Medicina noastra traditionala foloseste, de cel putin câteva sute de ani, preparate din paducel în peste 50 de afectiuni, în primul rând pentru tratarea maladiilor cardiace si a celor nervoase. Se pare ca nu exista în natura un prieten mai bun al inimii decât paducelul, care intra în categoria remediilor cu cea mai mare eficienta în prevenirea si tratarea bolilor cardiace si vasculare, mai ales daca acestea au la baza un substrat nervos.
Dintre aceste afectiuni pot fi mentionate: – insuficienta cardiaca manifestata prin miocardita, cardiopatie ischemica (dureroasa sau nedureroasa) si riscul acceselor de angina pectorala; – hipertensiune arteriala si tensiune oscilanta, care sunt reglate prin îmbunatatirea vascularizatiei; – tulburari de ritm cardiac cu extrasistole, palpitatii, tahicardie paroxistica, aritmii, spasme vasculare si bufeuri congestive; – ateroscleroza coronariana, cu blocarea sau reducerea fluxului de sânge oxigenat de la inima spre creier, tratamentele având rolul de a îmbunatati circulatia la nivelul scoartei cerebrale si de a preveni accidentele cerebrale (congestii); – nevroze cardiace si stari de excitabilitate cu aritmie perceptibila.
Un tratament cu paducel bine condus are rol esential în calmarea sistemului nervos, intervenind în: – stari de nervozitate si distonii neurovegetative (spaime, atacuri de panica, ameteli, migrene, tiuituri în urechi); – emotivitate excesiva la persoane cu labilitate psihica, sensibile, irascibile si permanent agitate; – insomnii, dureri de cap, oboseala, stari de anxietate si depresie psihica; – agresivitate si tulburari de comportament la copiii impulsivi, cu tendinte spre batai, distrugeri, tipete, violente verbale. S-a constatat ca paducelul are un rol important în oxigenarea si hranirea celulelor nervoase, marind capacitatea de aparare a organismului.
De multa vreme au fost constatate actiuni favorabile în prevenirea si combaterea tulburarilor de pubertate si de menopauza, cu bufeuri, insomnii sau stari de nervozitate si neliniste la femei. Alte efecte au fost evidentiate în reducerea colesterolului, în unele afectiuni digestive (diaree, dizenterie, dispepsie, litiaza biliara), iar în uz extern, contra unor boli de piele (panaritiu, lichen, bataturi, mâncarimi pe talpi si între degetele picioarelor).
La persoanele de vârsta înaintata, paducelul este cel mai bun remediu în fazele de degenerare a cordului, previne alterarea capacitatii mentale specifice senilitatii, îndeparteaza depresiile psihice si simptomele bolii Alzheimer. Creste cu 40% capacitatea de efort fizic si intelectual, respiratia este mai bine reglata, iar inima are o rezistenta sporita la solicitarile îndelungate si la stresul cotidian.
Pentru tratamente, de la paducel se folosesc frunzele, florile si fructele – în amestec sau separat, formele de utilizare fiind infuzia si decoctul, tinctura, siropul (din flori si miere), pulberea (din flori uscate), vinul (din flori, în cantitati egale cu vâsc, macerate în vin alb).
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii