Pentru persoanele care au legaturi directe sau ocazionale cu universul rural, informatiile de mai jos nu vor constitui chiar o surpriza, dar din pacate cei mai multi suntem „îmbibati” cu pareri preconcepute si cu reguli impuse drept legi vitale, desi în realitate aproape întru totul aleatoriu. Asadar, ne vom referi la un furaj, cu precizarea ca nu e deloc cazul sa întoarcem fata a dezgust, considerând ca furajele constituie exclusiv hrana pentru animalele erbivore. Plantele respective în sine sunt sau pot fi foarte bine si remedii pentru oameni, în nebanuit de multe afectiuni. Cum ar fi, de pilda, binecunoscuta lucerna!
Nu întâmplator, aceasta planta este denumita si „parintele tuturor plantelor”, datorita efectelor sale terapeutice deosebite. În scop medical se folosesc frunzele, din care se obtine un extract natural. În lucerna se gasesc opt aminoacizi esentiali. Ea contine o cantitate mare de beta-caroten, vitaminele B, C, D, E si K, minerale (potasiu, fier, calciu, fosfor). Extractul natural de lucerna este antipiretic (scade febra), un excelent detoxifiant, creste imunitatea, mareste forta fizica si pofta de viata. Prin continutul ridicat de vitamina K, previne sângerarile si faciliteaza coagularea sângelui, amelioreaza considerabil tulburarile digestive acute si cronice (balonarea, lipsa poftei de mâncare); este utila în ulcer (se foloseste frecvent în tratamentul ulcerului aparut la nivelul esofagului, stomacului sau intestinului subtire, ca o consecinta a scaderii rezistentei mucoasei fata de enzimele digestive); contine mari cantitati de vitamina U (la fel ca varza cruda sau zeama de varza).
Extractul natural de lucerna are actiune alcalinizanta, neutralizând aciditatea gastrica; este laxativ, combate diareea severa, care deseori poate fi cauzata de carenta vitaminei K; este un foarte bun diuretic, e util în terapia cistitelor acute si cornice, precum si în tratarea prostatitelor. Principiile active din lucerna actioneaza lent, dar eficient. Ele reduc pierderile sanguine excesive din timpul ciclului, au efect antihipertiroidian, usureaza absorbtia si utilizarea glucidelor, a proteinelor si a calciului, fortifica sistemul imunitar.
Nu în ultimul rând, lucerna este foarte indicata în tratamentul micozelor, încetineste procesul de îmbatrânire, asigura un somn odihnitor. Având în vedere continutul crescut în numeroase vitamine liposolubile si faptul ca acestea se acumuleaza în organism, utilizarea extractului natural din frunze de lucerna se recomanda pentru doua-trei luni, dupa care se va face o pauza de o luna (valabil mai ales la persoanele cu afectiuni cronice). De asemenea, pacientii care urmeaza un tratament cu anticoagulante pot consuma extract de lucerna sau alte produse cu vitamina K numai cu aviz de specialitate.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii