• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 16 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 16 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Un „prieten” pe nedrept uitat

Un „prieten” pe nedrept uitat

6 august 2014
in Remedii naturale
A A

O leguma cu o varsta respectabila, deopotriva gustoasa si cu importante virtuti nutritive si terapeutice, astazi a intrat la noi într-o nemeritata uitare. Vorbim despre nap – una dintre primele legume care au atras atentia oamenilor aflati în cautarea unor surse de hrana cat mai avantajoase din toate punctele de vedere. Grecii, egiptenii si persii hraneau cu napi sclavii, iar romanii considerau ca acestia reprezinta un aliment al paturilor sociale inferioare, dar cu timpul leguma a iesit din categoria „pentru sclavi” . De pilda, în Evul Mediu timpuriu, napul copt în carbuni era considerat o delicatesa si deseori era servit ca garnitura la carne.

El poate fi copt, fiert, umplut, din el se coc budinci si se prepara tocane ori salate. Se poate pastra în loc racoros o lunga perioada de timp, fara a-si pierde calitatile sale terapeutice; este usor absorbit de organism si recomandat pentru dieta bebelusilor. Din pacate, odata cu trecerea sa în categoria legumelor „simple”, au fost pierdute si multe secrete de prelucrare, preparare si retetele bucatelor pe baza de napi.

 Napul este considerat de mii de ani un mijloc excelent de curatare a organismului de toxine. Leguma cruda contine pana la 9% zahar, o cantitate foarte mare de vitamina C (de doua ori mai mult decat în alta leguma radacinoasa), vitaminele B1, B2, B5, PP, provitamina A, polizaharide usor digerabile, sterol (element necesar în tratamentul aterosclerozei). De asemenea, napii contin un element rar, analog vegetal al sulforafanului, cu proprietati anticancerigene. El apare numai în napi si diverse tipuri de varza: broccoli, gulia si conopida. Napii contin oligoelemente rare si metale: cupru, fier, mangan, zinc, iod, fosfor mai mult decat în ridichi, iar sulful necesar pentru purificarea sangelui si dizolvarea pietrelor de la rinichi si vezica urinara nu se gaseste mai mult în nicio nicio alta leguma obisnuita. De asemenea, napii ne ofera chiar si un antibiotic natural, capabil sa ucida sau sa previna simptomele diferitelor boli, în special ale pielii si mucoaselor.

 Consumat ca atare, napul activeaza functia ficatului si a bilei, prevenind formarea calculilor biliari. Celuloza sprijina motilitatea intestinala si previne stagnarea substantelor nutritive în circuitul digestiv. La fel, are proprietati favorabile în scaderea colesterolului, care, la randul sau, previne ateroscleroza. În acelasi timp, napul are un continut scazut de calorii, dar e bogat în vitamine; el satura, dar nu favorizeaza excesul de greutate. Sarurile minerale si uleiurile esentiale continute pot servi ca un complex universal ce reglementeaza sanatatea. Aceasta leguma radacinoasa vindeca ranile, are efect diuretic, antiinflamator, antiseptic si analgezic. În plus, napul preparat corect este foarte gustos si incredibil de util. Pentru diabetici napul este un remediu tonic perfect, medicii recomandand consumul în special iarna.

 Sucul de nap se bea în: tuse, dureri în gat (de la raceli simple pana la recuperarea pe deplin a vocii ragusite); amelioreaza simptomele de astm, îmbunatateste somnul si calmeaza inima. Napul fiert se trece prin razatoare si se transforma în pasta, care se aplica pe rana în caz de guta. Chiar si durerea de dinti se elimina cu napi, iar consumul unei cantitati mari de fibre din napi stimuleaza miscarile intestinului. Decoctul de radacina de nap îmbunatateste somnul, calmeaza inima, are un efect laxativ, ajuta la astm si bronsita. Pentru a pregati decoctul aveti nevoie de una sau doua linguri de radacini tocate; acoperiti cu 200 ml de apa clocotita, fierbeti 15 minute, apoi strecurati. Consumati cate un sfert de ceasca, de patru ori pe zi sau un pahar înainte de culcare. Atentie, însa: este contraindicat consumul napului crud persoanelor cu ulcer gastric, ulcer duodenal sau gastrita acuta.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

LUCY – eroina cu totul iesita din comun

Urmatorul Articol

Celulita, „tineretea vesnica” si unele pacaleli costisitoare

Articole Similare

Remedii naturale

Biserica Sfantul Spiridon – Iasi

30 mai 2022

Monument de arhitectura, Biserica Sfantul Spiridon din Iasi a fost construita intre...

Remedii naturale

“Negrilica”, leacul lui Dioscoride

2 mai 2018

Celebrul medic grec Dioscoride, care era si farmacolog, si botanist, chirurg in...

Remedii naturale

Ce puteti face, daca…

7 martie 2018

...aveti transpiratie urat mirositoare. Se amesteca, în parti egale, apa si otet...

Remedii naturale

Ce puteti face, daca…

5 martie 2018

...va cade parul. Puneti 100 g de busuioc proaspat intr-un litru de...

Remedii naturale

Banana – fructul antistres

21 februarie 2018

Daca pana prin anii 90 bananele constituiau chiar un exotism alimentar in...

Remedii naturale

Bucataria si materiile prime naturale

14 februarie 2018

Asa cum industria farmaceutica de astazi isi datoreaza reusitele practicilor terapeutice traditionale,...

Urmatorul Articol

Celulita, „tineretea vesnica” si unele pacaleli costisitoare

Imaginatie sau reproduceri?

Cronicar din alta lume

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

10 iulie 138 d.Hr. – A murit împaratul roman Hadrian

14 iulie 2025

Pe 10 iulie 138 d.Hr., la vârsta de 62 de ani, împaratul...

Citeste mai departe
Blitz

Pedro Pascal – gloria nu vine niciodata prea târziu

14 iulie 2025

Pedro Pascal este astazi una dintre cele mai iubite si respectate figuri...

Citeste mai departe
Blitz

Povestea Trovantilor

14 iulie 2025

Formarea Trovantilor de la Ulmet si Ciupercile de la Odaile pot fi...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Cancerul de tiroida si sarea iodata

14 iulie 2025

Proprietatile si efectele folosirii unor preparate si produse nu se limiteaza niciodata...

Citeste mai departe
Femina Club

Riscurile ultravioletelor

14 iulie 2025

Agresivitatea si nocivitatea razelor ultraviolete impun prudenta din partea dumneavoastra. Se stie...

Citeste mai departe
Femina Club

Piept de pui în sos

14 iulie 2025

1 piept de pui mare, 5 ml ulei de masline, 3 catei...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.