Este probabil planta cu cea mai larga folosire in alimentatie, el hranind o mare parte din populatia globului. Insa nu doar calitatile sale nutritive il fac atat de apreciat, in special de asiaticii din rasa galbena, ci si efectele pozitive asupra sanatatii organismului uman. El constituie o importanta sursa de vitamine, ofera corpului o cantitate de energie considerabila, iar ultimele cercetari arata ca poate actiona favorabil chiar impotriva unor maladii grave. Daca vreti, orezul confirma astfel remarca savantului rus Pavlov, care spunea ca „Alimentul este cel mai important factor al mediului extern care influenteaza organismul."
Diabeticii si orezul
Exista parerea falsa ca persoanelor diagnosticate cu diabet le-ar face rau consumul de orez. Efectele acestuia asupra zaharului din sange sunt complexe. Ele variaza in functie de cantitatea de amiloza – una dintre cele doua molecule constitutive ale amidonului (cu cat e mai putina, cu atat glicemia creste), in functie de gradul de prelucrare (glicemia creste direct proportional cu cresterea gradului de transformare a orezului) si in functie de procedeul prepararii pentru mancat.
In mod oarecum paradoxal pentru noi, cel mai periculos pentru diabetici este orezul din localurile cu specific chinezesc, japonez sau thai: sarac in amiloza, rafinat si fiert pentru a favoriza digestia amidonului, face sa creasca si nivelul de zaharuri din sange. Cel mai indicat orez pentru diabetici este cel integral, datorita fibrelor insolubile pe care le contine. Anumiti fabricanti realizeaza asa-numitul orez expandat, la care indexul glicemic este scazut. In ce priveste bobul destinat „fierberii rapide”, acesta mareste glicemia in general, insa exista si exceptii.
Inlocuitor al laptelui matern
Oarecum ciudata, legatura dintre hrana primordiala a individului uman (am numit astfel laptele matern) si ceea ce se cheama „lapte de orez”, totusi exista. Atunci cand se pune problema inlocuirii laptelui de la sanul mamei cu ceva similar, dar natural – deci nu cu lapte praf – principalii doi substituenti invocati sunt laptele de vaca si cel de soia. Numai ca anumiti copii sunt alergici la ambele tipuri. In shimb, orezul e mai bine tolerat, de unde si ideea realizarii din el a unui lapte imbogatit cu doi aminoacizi naturali necesari nou-nascutului, dar putin prezenti in orez. Originala formula a reprezentat de altfel si subiectul unui studiu pe nou-nascuti, fara ca medicii sa cunoasca precis lotul-tinta si lotul-martor. Rezultatul a fost ca in markerii sangvini nu s-a observat nici o diferenta (cu exceptia continutului de aminoacizi), cresterea copiilor a fost normala si toleranta buna.
Leac contra cancerului
Avand in vedere gravitatea extrema a acestei boli devastatoare, ideea de a atribui unui aliment cum este orezul calitati anticancerigene pare de-a dreptul senzationala. S-a pornit de la constatarea ca riscul de cancer la colon si la san (doua dintre principalele cauze de deces mentionate de oncologi) este mai scazut in tarile mari consumatoare de orez. Cercetatorii britanici care au realizat studii in acest sens au aratat recent ca tarata de orez contine mai multi compusi care inhiba cresterea tumorilor maligne pe zonele mentionate ale organismului. }inand cont de acest element, se recomanda consumul de orez integral sau brun, in locul celui alb, din care au fost indepartate, prin procedee industriale, anumite elemente favorabile unui bun echilibru al corpului nostru.
Fiert sau expandat?
In comparatie cu orezul integral, cel alb contine de doua-trei ori mai putina vitamina B3, de trei-patru ori mai putin magneziu, de doua ori mai putin mangan, de peste doua ori mai putin calciu, de sase ori mai putina vitamina E si lista poate continua; in schimb, are un procent mai ridicat de glucide. In general, este mai putin nutritiv. In plus, rafinarea si decorticarea fac sa dispara aproape total vitamina B1. In tarile unde orezul alb este aliment de baza, anumite carente alimentare ameninta populatia.
De exemplu, boala asociata unei carente de vitamina B1 este beri-beri, ea provocand insuficienta cardiaca si tulburari neurologice. Pentru contracararea unor asemenea neajunsuri, cercetatorii au dezvoltat o tehnologie care permite ca o parte din vitaminele si mineralele continute de tarata de orez sa treaca in bob; este vorba despre orezul expandat sau convertit. Astfel tratat, orezul alb retine 80% din vitaminele si mineralele existente in bobul integral, fata de numai 5%, cat raman in orezul prelucrat industrial. Asadar, aceasta cereala inseamna hrana si sanatate deopotriva, cu conditia sa alegem si sortimentul cel mai potrivit.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii