Vom incepe prin a spune – poate exagerand, dar numai putin – ca daca o persoana oarecare nu a dormit niciodata in fan, aceea nu si-a trait viata pe deplin. Si nu este vorba despre vreun moft al mediilor mondene ori un obicei „taranesc” de luat in ras; aceasta este o practica obisnuita, in special la crescatorii de animale din zonele de deal si de munte, care le aducea si le aduce mari beneficii in planul sanatatii. Mai nou, ea a devenit un gen de procedura terapeutica naturala, aflata pe lista ofertelor pensiunilor agroturistice din zone precum Muntii Apuseni, Fagaras si Brasov, Harghita si Suceava.
O baie de natura
Depasind aspectul asa-zis brut al problemei (de pilda, dormitul efectiv in fanar, pe fanul care poate fi uscat sau proaspat cosit), remarcam ca statul in fan a dobandit si o nuanta stiintifica, terapia respectiva aplicandu-se dupa anumite reguli si in moduri tot mai diversificate. Astfel, se folosesc cazi de lemn incalzite cu pietre incinse peste care s-a presarat sare, inauntru fiind amenajat un pat de fan, in care pacientul se scufunda pana la gat, ca intr-o baie, dar o baie uscata.
In functie de preferinte si de afectiuni, se pot utiliza in mod selectiv anumite amestecuri de plante, intre care se pot numara nu numai cel care cresc in salbaticie pe dealuri si munti, ci si flori mai apropiate de casa omului, precum teiul ori musetelul. Foarte important este ca ele sa fie recoltate din zone curate, aflate departe de puncte industriale si de sosele, unde nu exista poluare. De asemenea, cel mai sanatos fan este cel „ajutat” cu ingrasaminte naturale (gunoi de grajd) si deci de pe terenuri netratate cu azotati sau cu alte chimicale.
Beneficii nelimitate
Ce se intampla, de fapt, in baile uscate de fan despre care vorbim? Aerul cald care actioneaza asupra numeroaselor plante din fan provoaca eliminarea uleiurilor volatile din acestea, printr-un efect similar celui din aromaterapie. Acestea patrund in pielea pacientului si mai departe in intregul organism, motiv pentru care este bine ca peste fanul in care se „imbaiaza” acesta, e bine sa se puna o patura dintr-o tesatura naturala, care va ajuta sa nu se piarda elementele volatile eliberate de plante. Totodata, subiectul inhaleaza acest aer purificat si binefacator.
Procedura are, practic, recomandari nelimitate, cu o singura exceptie: nu trebuie sa fie aplicata persoanelor alergice la florile de fan. Ea dureaza de regula intre 30 de minute si o ora, iar practicarea zilnica, pentru cei care si-o pot permite, e de preferat sa se intinda pe durata a doua-trei saptamani. Efectele se vor observa pe termen lung. Printre cele mai vizibile sunt detoxifierea organismului si relaxarea generala, atat in planul fizic, cat si in cel psihic, tratarea reumatismelor, a afectiunilor aparatului respirator, a insomniilor, a starilor de anxietate si a surmenajului etc.
* * *
Efecte similare se obtin si dormind peste noapte in fan sau – ceva mai slabe, dar oricum pozitive – folosind acasa saltele si perne umplute cu fan, in locul celor din burete ori din alti produsi sintetici moi, confortabili, dar nu neaparat si sanatosi. Amintim ca, in cadrul terapiilor cu (flori de) fan sunt incluse si baile cu apa ori sauna in care se folosesc plante din flora spontana, dar despre care vom vorbi intr-un articol viitor.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii