Lumea asa-zis civilizata s-a obisnuit sa traiasca din ce in ce mai confortabil, sa se hraneasca cu alimente din ce in ce mai ispititoare si mai savuroase, dar aceasta placere are si un revers deloc avantajos pentru sanatatea noastra. S-au realizat nenumarate studii care atesta faptul ca trecerea prin foc a hranei noastre cea de fiecare zi inseamna, automat, distrugerea unui mare numar de compusi naturali foarte sanatosi, in locul carora se stabilesc substante nocive, unele cu potential cancerigen, dar care parca ne trag de maneca sa le consumam. Exista totusi si o alternativa la acest mod de alimentatie, vechi de multe mii de ani, numit astazi printr-o sintagma comuna: bucataria fara foc.
Este vorba despre o metoda de preparare a hranei, dar in acelasi timp si practica terapeutica naturista de a se ajuta singuri sa avem o alimentatie sanatoasa. Daca ne axam pe alimentatia fara foc vom beneficia de toate vitaminele si substantele nutritive din alimente, iar organismul va avea parte de o adevarata cura de detoxifiere. Unii dintre noi apeleaza la aceasta dieta in mod permanent, folosind-o ca pe un stil de viata, in timp ce altii o adopta ocazional, atunci cand simt nevoia sa se hraneasca naturist. Cei mai multi insa, din pacate, o ignora sau o hulesc fara motiv.
Care ar putea fi alimentele pe care se bazeaza alimentatia fara foc? Nimic complicat: rosii, castraveti, morcovi, telina, pastarnac, patrunjel, varza, sfecla, salata verde, conopida, ardei, ceapa, usturoi, iaurt, miere, fructe, cereale intregi, seminte sau germeni de legume sau cereale. In cadrul alimentatiei fara foc sunt permise si lactatele, iar in diverse preparate se poate folosi cate un galbenus de ou crud sau un ou de prepelita intreg. Dintre uleiuri, sunt recomandate cel presat la rece si cel de masline virgin. Daca nu puteti renunta in totalitate la paine, aveti voie sa consumati, dar cu masura, paine graham, de secara sau de seminte, in niciun caz paine din faina alba. Legumele si fructele mentionate mai sus pot fi consumate ca atare, in stare proaspata sau in diverse salate, in supe sau sub forma de suc. Pentru ca nu sunt supuse unui tratament termic, iar eventualele bacterii nu pot fi distruse, alimentele trebuie sa fie foarte proaspete, foarte bine spalate si pastrate in conditii igienice deosebite.
Persoanele care au devenit adepte ale hranei vii afirma ca acest mod de alimentatie da rezultate miraculoase chiar si in cazul bolilor celor mai grave, precum cancerul si diabetul, cu conditia sa se respecte cu strictete regimul si sa nu se renunte niciodata la el. Gatitul fara foc ajuta si la prevenirea diverselor afectiuni, la intarirea sistemului imunitar si la pastrarea tonusului fizic si psihic. De altfel, nutritionistii recomanda hrana vie pentru ca aceasta este mai usor digerata de organism, datorita complexului de enzime care se regaseste in alimentele ce o compun. Totodata, specialistii ne recomanda sa renuntam la sare si la otet (fiind permis numai cel de mere, dar cu masura), la preparatele din faina alba, la zahar si la grasimi animale.
Greu de renuntat la aragaz? Nicidecum (mai ales ca vorbim aici despre propria noastra sanatate, averea cea mai de pret ce ne-a fost data)! Ciorbele si supele se consuma reci, zeama fiind preparata din sucuri de legume, suc de tarate sau lactate precum iaurt, sana sau lapte batut. Ciorbele se acresc cu bors, zeama de varza sau suc de lamaie (nu cu "sare de lamaie" ori cu facaturile aduse de prin tarile calde, cu continut infim de suc natural). Bucataria fara foc nu cuprinde numai salate, supe sau ciorbe, ci pot fi gatite si piureuri de fructe sau de legume, creme, sosuri sau deserturi.
Cat despre sanatate, aceasta nu va mai fi pusa in acest fel intre paranteze…
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii