Manastirea Locurele
Nu departe de Manastirea Lainici, intr-o mica poiana de o inegalabila frumusete, a luat fiinta, in secolul al XVIII-lea, o sihastrie cunoscuta pe Valea Jiului sub numele Locurele. Intre 1850-1852, doi calugari, Cleopa si Luca, fosti preoti din Târgu Jiu, au inaltat aici schitul cu hramul Schimbarea la Fata.
Manastirea Locurele
Nu departe de Manastirea Lainici, intr-o mica poiana de o inegalabila frumusete, a luat fiinta, in secolul al XVIII-lea, o sihastrie cunoscuta pe Valea Jiului sub numele Locurele. Intre 1850-1852, doi calugari, Cleopa si Luca, fosti preoti din Târgu Jiu, au inaltat aici schitul cu hramul Schimbarea la Fata. Tot prin straduinta acestora a fost ridicat, intre 1855-1859, schitul din caramida, sfintit in 1860, la 31 martie. Functionând ca schit pâna in 1999, este un loc de asceza si liniste, actualmente fiind metoc al manastirii Lainici. Numele manastirii se trage de la poiana de pe muntele Gropu unde este situata. Se pare ca numele initial al acesteia fusese Locuri Rele, asa cum este mentionat si in pisania manastirii, transformându-se cu timpul in Locurele.
Intre 1892-1897, locasul a fost reparat si zugravit, dar a fost parasit in timpul primului razboi mondial. In 1957, Calinic Caravan, staretul Manastirii Lainici, reface schitul care, in 1996, prin grija Ieromonahului Gherescu si Mihail este supus unor serioase restaurari. Cu acest prilej este renovata pardoseala de scândura, iar vechile ferestre si usi sunt inlocuite cu altele noi, de stejar.
Biserica are un aspect sobru, este construita in forma trilobata si are o turla patrata deasupra pridvorului. Acesta este inchis, pictat in interior si luminat de doua ferestre mari, asezate de-o parte si de alta a usii masive de la intrare, usa masiva de lemn, in doua canaturi.
In dreptul altarului si pe zidurile laterale, se afla de asemenea câte o fereastra. Peretii sunt albi, impodobiti in unele locuri cu firide superficiale.
Catapeteasma este din zid iar intre naos si pronaos exista un zid inalt cu o deschidere de forma unei usi inalte.
Biserica este acoperita cu tabla alba si lipita de ea se inalta clopotnita de lemn sustinuta de patru stâlpi grosi de zid.
Pictura originala, executata de pictorul Ioan Oprisan in 1897, se pastreaza in conditii bune in pronaos si pe usile imparatesti. Sculptura usilor imparatesti a fost realizata de M. Dobrita.
Obstea de calugari a inaltat in fata bisericii, la apus, o cladire cu etaj care adaposteste staretia, trapeza si bucataria.
Bucurându-se si de un splendid amplasament, Manastirea Locurele, inconjurata de paduri si crestele muntilor, aduce in sufletul nostru acel sentiment de pace spirituala prin care te simti mai aproape de Cer.
Manastirea Samurcasesti
Aflata în comuna Ciorogârla din judetul Ilfov, la numai 13 kilometri vest...
Comentarii