrar asteptarilor, fructele oleaginoase nu ingrasa. De pilda, consumul zilnic a peste 20 de migdale timp de cateva luni s-a demonstrat ca nu presupune o crestere a masei corporale. La modul general aceste oleaginoase, in amestecuri de fructe ori cu alte produse, contribuie la tinerea sub control a apetitului, datorita proteinelor continute, care favorizeaza senzatia de satietate si fibrelor (23% la migdale). Pe de alta parte, ele nu trebuie consumate in cantitati mari. Un pumn de miez de nuca furnizeaza 93 de kilocalorii (kcal) si aceeasi cantitate de migdale, 107 kcal. De asemenea, cele preparate cu sare sau prin prajire trebuie limitate in cazul bolilor cardio-vasculare ori al retentiei de apa.

In apararea colesterolului

Fructele uscate si oleaginoasele contin numeroase fibre solubile, neasimilate de organism, insa cu un rol important in digestie. Ele formeaza un gel pe peretele intestinului, care regleaza absorbtia nutrimentilor si favorizeaza mentinerea unei glicemii constante. Totodata, permit scaderea nivelului colesterolului din sange, care se elimina numai prin scaun. Consumul mediu de fibre alimentare fiind de 20-25 g pe zi, el poate fi acoperit, de exemplu, de 100 g de caise uscate sau de migdale. Produsele despre care vorbim contin si fibre insolubile ("de balast"), favorizante ale activitatii florei intestinale si absorbtiei nutrimentelor. Astfel, 15 g de asemenea fibre pe zi maresc cu 10% rata asimilarii alimentelor. Prunele uscate datoreaza efectul lor laxativ recunoscut fibrelor, dar si sorbitorului, un zahar natural stimulator al secretiilor biliare, fara a fi iritant pentru colon.

Recomandari si atentionari

Mineralele, oligoelementele si vitaminele sunt de patru ori mai numeroase in fructele deshidratate decat in cele proaspete. Singura exceptie e vitamina C, in mare parte este anihilata la preparare. Indicele glicemic foarte ridicat impune limitarea consumului lor, dar trebuie stiut ca furnizeaza: glucide rapide, asociate cu vitamine din grupa B, necesare la metabolismul zaharului; o mare cantitate de potasiu (acesta se pierde in timpul activitatilor fizice, generand crampele musculare); fier si cupru, al caror deficit in organism provoaca anemii, oboseala musculara etc. De asemenea, nucile sunt bogate in melatonina – "hormonul somnului", care e si un puternic antioxidant. O atentionare speciala trebuie facuta pentru persoanele alergice, deoarece in mod deosebit arahidele si alunele de padure pot determina reactii de respingere mergand pana la socul anafilactic. In rest, natura se dovedeste din nou un aliat fidel al sanatatii noastre, contribuind cu succes la repararea a ceea ce omul, iresponsabil ori inrobit ispitelor, a stricat.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Catherine Deneuve – o doamna inconjurata de mister

Urmatorul Articol

Infectiile urinare la femei

Articole Similare

Remedii naturale

Biserica Sfantul Spiridon – Iasi

30 mai 2022

Monument de arhitectura, Biserica Sfantul Spiridon din Iasi a fost construita intre...

Remedii naturale

“Negrilica”, leacul lui Dioscoride

2 mai 2018

Celebrul medic grec Dioscoride, care era si farmacolog, si botanist, chirurg in...

Remedii naturale

Ce puteti face, daca…

7 martie 2018

...aveti transpiratie urat mirositoare. Se amesteca, în parti egale, apa si otet...

Remedii naturale

Ce puteti face, daca…

5 martie 2018

...va cade parul. Puneti 100 g de busuioc proaspat intr-un litru de...

Remedii naturale

Banana – fructul antistres

21 februarie 2018

Daca pana prin anii 90 bananele constituiau chiar un exotism alimentar in...

Remedii naturale

Bucataria si materiile prime naturale

14 februarie 2018

Asa cum industria farmaceutica de astazi isi datoreaza reusitele practicilor terapeutice traditionale,...

Urmatorul Articol

Infectiile urinare la femei

Actualitatea arheologica

O lectie de romantism

Comentarii

Articole Noi

Fără categorie

23 noiembrie 912 – S-a nascut Otto cel Mare, împarat al Sfântului Imperiu Roman

27 noiembrie 2023

Cunoscut în mod traditional sub numele de Otto cel Mare (în germana:...

Citeste mai departe
Blitz

Spectacol unicat în România

27 noiembrie 2023

Teatrul Luceafarul din Iasi are în repertoriu, începând cu luna noiembrie, un...

Citeste mai departe
Blitz

Actori care au crezut în a doua sansa

27 noiembrie 2023

La Hollywood, nu este usor sa îti mentii o cariera de succes....

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Sarcina si sanatatea dentara

27 noiembrie 2023

Veti deveni foarte curând mama? Va fi cea mai frumoasa întâmplare din...

Citeste mai departe
Femina Club

Solutii rapide pentru un ten fin si luminos

27 noiembrie 2023

Stresul si lipsa somnului sunt veritabili dusmani ai tenului. Tern, fara energie,...

Citeste mai departe
Femina Club

Mâncare de bame cu carne

27 noiembrie 2023

500 g carne de vita, 500 g bame, o ceapa, 2 linguri...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2023 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2023 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.