Inca din leagan, pana la varsta cea mai inaintata, pielea – cel mai complex organ de simt uman – ne produce si senzatii neplacute, agasante, intre care mancarimea este probabil prima din "top". Aceasta, deoarece ea, fiind organul care captuseste tesuturile organismului, contine milioane de receptori antrenati sa perceapa orice modificare de mediu. Mancarimea de piele nu este altceva decat o manifestare a unor stari patologice sau maladii. De multe ori, acest simptom este singurul pe care pacientul il prezinta medicului. Diagnosticul in asemenea cazuri devine unul extrem de dificil.
Mancarimea de piele este numita in termeni medicali prurit. El e urmat de scarpinare, fapt ce produce mici leziuni pe unde pot patrunde microbi care dau nastere la infectii secundare ale pielii. Crizele pruriginoase dureaza 5-15 minute, uneori o ora si chiar mai mult. Frecventa si ritmul crizelor nu urmeaza dupa o regula: exista persoane care pot fi chinuite de mancarimea pielii zile in sir, lucru care genereaza un disconfort psihic major. Pruritul poate fi generalizat sau localizat intr-o regiune cutanata mai mult sau mai putin intinsa.
Acest simptom este cunoscut de fiecare individ, deoarece survine din cauze diverse: boli infectioase ale pielii (foliculita, ectima, impetigo, varicela, micozele cutanate, herpes), maladii noninfectioase ale pielii (psoriazis, lichen plan), boli alergice (urticarie, eczema, intoleranta alimentara sau medicamentoasa, dermatita de contact), tulburari digestive (icter din hepatite sau obstacole in caile biliare) ori nervoase, paraziti digestivi sau externi (raie, paduchi), intepaturi de insecte (purici, plosnite, tantari) etc. Foarte rar, pruritul constituie simptom al unor boli grave, cum ar fi cancerul, leucemiile, limfoamele, diabetul zaharat, insuficienta renala cronica, boli psihice.
Frecvent, pruritul apare si din cauza contactului pielii cu diferite substante, cum ar fi detergent, sapun, creme. In aceste cazuri este vorba, de cele mai multe ori, de reactii alergice. Materialul din care este confectionata haina sau metalele atasate vestimentatiei (nichelul de la curele) pot fi, de asemenea, cauze de prurit.
Zonele intime nu sunt nici ele scutite de asemenea probleme deosebit de jenante. Pruritul anal reprezinta senzatia persistenta de mancarime la nivelul tegumentelor din jurul anusului. Aceasta senzatie de mancarime este intensa, persistenta si determina pacientul sa se scarpine, fapt care produce agravarea leziunilor. Mancarimea poate sa apara oricand in cursul zilei, dar este mai accentuata dupa scaun, precum si seara, inainte de culcare. Pruritul este agravat de caldura, umezeala, stres. Pruritul anal poate fi cauzat de variate afectiuni locale si generale.
Din nefericire, exista si cazuri in care cauza pruritului nu poate fi identificata, acestea fiind etichetate ca "prurit anal idiopatic" (de cauza necunoscuta). Dintre cauzele frecvente ale pruritului anal fac parte: u iritatiile din jurul anusului produse de igiena locala defectuoasa, frecarea agresiva a anusului dupa scaun, scaunele diareice multiple u substantele iritante folosite local, ca, de exemplu: diverse sapunuri, creme, parfumuri, unguente folosite pentru diverse boli, anumite tipuri de hartie igienica u infectii locale, cum ar fi candidoze, scabie, herpes u oxiuriaza (paraziti intestinali mici, femela depune ouale in jurul anusului noaptea, determinand o mancarime insuportabila) reprezinta o cauza frecventa la copii, dar si la adulti u bolile anusului: hemoroizi, fisuri, fistule perianale (in jurul anusului), diverse grade de incontinenta anala u tumorile anale reprezinta o cauza rara de prurit anal u boli generale, care pot produce prurit generalizat, mai accentuat la nivelul anusului: insuficienta renala cronica, limfoamele, anemia fierodeficitara, hipertiroidismul u boli de piele localizate in jurul anusului: diverse eczeme, psoriazis, dermatita seboreica, lichenul plan u anumite medicamente, cum ar fi laxativele, unele antibiotice u si alimentele pot agrava pruritul anal: condimentele, citricele, rosiile, cantitatile mari de cafea, bere.
Pentru identificarea cauzelor, apoi a tratamentului adecvat in functie de situatie, un consult la specialist este obligatoriu in prima faza, dupa care se poate recurge cu prioritate la tratamente blande, evident, tot cu respectarea indicatiilor terapeutului. Nu va aventurati sa va autotratati; totusi, la domiciliu, este necesara respectarea unor reguli speciale in asemenea cazuri. Nu purtati haine stramte, evitati tesaturile sintetice, baile indelungate (mai ales in apa fierbinte, care accentueaza senzatia de mancarime). Dupa dus sau baie nu va uscati pielea frecand-o cu un prosop aspru, deoarece acest lucru va irita pielea si mai mult. Tamponati usor corpul cu prosopul, astfel incat acesta sa absoarba apa de pe el. Evitati supraincalzirea, expunerea directa la razele solare, evitati substantele vasodilatatoare care intensifica mancarimea (cofeina, alcoolul, condimentele). De asemenea, evitati, pe cat este posibil, scarpinarea pielii. Aceasta intensifica eliberarea de substante care amplifica si intretin pruritul. E un cerc vicios care trebuie rupt. Taiati unghiile scurt si pastrati-le curate. Evitati medicamentele "indicate" de vecini si folositi numai remediile indicate de specialist.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii