Acneea este o maladie a pielii intalnita curent, se estimeaza ca patru din cinci adolescenti iau cunostinta cu ea mai mult sau mai putin intens. De aceea nu e de mirare ca in jurul acestei probleme benigne s-au nascut idei care mai de care mai fanteziste privind factorii care o declanseaza, dar mai ales tratamentele cu ajutorul carora i se vine de hac. Iata o trecere in revista a catorva dintre ele.
1) Se datoreaza proastei alimentatii
Nu. Hrana nu joaca nici un rol in aparitia acneei. In realitate, aceasta afectiune rezulta ca urmare a inchistarii foliculilor pilosi. Ca urmare a fabricarii excesive de sebum, porii se astupa, de unde prezenta punctelor negre sau a comedoamelor ori a microchisturilor albe, urmare a suprainfectarii locale cu o bacterie. Propionibacterium acnes determina aparitia cosurilor (pustule, noduli etc.). Asadar, daca aveti acnee, puteti consuma mezeluri, branzeturi si in general toate produsele care va plac, inclusiv ciocolata. Dar este recomandabil pentru sanatatea in ansamblu a organismului dumneavoastra sa aveti o alimentatie echilibrata.
2) Este o boala a tineretii ce dispare imediat
Nu este chiar falsa aceasta afirmatie, caci majoritatea formelor severe de acnee se regasesc si la tinerii adulti. Dar, contrar a ceea ce se crede, acneea nu are nimic in comun cu lipsa activitatii sexuale, si nu dispare o data cu mariajul. Frecventa mare a cazurilor de acnee in randul adolescentilor se explica prin faptul ca secretarea hormonilor sexuali, mai ales a androgenilor, de catre glandele suprarenale este mai importanta cantitativ in aceasta perioada a vietii. Aceasta secretie hormonala stimuleaza activitatea glandelor sebacee. Contrar credintelor populare, primele manifestari ale acneei nu apar la pubertate, ci mult mai devreme, pe la 6-10 ani, cand glandele suprarenale incep sa sintetizeze hormonii sexuali si incepe sa se produca sebumul. Pe de alta parte se intalnesc forme de acnee la bebelusi de cateva saptamani, ce ar putea avea la origine patrunderea prin placenta a hormonilor mamei. In sfarsit, se stie ca acneea rozacee sau acneea medicamentoasa afecteaza mai ales adulti.
3) Se datoreaza proastei igiene
Nu este adevarat. Formarea comedoamelor care constituie leziunea caracteristica a acneei n-are nici o legatura cu igiena, decurge doar ca urmare a unei prea mari cantitati de sebum in interiorul foliculului. Din contra, unii adolescenti isi agraveaza leziunile curatindu-le prea drastic, ceea ce sporeste procesul inflamator si intarzie cicatrizarea. Spalatul in exces risca de asemenea sa activeze formarea sebumului. Daca suferiti de acnee, evitati sa atingeti cosurile si utilizati pentru spalarea fetei un sapun moale, precum cele pentru copii.
4) Este contagioasa?
Chiar daca leziunile acneice contin o bacterie, Propionibacterium acnes, aceasta boala nu poate fi transmisa altor persoane. De fapt, dezvoltarea bacteriei se face in interiorul foliculului pilos, la adapost de aer si de oxigen.
5) Se vindeca la soare?
In realitate, soarele este un fals aliat al pielii. In prima faza, el usuca leziunile si creste grosimea pielii. In acest moment, cosurile dispar. De asemenea, devin mai putin vizibile din cauza bronzului. Dar, odata bronzul atenuat, leziunile se evidentiaza din nou. Atentie, numeroase medicamente prescrise pentru tratarea acneei, nu tolereaza expunerea la soare. Prin urmare, este mai bine sa va protejati de razele astrului zilei si in orice caz sa nu utilizati ulei de bronzat, caci aplicarea de produse grase pe o piele acneica nu este deloc recomandata.
6) Nu se recomanda machiajul pe o piele acneica
Machiajul este posibil dar cu conditia sa se utilizeze produse non-comedogene, care se gasesc in farmacii. In orice caz, este bine sa va demachiati temeinic in fiecare zi si sa curatati bine pielea dupa stergerea produselor de machiat.7) Nu se recomanda administrarea de pilule contraceptive femeilor cu acnee
Hormonii influenteaza aparitia acneei. Totusi, prezenta acestei afectiuni cutanate nu vine in contradictie cu administrarea unui contraceptiv oral, ceea ce ar putea chiar sa determine ameliorarea bolii. Doar ginecologul ar putea sa prescrie o pilula care sa contina un progestativ cu mai putin androgen, insa suficient dozata din punct de vedere al continutului de estrogen.
Remedii din plante pentru usurarea suferintei
– Faceti un amestec dintr-o lingurita de praf de scortisoara si doua linguri de miere. Aplicati-l pe zona afectata de acnee seara, inainte de culcare si dimineata indepartati-l, cu apa calduta. Efectele benefice se remarca dupa doua saptamani.
– O lingurita de praf de scortisoara este eficace si in combinatie cu o lingura suc de lamaie, aplicatiile fiind facute de asemenea in fiecare seara.
– Usturoiul are puternice efecte anti-acneice; luati un catel de usturoi proaspat, taiati-l pe jumatate si frecati cu el zilnic, in mod repetat, zona afectata de acnee.
– Amestecati sucul de la o lamaie cu o cantitate egala de apa de trandafiri. Aplicati preparatul pe pielea acneica si lasati-l sa actioneze timp de o jumatate de ora. Spalati apoi cu apa calduta. Tratamentul trebuie sa dureze doua saptamani.
– Dati prin storcatorul de fructe o papaya, cu tot cu coaja si seminte si sucul obtinut aplicati-l pe zona cu acnee. La fel de eficient este si sucul de castravete, folosit in aceleasi circumstante.
MIHAELA VLAD
Comentarii