• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 26 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 26 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Orezul – cereala care hraneste omenirea

Orezul – cereala care hraneste omenirea

27 octombrie 2006
in Remedii naturale
A A

Este probabil planta cu cea mai larga folosire in alimentatie, el hranind o mare parte din populatia globului. Insa nu doar calitatile sale nutritive il fac atat de apreciat, in special de asiaticii din rasa galbena, ci si efectele pozitive asupra sanatatii organismului uman. El constituie o importanta sursa de vitamine, ofera corpului o cantitate de energie considerabila, iar ultimele cercetari arata ca poate actiona favorabil chiar impotriva unor maladii grave. Daca vreti, orezul confirma astfel remarca savantului rus Pavlov, care spunea ca „Alimentul este cel mai important factor al mediului extern care influenteaza organismul."

Diabeticii si orezul

      Exista parerea falsa ca persoanelor diagnosticate cu diabet le-ar face rau consumul de orez. Efectele acestuia asupra zaharului din sange sunt complexe. Ele variaza in functie de cantitatea de amiloza – una dintre cele doua molecule constitutive ale amidonului (cu cat e mai putina, cu atat glicemia creste), in functie de gradul de prelucrare (glicemia creste direct proportional cu cresterea gradului de transformare a orezului) si in functie de procedeul prepararii pentru mancat.

In mod oarecum paradoxal pentru noi, cel mai periculos pentru diabetici este orezul din localurile cu specific chinezesc, japonez sau thai: sarac in amiloza, rafinat si fiert pentru a favoriza digestia amidonului, face sa creasca si nivelul de zaharuri din sange. Cel mai indicat orez pentru diabetici este cel integral, datorita fibrelor insolubile pe care le contine. Anumiti fabricanti realizeaza asa-numitul orez expandat, la care indexul glicemic este scazut. In ce priveste bobul destinat „fierberii rapide”, acesta mareste glicemia in general, insa exista si exceptii.

Inlocuitor al laptelui matern

      Oarecum ciudata, legatura dintre hrana primordiala a individului uman (am numit astfel laptele matern) si ceea ce se cheama „lapte de orez”, totusi exista. Atunci cand se pune problema inlocuirii laptelui de la sanul mamei cu ceva similar, dar natural – deci nu cu lapte praf – principalii doi substituenti invocati sunt laptele de vaca si cel de soia. Numai ca anumiti copii sunt alergici la ambele tipuri. In shimb, orezul e mai bine tolerat, de unde si ideea realizarii din el a unui lapte imbogatit cu doi aminoacizi naturali necesari nou-nascutului, dar putin prezenti in orez. Originala formula a reprezentat de altfel si subiectul unui studiu pe nou-nascuti, fara ca medicii sa cunoasca precis lotul-tinta si lotul-martor. Rezultatul a fost ca in markerii sangvini nu s-a observat nici o diferenta (cu exceptia continutului de aminoacizi), cresterea copiilor a fost normala si toleranta buna.

Leac contra cancerului

      Avand in vedere gravitatea extrema a acestei boli devastatoare, ideea de a atribui unui aliment cum este orezul calitati anticancerigene pare de-a dreptul senzationala. S-a pornit de la constatarea ca riscul de cancer la colon si la san (doua dintre principalele cauze de deces mentionate de oncologi) este mai scazut in tarile mari consumatoare de orez. Cercetatorii britanici care au realizat studii in acest sens au aratat recent ca tarata de orez contine mai multi compusi care inhiba cresterea tumorilor maligne pe zonele mentionate ale organismului. }inand cont de acest element, se recomanda consumul de orez integral sau brun, in locul celui alb, din care au fost indepartate, prin procedee industriale, anumite elemente favorabile unui bun echilibru al corpului nostru.

Fiert sau expandat?

      In comparatie cu orezul integral, cel alb contine de doua-trei ori mai putina vitamina B3, de trei-patru ori mai putin magneziu, de doua ori mai putin mangan, de peste doua ori mai putin calciu, de sase ori mai putina vitamina E si lista poate continua; in schimb, are un procent mai ridicat de glucide. In general, este mai putin nutritiv. In plus, rafinarea si decorticarea fac sa dispara aproape total vitamina B1. In tarile unde orezul alb este aliment de baza, anumite carente alimentare ameninta populatia.

De exemplu, boala asociata unei carente de vitamina B1 este beri-beri, ea provocand insuficienta cardiaca si tulburari neurologice. Pentru contracararea unor asemenea neajunsuri, cercetatorii au dezvoltat o tehnologie care permite ca o parte din vitaminele si mineralele continute de tarata de orez sa treaca in bob; este vorba despre orezul expandat sau convertit. Astfel tratat, orezul alb retine 80% din vitaminele si mineralele existente in bobul integral, fata de numai 5%, cat raman in orezul prelucrat industrial. Asadar, aceasta cereala inseamna hrana si sanatate deopotriva, cu conditia sa alegem si sortimentul cel mai potrivit.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

McCartney isi ia avocati… regali

Urmatorul Articol

Frigiderul ca tentatie nocturna

Articole Similare

Remedii naturale

Biserica Sfantul Spiridon – Iasi

30 mai 2022

Monument de arhitectura, Biserica Sfantul Spiridon din Iasi a fost construita intre...

Remedii naturale

“Negrilica”, leacul lui Dioscoride

2 mai 2018

Celebrul medic grec Dioscoride, care era si farmacolog, si botanist, chirurg in...

Remedii naturale

Ce puteti face, daca…

7 martie 2018

...aveti transpiratie urat mirositoare. Se amesteca, în parti egale, apa si otet...

Remedii naturale

Ce puteti face, daca…

5 martie 2018

...va cade parul. Puneti 100 g de busuioc proaspat intr-un litru de...

Remedii naturale

Banana – fructul antistres

21 februarie 2018

Daca pana prin anii 90 bananele constituiau chiar un exotism alimentar in...

Remedii naturale

Bucataria si materiile prime naturale

14 februarie 2018

Asa cum industria farmaceutica de astazi isi datoreaza reusitele practicilor terapeutice traditionale,...

Urmatorul Articol

Frigiderul ca tentatie nocturna

Expeditii pentru cucerirea Pacificului

Winnetou a fost... femeie!

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

19 iunie 1953 – Executia sotilor Rosenberg

23 iunie 2025

În seara zilei de 19 iunie 1953, închisoarea Sing Sing din New...

Citeste mai departe
Blitz

Tom Cruise, actor si cascador

23 iunie 2025

Într-o epoca în care efectele speciale generate pe calculator domina industria cinematografica,...

Citeste mai departe
Blitz

Milenii de exploatare a sarii

23 iunie 2025

Rezultatele a 20 de ani de cercetare arheologica în vechea zona de...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Urgente pe canicula

23 iunie 2025

Este foarte limpede ca transformarile climatice anuntate de meteorologi au si o...

Citeste mai departe
Femina Club

„Secretele” rujurilor

23 iunie 2025

Pentru a fi... senzuale, netede si catifelate, buzele se îngrijesc la fel...

Citeste mai departe
Femina Club

Rizoto cu limba de vitel

23 iunie 2025

O ceasca orez, o limba de vitel, o ceapa, 1 morcov, 1...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.