Dezintoxicarea este cea mai importanta metoda de autovindecare, cunoscuta de omenire din cele mai vechi timpuri si usor de observat, chiar in lumea animalelor (atunci cand sunt bolnave, se stie ca acestea nu mananca). Medicina traditionala orientala, in special cea indiana, Ayurveda, demonstreaza, pe baza unei experiente de mii de ani, ca principiul dezintoxicarii este fundamental in terapeutica, si ca, fara respectarea ei, orice remediu (fie el si naturist) va avea doar rezultate partiale.
In traditia umanitatii sunt cunoscute foarte multe metode si tehnici de dezintoxicare, ele fiind indicate atat ca metode profilactice benefice, cat si in tratarea afectiunilor cronice. Aceste metode urmaresc eliminarea produsilor toxici, fie patrunsi din afara (prin alimentatie, respiratie etc.), fie produsi in organism in cursul proceselor patologice. Prin dezintoxicare, simptomatologia va indica evolutia afectiunii spre „in afara”, iar in diversele remedii (in special cele din plante), vor putea sa-si exercite mult mai eficient rolul lor in organism.
Va vom prezenta in continuare o metoda eficienta de dezintoxicare, bazata pe alimentatie. Ea consta dintr-un regim de zece zile, in care alimentatia este bazata exclusiv pe cele 4 cereale Yang (grau, orez, mei si hrisca), fierte sau coapte. Cerealele enumerate, pe care le puteti cumpara din piata, vor fi consumate in cantitati mari, pe saturate, fragmentate in mai multe mese pe zi si preparate prin fierbere sau coacere, adaugandu-se doar apa si sare grunjoasa (dupa gust).
Atentie, deci: NU se prajesc in ulei sau in orice alt adaos! Se mai poate bea apa minerala, care va va aduce un aport satisfacator de saruri minerale. Este preferabil sa folositi orez cu bobul lung – are o valoare terapeutica mult mai ridicata decat cel cu bobul rotund si scurt. E drept ca se fierbe mai greu, dar acest neajuns este pe deplin compensat de efectele lui terapeutice superioare. Este, de asemenea, foarte bun si orezul nedecorticat. Sarea este bine sa fie grunjoasa – este mult mai sanatoasa decat cea fina, de masa. Sarea recristalizata este cel mai putin indicata.
Pentru reusita acestei cure, este obligatoriu sa beti minimum 2 litri de lichid pe zi (apa de fantana sau de izvor, plata sau minerala, zeama de la orez, grau sau hrisca). Nu se consuma apa de la robinet, nici pentru baut, nici pentru fierberea cerealelor. Iata si cateva retete, usor de preparat, care va vor stimula imaginatia:
Turtite de grau (varianta 1)
Graul spalat si uscat se macina (cu o rasnita de cafea), obtinandu-se faina integrala, din care se face o coca doar cu apa si sare. Se lasa la inmuiat 1-2 ore, apoi se fac turtitele care se coc in tava sau tigaie de teflon, fara ulei, la foc mic. Nu este obligatoriu sa le dati numai forma de turtite, ci puteti sa le dati diverse alte forme: covrigi, colaci, batoane etc. Esential este sa fie destul de subtiri, incat sa se patrunda bine, fara a se arde.
Turtite de grau (varianta 2)
Se prepara la fel ca in varianta 1, dar dupa ce se lasa la inmuiat circa 2 ore, li se da forma dorita si se fierb 5-10 minute in apa clocotita, apoi se scot cu ajutorul unei linguri de lemn si se coc la cuptor, la foc mic.
Grau, hrisca sau mei copt (varianta 1)
Se spala bine graul si se pune in tigaie sau ceaun de fonta, cu apa si sare, atat cat sa-l acopere. Se lasa la foc iute, pana se evapora apa si se amesteca incotinuu, pana cand graul isi schimba culoarea, devine crocant si este usor de mestecat. Hrisca si meiul pot fi coapte fara a fi umezite in prealabil.
Grau, hrisca sau mei copt (varianta 2)
Se spala bine graul (hrisca sau meiul) si se pune intr-un vas cu sare si apa suficienta, astfel incat sa fie bine acoperit. Se lasa cateva ore (4-6 ore, dar nu mai mult de 8 ore), apoi se scurge apa, se pun intr-o tava cat mai mare, in strat subtire, si se coc la cuptorul bine incins, 5-10 minute, pana cand graul isi schimba culoarea, devine crocant si este usor de mestecat. Atentie sa nu se arda! A se supraveghea!
Terci de grau
Se pune apa cu sare la fiert. Cand clocoteste se toarna (in ploaie) faina de grau integrala, pana se obtine consistenta dorita. Se fierbe 20-30 de minute.
Supa de orez cu galuste de grau
Din grau macinat, apa si sare se face o coca moale si se lasa la inmuiat 15-25 minute. Se fac galuste mici, care se pun in apa clocotita cu sare, se fierb 10 minute, apoi se adauga orez sau faina de orez.
„Lapte” de grau
Se macina un pumn de grau (la rasnita de cafea – curatata bine), se pune intr-o cana mare si se toarna 300 ml de apa fierbinte, se agita si se lasa la racit. Inainte de a se consuma, se amesteca bine continutul.
Sugeram si alte combinatii: orez fiert cu faina de grau copt sau turtite, pasta de orez etc. Evident insa, cea mai mare eficacitate o au atunci cand sunt crude sau cat mai putin preparate.
Acest regim alimentar simplu si curat determina neutralizarea toxinelor, deschizand si purificand caile naturale de eliminare ale organismului, proces ce permite evolutia spre starea de deplina sanatate a fiintei umane si determina o intinerire a organismului. Datorita compozitiei chimice complexe (glucide, protide, vitamine, factori de crestere, enzime, minerale) in cura de 10 zile cu cereale organismul nu este lipsit de constituentii sai fundamentali.
Este indicat ca in cazul unor afectiuni cronice (cancer, arterita, obezitate, ciroza, reumatism etc.) sa se urmeze mai multe cure de cate 10 zile, cu 3-5 zile pauza intre ele, iar in pauze sa nu se consume alimentele considerate toxice dupa principiile medicinei naturiste: carne, zahar, cafea (si orice contine cofeina), alcool, otet de vin, albus de ou, alimente conservate. Cura pentru o persoana sanatoasa trebuie sa cuprinda minimum 7 cure succesive pe an. In afectiuni serioase severe (cancere, boli de colagen, diabet, TBC etc.) se tine pana la vindecare si inca o perioada dupa vindecare.
IN PAUZE, este indicat sa se manance mai ales alimente specifice sezonului: ridichi (un dezintoxicant foarte puternic), morcovi, patrunjel, marar, ceapa, usturoi, praz, mere, stafide, polen, varza (mai ales rosie), linte, naut, soia (inclusiv preparatele de soia aparute pe piata, mai putin mezelurile de soia), hrean, masline negre, cimbru tanar, maghiran, rozmarin, scortisoara, nucsoara, coriandru, branza si lapte de capra, branza cu mucegai, galbenus de ou, ulei de floarea soarelui si de soia, seminte de dovleac, floarea-soarelui si susan, nuci, zmeura, afin, porumbele, coacaze, fragute, mute, castane.
Este bine sa va orientati mai ales catre alimentele de sezon; natura lucreaza in acest sens, incarcandu-le cu energii specifice, care sustin organismul in sezonul respectiv. De exemplu, alimentele care apar primavara au tendinta de a dezintoxica organismul de reziduurile adunate peste iarna, cele de vara racesc organismul, ajutandu-l sa suporte canicula, cele de toamna il incarca, pregatindu-l pentru iarna, iar cele de iarna au energii calde, care sa combata frigul de afara. Lasati natura autohtona sa va ajute, fiti in armonie cu ea! Nu va repeziti la fructele aduse de peste mari si tari si, e preferabil, nici la trufandale!
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii