Racoarea mult-cautata la vreme de vara torida nu-si poate gasi o mai buna alinare decât la piscina. În general, cei care frecventeaza aceste locuri publice de agrement cunosc pericolele la care se expun, însa uneori informatiile pe care le detin sunt deformate, chiar eronate sau unii pasionati ai scaldatului în bazine pur si simplu nu inteleg de ce li se întâmpla anumite lucruri nesanatoase. Desigur, v-ati întrebat uneori de ce aveti ochii rosii dupa ce ati intrat cu totul în apa piscinei, deci si cu capul. Aproape imediat, cei mai multi vor raspunde: de la clorul cu care se dezinfecteaza apa! Din pacate, lucrurile nu stau deloc astfel, explicatia relevând o realitate mult mai grava.
Scenariul „clasic” este, asadar cam acesta: mergi la piscina, te arunci în apa, te balacesti o vreme, deseori facând si pe scufundatorul, iar la iesire constati ca ochii ti s-au înrosit si, aproape nebagat în seama, apare si un mic disconfort local sub forma de arsura usoara. Nu, nu e clorul de vina, ci – trebuie sa mentionam o realitate jenanta, însa ultraraspândita si cunoscuta ca atare – urina din apa determina problema cu pricina. Fiindca, da: clorul nu poate veni de hac tuturor murdariilor din apa piscinei. Ba, mai mult, chiar combinatia dintre clor si urina raspândita în bazin de unii dintre cei ce se scalda da senzatia neplacuta de mâncarime si produce înrosirea zonei oculare.
Urina din piscina reduce concentratia de clor si produce un agent iritant. Mai exact, acidul uric si azotul, murdaria corporala a sutelor de persoane care se scalda în aceeasi apa, transpiratia si clorul – toate acestea la un loc dau nastere unor molecule toxice ( clorura de cianogen, triclorura de azot) responsabile atât de iritarea ochilor, cât si de mâncarimi ale pielii, pâna la probleme ale aparatului respirator. Iar pentru a ne edifica asupra nivelului de informare al populatiei despre aceste probleme, amintim un studiu american, care a aratat ca peste un sfert din obisnuitii piscinelor erau convinsi ca iritarea ochilor e determinata de un compus chimic introdus în apa pentru a indica în ce masura aceasta contine si urina.
Totodata, 71% din subiecti s-au referit la concentratia de clor. În realitate, cercetatorii au accentuat ideea ca, de fapt, „ochii înotatorilor sunt indicatorii cei mai potriviti ai faptului ca piscina a fost contaminata cu urina”. În acest sens, în ideea implicita ca sanatatea depinde foarte mult si de cei 7 ani de-acasa, s-a încercat responsabilizarea scaldatorilor si prin intermediul unei brosuri în care li se recomanda sa se spele bine înainte de a intra în bazin si, desigur sa nu urineze în apa. Vorbim însa despre americani, acest lucru nu se petrece la noi…
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii