Piperul este un condiment ultraraspândit, foarte apreciat, însa nu de putine ori si nerecomandat pentru consum persoanelor cu anumite afectiuni, în special ale sistemului digestiv. Cu toate acestea, el ramâne – indiferent de soiul plantei propriu-zise – un redutabil remediu natural dintre cele foarte numeroase pe care le putem identifica în preparatele culinare.
Mai întâi de toate, piperul (negru, alb, rosu, piper de Cayenne) este un stimulent digestiv foarte bun, favorizând salivatia si producerea sucului gastric. Piperina pe care o contine stimuleaza producerea de endorfine, cum sunt melanocitele care trateaza maladia vitiligo si, de asemenea, lupta contra depresiei. Este totodata febrifug, antiinflamator, antibacterian, putând fi utilizat în durerile dentare sau reumatismale, în contuzii s.a.m.d. Formele de preparare pentru uzul terapeutic sunt pulberea, granulele si uleiul esential. În mod uzual, piperul e indicat în tulburarile digestive (greata, constipatie, balonari), depresii, afectiuni cutanate (vitiligo), febra, contuzii. Extern, ca febrifug, se pun în apa pentru baie câteva picaturi de ulei esential, care stimuleaza transpiratia si face sa scada febra. Prin ungerea zonelor cu vitiligo (afectiune a pielii ce provoaca depigmentarea acesteia) stimuleaza melanocitele, iar în comprese reci amelioreaza durerile si reduce umflaturile cauzate de lovituri. Ca antibacterian, trateaza durerile dentare. Intern, este un bun stimulent, favorizând secretiile gastrice si ajutând astfel la o buna digestie, la alungarea greturilor si a constipatiei, a balonarilor si flatulentei, a lipsei de apetit. Este si antiacid: piperina (alcaloid) reduce aciditatea din cavitatea bucala, stimuleaza salivatia si protejeaza dintii, iar în acelasi timp combate depresiile.
Piperul rosu are proprietati antiinflamatoare, antiseptice si antispasmodice, care fac ca uleiul sau esential sa fie eficient în caz de dureri reumatice si articulare (artrita, artroza, tendinite, curbaturi, dar si în crize de guta), în raceala, gripa si afectiuni ale cailor respiratorii (se pun câteva picaturi în baie sau se fac inhalatii), tulburari intestinale etc. Ca vasoconstrictor, piperul rosu lupta împotriva hipertensiunii si problemelor circulatiei sanguine, iar ca antispasmodic, folosit pentru masaje, combate balonarile, greata sau problemele intestinale.
Alte indicatii terapeutice confirmate ca efect pozitiv sunt în scaderea vitalitatii (piperul rosu e un bun tonic) si, la femei, în dereglarile de menstruatie, fiind un antispasmodic si vasoconstrictor. De retinut în mod special ca piperul rosu, ca remediu, nu se foloseste în proceduri interne!
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii