Mai mult un simptom decat o maladie in sine, durerile de spate reprezinta unul dintre principalele motive pentru care oameni din intreaga lume merg sa consulte medicul. De la factori ereditari, patologii ale coloanei pana la schimbarile atmosferice sunt extrem de numerosi factorii care influenteaza aparitia acestor neplacute simptome.
– Patologii ale discurilor intervertebrale ori ale ligamentelor;
– Deformari vertebrale de la nastere;
– Afectiuni degenerative (artroze, anchiloze etc.);
– Pozitie defectuoasa a coloanei in activitati curente ale vietii (munca, sofat, stat in banca sau la birou, somn);
– Practicarea unor activitati fizice prost alese si intr-o maniera excesiva;
– Contracturi musculare prost tratate sau neglijate;
– Sarcina si maternitatea. Durerile apar ca urmare a tendintei intalnite la majoritatea femeilor gravide, de a sta aplecate spre spate, pentru a contrabalansa greutatea suplimentara. Problemele se agraveaza dupa nastere, caci tinerea bebelusului in brate reprezinta o noua solicitare pentru coloana deja solicitata;
– Exploziile hormonale la femei. In timpul menstruatiei numeroase femei se plang de dureri de spate, ce apar ca urmare a congestiei pelviene;
– Surmenaj, obezitate.
Masuri preventive
In ciuda aparentei sale soliditati, coloana vertebrala este extrem de sensibila. Multi dintre noi nu sunt constienti de acest lucru si se suprasolicita. Respectarea unor reguli generale ramane cea mai utila modalitate de a evita aparitia lombalgiilor.
– Practicati cu regularitate, dar nu excesiv, o activitate sportiva. Sedentarismul poate fi un important factor declansator. Nu uitati sa va incalziti inainte de antrenament, efectuand cateva exercitii usoare de stratching.
– Intindeti-va spatele imediat dupa ce v-ati trezit. Puneti ceasul sa sune cu cateva minute inainte de ora preconizata, timp suficient sa zaboviti in pat pentru a va dezmorti coloana.
– Pliati genunchii atunci cand ridicati de jos un obiect. De asemenea, evitati sa carati greutati prea mari. Aceasta recomandare este valabila si pentru scolari, care de multe ori cara serviete mult prea grele pentru varsta si statura lor. Incercati sa nu depaseasca 3-4 kilograme. In cazul in care acestea cantaresc mai mult, este bine sa optati pentru un model de ghiozdan cu roti.
– Corectati-va pozitia cand stati pe scaun. Multi oameni au tendinta de a cambra excesiv spatele sub pretextul de a-l tine drept. In realitate, cea mai buna pozitie este cea naturala. Reglati scaunul de la birou astfel incat sa va asigure o pozitie corecta a coloanei si nu uitati sa va destindeti din cand in cand. Ridicati-va si faceti cateva intinderi o data la fiecare 30 de minute. Asigurati-va ca ecranul calculatorului este situat la inaltimea potrivita, astfel incat sa nu stati aplecati sau incomod. Puneti ambele talpi pe podea si nu stati picior peste picior, deoarece astfel ingreunati circulatia sangelui, iar coloana nu va sta dreapta. Foarte indicate sunt birourile prevazute cu o stinghie pe care sa se sprijine picioarele. Nu stati cu barbia in afara, deoarece muschii gatului vor fi astfel incordati. De asemenea, cand vorbiti la telefon tineti receptorul cu mana, nu cu umarul.
– Cat priveste pozitia in picioare, vegheati ca bazinul sa fie usor scos in spate, pieptul in afara, umerii relaxati.
– In pozitie culcata, daca aveti obiceiul de a dormi pe burta, asigurati-va ca salteaua este buna, fara denivelari, si incercati sa nu folositi perna. Daca totusi tineti la aceasta, puneti-o mai degraba sub abdomen decat sub cap. Daca dormiti pe spate sau pe o parte, salteaua trebuie sa fie mai moale.
Remedii fitoterapeutice
– Coada-calului. Are efect remineralizant, ajuta la repararea cartilajelor si a leziunilor musculare, reduce inflamatia si durerea. Luati zilnic 15-20 de picaturi de tinctura diluate intr-un pahar cu apa.
– Salcia. Are proprietati antiinflamatorii si analgezice. Luati 20 de picaturi de tinctura de trei ori pe zi, sau sub forma de capsule, potrivit prospectului fabricantului.
– Varza. Compresele cu foi proaspete de varza au actiune antiinflamatorie si analgezica. Striviti cateva frunze, puneti-le pe zonele dureroase si aplicati deasupra lor un bandaj. Schimbati-le dupa 24 de ore.
MIHAELA VLAD
Comentarii