• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 1 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 1 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Lasati deoparte aragazul!

Lasati deoparte aragazul!

24 ianuarie 2013
in Remedii naturale
A A

Lumea asa-zis civilizata s-a obisnuit sa traiasca din ce in ce mai confortabil, sa se hraneasca cu alimente din ce in ce mai ispititoare si mai savuroase, dar aceasta placere are si un revers deloc avantajos pentru sanatatea noastra. S-au realizat nenumarate studii care atesta faptul ca trecerea prin foc a hranei noastre cea de fiecare zi inseamna, automat, distrugerea unui mare numar de compusi naturali foarte sanatosi, in locul carora se stabilesc substante nocive, unele cu potential cancerigen, dar care parca ne trag de maneca sa le consumam. Exista totusi si o alternativa la acest mod de alimentatie, vechi de multe mii de ani, numit astazi printr-o sintagma comuna: bucataria fara foc.

Este vorba despre o metoda de preparare a hranei, dar in acelasi timp si practica terapeutica naturista de a se ajuta singuri sa avem o alimentatie sanatoasa. Daca ne axam pe alimentatia fara foc vom beneficia de toate vitaminele si substantele nutritive din alimente, iar organismul va avea parte de o adevarata cura de detoxifiere. Unii dintre noi apeleaza la aceasta dieta in mod permanent, folosind-o ca pe un stil de viata, in timp ce altii o adopta ocazional, atunci cand simt nevoia sa se hraneasca naturist. Cei mai multi insa, din pacate, o ignora sau o hulesc fara motiv.

Care ar putea fi alimentele pe care se bazeaza alimentatia fara foc? Nimic complicat: rosii, castraveti, morcovi, telina, pastarnac, patrunjel, varza, sfecla, salata verde, conopida, ardei, ceapa, usturoi, iaurt, miere, fructe, cereale intregi, seminte sau germeni de legume sau cereale. In cadrul alimentatiei fara foc sunt permise si lactatele, iar in diverse preparate se poate folosi cate un galbenus de ou crud sau un ou de prepelita intreg. Dintre uleiuri, sunt recomandate cel presat la rece si cel de masline virgin. Daca nu puteti renunta in totalitate la paine, aveti voie sa consumati, dar cu masura, paine graham, de secara sau de seminte, in niciun caz paine din faina alba. Legumele si fructele mentionate mai sus pot fi consumate ca atare, in stare proaspata sau in diverse salate, in supe sau sub forma de suc. Pentru ca nu sunt supuse unui tratament termic, iar eventualele bacterii nu pot fi distruse, alimentele trebuie sa fie foarte proaspete, foarte bine spalate si pastrate in conditii igienice deosebite.

Persoanele care au devenit adepte ale hranei vii afirma ca acest mod de alimentatie da rezultate miraculoase chiar si in cazul bolilor celor mai grave, precum cancerul si diabetul, cu conditia sa se respecte cu strictete regimul si sa nu se renunte niciodata la el. Gatitul fara foc ajuta si la prevenirea diverselor afectiuni, la intarirea sistemului imunitar si la pastrarea tonusului fizic si psihic. De altfel, nutritionistii recomanda hrana vie pentru ca aceasta este mai usor digerata de organism, datorita complexului de enzime care se regaseste in alimentele ce o compun. Totodata, specialistii ne recomanda sa renuntam la sare si la otet (fiind permis numai cel de mere, dar cu masura), la preparatele din faina alba, la zahar si la grasimi animale.

Greu de renuntat la aragaz? Nicidecum (mai ales ca vorbim aici despre propria noastra sanatate, averea cea mai de pret ce ne-a fost data)! Ciorbele si supele se consuma reci, zeama fiind preparata din sucuri de legume, suc de tarate sau lactate precum iaurt, sana sau lapte batut. Ciorbele se acresc cu bors, zeama de varza sau suc de lamaie (nu cu "sare de lamaie" ori cu facaturile aduse de prin tarile calde, cu continut infim de suc natural). Bucataria fara foc nu cuprinde numai salate, supe sau ciorbe, ci pot fi gatite si piureuri de fructe sau de legume, creme, sosuri sau deserturi.

Cat despre sanatate, aceasta nu va mai fi pusa in acest fel intre paranteze…

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Mizerabilii – un musical ce incalca toate regulile

Urmatorul Articol

Durerea, punctul zero al sanatatii

Articole Similare

Remedii naturale

Biserica Sfantul Spiridon – Iasi

30 mai 2022

Monument de arhitectura, Biserica Sfantul Spiridon din Iasi a fost construita intre...

Remedii naturale

“Negrilica”, leacul lui Dioscoride

2 mai 2018

Celebrul medic grec Dioscoride, care era si farmacolog, si botanist, chirurg in...

Remedii naturale

Ce puteti face, daca…

7 martie 2018

...aveti transpiratie urat mirositoare. Se amesteca, în parti egale, apa si otet...

Remedii naturale

Ce puteti face, daca…

5 martie 2018

...va cade parul. Puneti 100 g de busuioc proaspat intr-un litru de...

Remedii naturale

Banana – fructul antistres

21 februarie 2018

Daca pana prin anii 90 bananele constituiau chiar un exotism alimentar in...

Remedii naturale

Bucataria si materiile prime naturale

14 februarie 2018

Asa cum industria farmaceutica de astazi isi datoreaza reusitele practicilor terapeutice traditionale,...

Urmatorul Articol

Durerea, punctul zero al sanatatii

Uriasii care au invins timpul

Misterul si groaza, principiile lui Dürer

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

26 iunie 363 d.Hr. – Moartea împaratului roman Iulian Apostatul

30 iunie 2025

În vara anului 363 e.n., împaratul Flavius Claudius Iulianus, cunoscut în istoriografia...

Citeste mai departe
Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Citeste mai departe
Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Citeste mai departe
Femina Club

Leac redutabil

30 iunie 2025

Suparatoarea acnee are în propolis un remediu valoros. S-a demonstrat ca propolisul...

Citeste mai departe
Femina Club

Ostropel cu aripioare

30 iunie 2025

1 kg aripioare, 125 ml ulei, 2 cepe, 1 morcov, o jumatate...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.