Incercand sa ne imaginam ce ar reprezenta bucataria noastra si mesele pe care le preparam, in lipsa condimentelor si a mirodeniilor, realizam perfect ce fade ar fi unele bucate, preparate din alimente uzuale ca fainoasele, produsele din carne, salatele etc. Dupa cum stim, prin procesul fierberii produsele alimentare devin mai digerabile, nu insa si mai gustoase, asa ca bucataria si, implicit arta gatitului foloseste o multitudine de alte procedee ca prajirea, frigerea, rumenirea, imbibarea in diverse sosuri etc., si mai ales apeleaza la condimente si mirodenii pentru a iesi din acest impas.
Condimentele si mirodeniile reprezinta, intr-adevar, foarte mult in alimentatia umana dar, in ipoteza ca anumite limite sunt in mod constant depasite, limite foarte variabile de la individ la individ si de la starea normofiziologica a mucoaselor sale digestive si in special a stomacului, efecte negative de tot felul nu
intarzie a-si face aparitia.
Condimentele si mirodeniile ne vor face insa sa meditam mai mult asupra unei ramuri a terapeuticii naturiste, foarte putin cunoscuta, care urmareste ameliorarea sau chiar vindecarea diverselor boli pe calea aromelor, respectiv pe calea unor produsi volatili si odoranti, extrasi in majoritatea cazurilor din plante aromatice si care ni se prezinta fie sub forma unor esente naturale, fie a unor uleiuri esentiale. Aceasta ramura a terapeuticii naturiste este aromoterapia.
M. Jourdain, un specialist francez in problema, ne precizeaza ca "toti medicii si toate gospodinele care folosesc la gatit sau in scopuri terapeutice ceapa, usturoi, cimbru, marar precum si alte plante aromate, practica, fara sa-si dea seama, fito si mai ales aromoterapia". P. Griffon, membru al Academiei de Farmacie din Paris ne-a facut dovada experimentala, ca dispersia pe cale de aerosoli, a unui amestec format din esente de pin, cimbru, menta, lavanda, rozmarin si scortisoara, s-a soldat cu distrugerea in numai jumatate de ora a tuturor mucegaiurilor si a tuturor stafilococilor, care poluau aerul incaperilor in care s-a practicat dispersia.
Cum pe tema aromoterapiei s-a creat o vie miscare de idei, nu trebuie sa ne surprinda faptul ca s-au si pus deja la punct o serie de uleiuri esentiale, dimpreuna cu proprietatile lor medicinale. Iata cateva dintre ele:
– Uleiul de usturoi este in principal vermifug (adica indeparteaza din organism viermii intestinali) apoi aperitiv si hipotensor.
– Uleiul de cimbru exercita nete efecte spasmolitice, secretomotorii si antiseptice.
– Uleiul de fenicul exercita, de asemenea, efecte spasmolitice si sporeste diureza, adica eliminarea renala.
– Uleiul de coriandru si chimion exercita efecte aperitive si carminative (adica favorizeaza eliminarea gazelor).
– Uleiul de pin este un bun antiseptic al cailor respiratorii si urinare.
– Uleiul de ienupar este diuretic, favorizand in mod preponderent eliminarea azotului si a clorului pe cale renala.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii