In goana oarba pentru gasirea unor alimente care sa hraneasca un numar cat mai mare de oameni, dar si sa aduca profituri fabuloase, unele produse naturale cu importante calitati terapeutice au ajuns intre doua fronturi, fiind cand calificate drept miraculoase, cand demonizate. Soia este intr-o asemenea situatie, mai ales dupa modificarea sa genetica pentru cultura si consumul uman, lucru care se pare ca a transformat-o si din leguma-medicament in ceva potential nociv, in special pentru copii. Exista formule de lapte cu proteine din soia pentru sugarii alergici la proteinele din lapte de vaca, intoleranta la lactoza si deficite enzimatice congenitale, ceea ce face din proteinele din soia o alternativa utila in alimentatia acestor copii.
Exista totusi suspiciunea riscului aparitiei unor defecte de crestere si dezvoltare la copiii care consuma proteine din soia. S-a observat ca in special baietii care sunt hraniti cu formule care includ soia risca la maturitate sa aiba organe sexuale insuficient dezvoltate si fertilitate redusa. De asemenea, riscul de ginecomastie (dezvoltarea tesutului mamar la barbat) este mai mare. Toate aceste efecte sunt puse pe seama fitoestrogenilor din soia, analogi naturali ai hormonilor sexuali feminini. De asemenea, femeile care au o cantitate mare de soia in dieta (fie ca parte a unui regim vegetarian, fie sub forma de soia ascunsa in diverse produse alimentare) nasc copii cu o greutate mai mica, cu probleme de dezvoltare a creierului si mai predispusi la probleme ale glandei tiroide.
Consumul de produse din soia poate cauza si reactii alergice, corpul percepand leguma ca fiind daunatoare si producand substante pentru a se apara. Alergia nu apare la primul contact cu aceste produse, corpul neavand timp sa dezvolte anticorpi. Intoleranta la soia apare chiar dupa 48 de ore de la un consum anterior si o putem recunoaste dupa simptome precum: acnee, dermatita atopica, colita, conjunctivita, diaree, eczeme, febra, hipotensiune, stari de voma, mancarimi, respiratie dificila. Pentru a scapa de intoleranta la produsele din soia trebuie evitate ingredientele modificate genetic, care presupun o procesare puternica, cum sunt, de exemplu, concentratele de proteina din soia.
Produsele din soia trebuie sa fie completate de legume, cereale integrale, carne slaba. Intrucat moderatia este cheia sanatatii, evitati consumul excesiv de produse pe baza de soia. Cititi cu atentie etichetele pentru paine, mezeluri, inghetata, dulciuri, batoane pentru slabit, hamburgeri si alte tipuri de fast-food, fulgi de cereale, diverse formule pentru regimul vegetarian sau de post, dulciuri si, in general, orice aliment procesat industrial. Etichetele nu contin intotdeauna trimiteri explicite la soia, insa continutul poate fi ascuns sub denumiri ca „proteina vegetala”.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii